Thursday, November 29, 2012


«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Bundestag: Προς ευρεία στήριξη του ελληνικού προγράμματος

Ανοίγει ο δρόμος για ευρεία στήριξη της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σήμερα να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Bundestag: Προς ευρεία στήριξη του ελληνικού προγράμματος
Η γερμανική κάτω βουλή, η Bundestag, πρόκειται να ψηφίσει την Παρασκευή το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης που ανέρχεται συνολικά σε 43,7 δισ. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών του SPD πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, καθώς και μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξουν το πακέτο για την Αθήνα.
Το σχέδιο συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Όμως, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γερμανία σχετικά με περαιτέρω προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης δήλωσαν ότι σχεδιάζουν είτε να καταψηφίσουν το πακέτο στήριξης είτε να απόσχουν.
Σ' αυτούς περιλαμβάνονται οκτώ μέλη του SPD και 15 μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ, που έκαναν γνωστό ότι θα απορρίψουν το σχέδιο.
Ένα μέλος του συνασπισμού της Μέρκελ και 12 βουλευτές του SPD αναμένεται ότι θα απόσχουν.
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων του υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ.
Τα κοινοβουλια σε άλλα κράτη της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία και η Εσθονία, πρόκειται επίσης να ψηφίσουν για το σχέδιο στήριξης.
Γερμανικός Τύπος: Εντονες ζυμώσεις πριν από την ψηφοφορία
Στο επίκεντρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup των Βρυξελλών για το ελληνικό ζήτημα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «η ομοφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, όπως και μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι αφήνουν μερικές αψιμαχίες να εννοηθεί. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε απορρίπτουν προς το παρόν ένα κούρεμα χρέους με νομικά επιχειρήματα, τα οποία συμμερίζονται και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Στάινμπρουκ με τον Γιούργκεν Τριτίν. Οι εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις διεξάγονται γύρω από επίμαχες λεπτομέρειες αδιαφιλονίκητων μέτρων διάσωσης».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο «αν το κοινοβούλιο ζητήσει περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλάβουν οι βουλευτές όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ή προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να καταστήσουν σαφές γιατί θα ξαναψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά πλειοψηφία υπέρ, μολονότι θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο δεν θα ρίξει φως στην ομίχλη, μέσα στην οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια η Γερμανία και τα κράτη της ευρωζώνης».
«Αν επιτρεπόταν στους Γερμανούς πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι, η Ελλάδα θα ήταν χαμένη» σχολιάζει η Saarbrücker Zeitung και επισημαίνει: «Ούτε σεντ για την αναποτελεσματική Αθήνα». Αυτό ζητά η πλειοψηφία στη χώρα. Ωστόσο η αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν επέτρεψε στον λαϊκισμό να εισχωρήσει άμεσα σε αυτό το ζήτημα. Ευτυχώς. Η διάσωση της Ελλάδας είναι ένα οφθαλμοφανές παράδειγμα για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ελίτ».
Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε θέατρο για μία φάρσα, αν μερικές εκατοντάδες βουλευτές ψηφίσουν 'ναι', αλλά αντιληφθεί μόνο μία μικρή μερίδα αυτών περί τίνος πρόκειται. Ένα κοινοβούλιο που γίνεται αντικείμενο τέτοιας μεταχείρισης, χάνει σε ισχύ, αυτοπεποίθηση και κύρος».       ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment