Tuesday, November 20, 2012


Θρίλερ διαπραγματεύσεων στο Eurogroup για την Ελλάδα


Θρίλερ διαπραγματεύσεων στο Eurogroup για την Ελλάδα
Σε «θρίλερ» εκτυλίσσεται το Eurogroup, για το ελληνικό ζήτημα, με πληροφορίες να φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις και διάφορες προτάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους να τίθενται στο «τραπέζι». Οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διακόψει τη συνεδρίαση, προχωρώντας σε διμερείς συναντήσεις, ενώ όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο, ετοιμάζουν, πλέον, το ανακοινωθέν της συνόδου, για την Ελλάδα.
Ως προς τις προτάσεις που συζητώνται, προτείνεται η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Οι υπουργοί συζητούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Εξετάζεται, επίσης, η αναστολή καταβολής τόκων για δέκα χρόνια, για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, κάτι που απηχεί σε εξοικονόμηση για την Ελλάδα 44 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Εκτός των άλλων, τίθεται επί τάπητος και η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας πλην των τραπεζών. Οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας ως και 40 δισ. ευρώ γύρω στο 30% της τρέχουσας αξίας.

Τέλος, ερευνάται και το ενδεχόμενο για μείωση του επιτοκίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα. Η Γερμανία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με μια δραστική περικοπή του επιτοκίου των δανείων.

1 comment:

  1. παζάρι μέχρι πρωιας,είμαι περίεργος να ιδώ τα αποτελέσματα. Συμβένει ομως η κούραση να μπλοκάρει την κρύα σκέψη ,οπότε πιθανόν να γεννηθεί κάτι στραβό η και ανάποδο. τι νομίζετε?

    ReplyDelete