Tuesday, December 17, 2013

«Πόθεν έσχες» πολιτικών με ερωτήματα

«Πόθεν έσχες» πολιτικών με ερωτήματα
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το ότι τέσσερις από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής εμφανίζουν στις δηλώσεις τους έως και μηδενικά εισοδήματα. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην εργαζόμενος στην ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ AMRO, δηλώνει καταθέσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (σε ελληνική τράπεζα) με το αιτιολογικό «αποζημίωση συνταξιοδότησης».
Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Με την αδικαιολόγητη μεν, παραδοσιακή δε ετήσια καθυστέρηση, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, οι οποίες αφορούν το οικονομικό έτος 2011. Το αρνητικά εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών δηλώσεων έχει άμεση αναφορά στο κόμμα της Χ.Α., καθώς τα κοινοβουλευτικά στελέχη της, με το «θολό» επαγγελματικό παρελθόν τους, εμφανίζουν εαυτούς απόλυτα φτωχούς, με ορισμένους εξ αυτών να δηλώνουν ακόμα και... μηδενικό εισόδημα!
Είναι η τρίτη φορά που δημοσιοποιούνται ολόκληρες οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου (θα παραμείνουν αναρτημένες έως 16/1/2014), στο πλαίσιο της γνωστής προσπάθειας να ενισχυθεί η εικόνα της διαφάνειας για τον πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, και ενώ παραμένει άγνωστο το έως πού έχει φθάσει η προαναγγελθείσα μεγάλη έρευνα των σχετικών δηλώσεων πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων και κυβερνητικών στελεχών από το 1974 έως σήμερα, ούτε φέτος υλοποιήθηκε η πρόταση να δημοσιοποιηθούν παραλλήλως και οι πρώτες δηλώσεις των υπόχρεων, ώστε να διαφανεί η μεταβολή της περιουσίας τους από τη στιγμή που εισήλθαν στην πολιτική.
Ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γ. Καλαντζής σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «ο έλεγχος που διενεργήθηκε στις δημοσιοποιηθείσες δηλώσεις απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση των υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβιώσεών των». Σε προφορική δήλωσή του, απαντώντας στην «Κ», ο κ. Καλαντζής αναφέρει ότι από τον εν λόγω έλεγχο «δεν προέκυψαν παρατυπίες». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η επιτροπή διατηρεί την αρμοδιότητα προς επανέλεγχο των δηλώσεων όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο». Από τα συμφραζόμενα προκύπτει, προφανώς, ότι εκ του διενεργηθέντος ελέγχου δεν προέκυψαν ερωτήματα π.χ. για το πώς ζούσαν οι μηδενικού εισοδήματος βουλευτές της Χ.Α.
Από την κατ’ αρχήν ανάγνωση των δηλώσεων προκύπτουν ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία, όπως η ζημία δύο πολιτικών εξαιτίας του PSI, η αγορά ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο από κυβερνητικό στέλεχος που όπως προκύπτει κοστολογήθηκε 9.558 ευρώ/τ.μ., καθώς και το ένα εκατ. που έλαβε συνταξιοδοτούμενος από ιδιωτική τράπεζα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μικρές απώλειες για τους αρχηγούς
Μειώσεις στις τραπεζικές καταθέσεις τους και... εμμονή στη σχέση ορισμένων εξ αυτών με τα τροχοφόρα αναδεικνύουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών για το 2011. Οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Κ. Καραμανλής και Π. Καμμένος εμφανίζονται με ελαφρώς μειωμένα εισοδήματα συγκριτικά με το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Σαμαράς, Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του στις κοινές καταθέσεις τους εμφανίζουν μείωση 24 χιλιάδων λιρών Αγγλίας και 12,8 χιλιάδων δολαρίων, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ποσό που είχε σε ξένη τράπεζα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Αντ. Σαμαράς το μεταφέρει στην Εθνική Τράπεζα (266.304 ευρώ).
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, από καταθέσεις σχεδόν 11 χιλιάδων ευρώ, έχει απομείνει με 100,76 ευρώ.
Βενιζέλος, Καμμένος
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος από κοινού με τη σύζυγό του φαίνεται να μειώνει τις καταθέσεις του σε ευρώ (από 2,3 σε 1,8 εκατομμύρια), αλλά να αυξάνει εκείνες σε δολάρια (από 1.792 σε 128 χιλιάδες) και σε λίρες Αγγλίας (από 43,8 σε 84,4 χιλ.).
Ο κ. Π. Καμμένος φαίνεται να αποσύρει από καταθετικούς λογαριασμούς λίγα περισσότερα των εννέα, από τις συνολικά 11 χιλιάδες ευρώ.
Παπαρήγα
Η κ. Αλέκα Παπαρήγα από 832 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα έχει φέτος μόλις 0,32 ευρώ.
Ως προς τα τροχοφόρα, εξακολουθούν: ο πρωθυπουργός να έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα, των οποίων, ωστόσο, έχουν κατατεθεί και πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας. Ο κ. Καμμένος να μην μπορεί να πουλήσει ένα αυτοκίνητο πέντε χιλ. κυβικών. Ο δε κ. Τσίπρας μοιάζει να «εξαφανίζει» τη δίτροχη μηχανή 650 κ.εκ., την κατοχή της οποίας δήλωνε ένα έτος πριν: στη δήλωση για το 2011 απλά η μηχανή δεν υπάρχει – δεν καταγράφεται.
Συνολικά, πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται με λίγο - αλλά πάντως- μειωμένα εισοδήματα συγκριτικά με το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Παπανδρέου, Σημίτης
Στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καταγράφεται αύξηση καταθέσεων κατά 180 χιλ. ευρώ: σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό είναι από λογαριασμό της μητέρας της Αντας, που έκανε τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού και την αδερφή της συνδικαιούχους.
Επίσης, ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται με εισόδημα, με τη σύζυγό του, 177 χιλ. ευρώ, αμετάβλητη ακίνητη περιουσία και πώληση ομολόγων (κρατικών εξωτερικού) αξίας 287 χιλ. ευρώ, με αγορά ομολόγων (αλλοδαπών και «υπερεθνικών» τραπεζών) αντιστοίχου συνολικού ποσού.
Καραμανλής, Παπαδήμος
Στον κύκλο των πρώην πρωθυπουργών, επίσης, οι: 1) Κ. Καραμανλής με συνολικό (και της συζύγου) εισόδημα 127.818 ευρώ αποσύρει αυτοκίνητο 1.800 κ.εκ. και αγοράζει από κοινού με την κ. Παζαΐτη άλλο, 1.500 κ.εκ. Δηλώνει, επίσης, χαμένος κατά 160.500 ευρώ εξαιτίας του PSI σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. 2) Λ. Παπαδήμος με εισόδημα 258 χιλ. ευρώ, και μεταξύ άλλων απώλειες 40 χιλ. ευρώ σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (που πριν από το PSI είχαν αξία 53 χιλ. ευρώ).

No comments:

Post a Comment