Wednesday, December 18, 2013

Ελλάδα: Ιδρύθηκε η πρώτη πρωτοβουλία πολιτών

Euractiv

Ελλάδα: Ιδρύθηκε η πρώτη πρωτοβουλία πολιτών

13:57 18/12

Στην ξεχωριστή κίνηση που ξεκίνησε πρόσφατα στη χώρα μας, που είναι και πρώτη στην Ευρώπη, αναφέρεται το άρθρο του ενημερωτικό σάιτ της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Ελλάδα: Ιδρύθηκε η πρώτη πρωτοβουλία πολιτών
Η ελληνική δεξαμενή σκέψης (think tank) "Δίκτυο" (Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και τη Ευρώπη) παρουσίασε χθες την πρωτοβουλία με τίτλο "Η παιδεία αξίζει όσο κι αν κοστίζει".

Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ο τομέας της εκπαίδευσης χτυπήθηκε ανελέητα από τα μέτρα λιτότητας και της περικοπές, ειδικά σε χώρες υπερχρεωμένες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών(ECI, European Citizen's Initiative) όπως παρουσιάστηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας, επιτρέπει στους πολίτες να ζητήσουν νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία κάθε φορά που συγκεντρώνονται ένα εκατομμύριο υπογραφές από επτά χώρες που έχουν κοινό αίτημα.
Τελευταία, τρεις τέτοιες πρωτοβουλίες (Right2Water, One of Us, and Stop Vivisection) υποστηρίζουν ότι έχουν φτάσει τον στόχο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών προς την ΕΕ και η πιο πρόσφατη πρόταση για την εκπαίδευση έχει στόχο να την προωθήσει ανεξάρτητα από την κρίση.
Το δημοσίευμα του euroaktiv
Το δημοσίευμα του euroaktiv
Μιλώντας στο EurActiv, η πρόεδρος της κίνησης "Δίκτυο", πρώην επίτροπος της ΕΕ και υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως "ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα της κρίσης είναι η υπο-επένδυση στην εκπαίδευση που αποτελεί πηγή ανισότητας για τη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να φέρουν το θέμα της εκπαίδευσης στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Θα προτείνει το μέρος των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης των τελευταίων πέντε χρόνων, να εξαιρεθεί από τη μέτρηση του δημόσιου ελλείμματος κάθε χώρας. Επιπλέον, έχει ως στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για να επενδυθούν στην εκπαίδευση.

Αυτό θα επιτρέψει:
• καταπολέμηση των ανισοτήτων με την παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους νέους στην Ευρώπη,
• να εξασφαλίζει επαρκή και κατάλληλο υποδομές και εργαλεία για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε περιόδους κρίσης.

No comments:

Post a Comment