Friday, November 23, 2012

Δύο στρατόπεδα αναζητούν λύση για την Ελλάδα

Στη Σύνοδο Κορυφής μεταφέρθηκαν οι διαφωνίες γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, που ήλθαν να προστεθούν στο ήδη εκρηκτικό κλίμα που έχει προκαλέσει το βασικό θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Με τον πρωθυπουργό να κάνει συνεχείς επαφές προκειμένου να εξασφαλίσει μια θετική, επιτέλους, έκβαση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, οι αντιθέσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να παραμένουν σε θέσεις μάχης.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε, μιλώντας σε συνέδριο, «αν αποφασίσουμε να κάνουμε κούρεμα του ελληνικού χρέους, δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα νέες εγγυήσεις - αυτό είναι λογικό διότι η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό ορθώς λέει πως μπορεί κάποιος να λάβει εγγυήσεις μόνο αν θεωρείται ότι το χρέος θα αποπληρωθεί. Γι' αυτό τον λόγο δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο».

Πρόσθεσε, επίσης, πως οι προβλέψεις ορισμένων ειδικών για καταστροφικές συνέπειες, πριν από την προηγούμενη συμφωνία για κούρεμα του χρέους, αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε όσα της αναλογούσαν και οι διεθνείς εταίροι θα πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να πράξουν αυτό που τους αναλογεί.

Ο κ. Ρεν κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν την καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των κόκκινων γραμμών και να έλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Εurogroup να εγκρίνουν το ελληνικό πακέτο.

Η δήλωση Ρεν


Ζητώ την πολιτική σας στήριξη για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να διευκολυνθεί εκταμίευση της δόσης σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Καταλήξαμε στην αρχή της βδομάδας σε μια συμφωνία η τρόικα με την κυβέρνηση. Το Eurogroup της Τρίτης σημείωσε ουσιαστική πρόοδο προς μια συμφωνία αν και δεν καταλήξαμε σε οριστικό συμπέρασμα.

Ειναι σημαντικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν εφαρμόσει επιτυχώς όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, κάτι που δείχνει πολύ σημαντική προσπάθεια από πλευράς Ελλάδας.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για να συγκροτηθεί μια πιο αποτελεσματική φορολογική πολιτική κι αυτό έχει κρίσιμη σημασία γιατί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει να ξεπεράσουμε το μύθο ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, είναι μια εντύπωση λανθασμένη και άδικη.

Η Ελλάδα επέδειξε αποτελεσματικότητα σε όλα όσα έπρεπε. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν και οι διεθνείς εταίροι αυτό που τους αναλογεί.

Και για να γίνει αυτό το Eurogroup πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα αξιοπιστα για να ξαναγίνει βιώσιμο το χρέος. Η συνεδρίαση της Τρίτης μας έφερε πολύ κοντά σε συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεξεταστεί στο μέλλον η βιωσιμότητα τους χρέους και δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις όταν αυτές κριθούν αναγκαίες, σύμφωνα με τις μελλοντικές εξελίξεις και την εφραμογή τους προγράμματος.

Ελπίζω ότι όλοι θα επανέλθουν τη Δευτέρα με εποικοδημητικό πνεύμα και θα ξεπεράσουν την καταστρεπτική νοοτροπία των κόκκινων γραμμών. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ληφθεί απόφαση για το ελληνικό πακέτο, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η Κομισιόν εργάζεται στο μέγιστο βαθμό και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να πετύχουμε συμφωνία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Ο Πιερ Μοσκοβισί


Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στη γαλλική Γερουσία, και υποστηρίζοντας πως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση της Ευρωζώνης.

«Το λέω με επιφύλαξη, αλλά και με αποφασιστικότητα την επομένη μιας συνόδου με το Eurogroup κατά την οποία δεν τα καταφέραμε εντελώς να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τη Δευτέρα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Είναι θεμελιώδες η χώρα αυτή, η οποία έκανε τόσες προσπάθειες, να βρει στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων της την αλληλεγγύη μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών των κρατών μας», κατέληξε.

Ο Γιοργκ Άσμουσεν

Μήνυμα προς τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, εάν θέλουν να αποφύγουν απομείωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, έστειλε από την πλευρά του χθες ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Όποιος θέλει να αποφύγει κούρεμα για τους επίσημους πιστωτές και το θεωρεί αυτό ως κόκκινη γραμμή, θα πρέπει να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει σε άλλα θέματα», είπε ο Άσμουσεν στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse. 

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν προθυμία να μετακινηθούν από τις θέσεις τους καθώς, όπως είπε, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πιθανές επιλογές για την επίτευξη βιώσιμου χρέους είναι η επαναγορά χρέους και η σημαντική μείωση των επιτοκίων στο υφιστάμενο χρέος. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η λύση θα πρέπει να είναι συνδυασμός μέτρων. 

No comments:

Post a Comment