Wednesday, November 28, 2012


Στο μικροσκόπιο η συμφωνία σε Αθήνα και Βερολίνο

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι δανειστές της χώρας μας.

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε χθες την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Χθες έγινε γνωστό πως η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για την επικύρωση της συμφωνίας θα διεξαχθεί την Πέμπτη, ενώ το περιεχόμενό της θα παρουσιάσει στους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σήμερα στη Γερμανία συνεδριάζει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ το Βερολίνο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς να αποφασιστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Το γεγονός αυτό διευκολύνει την κ. Μέρκελ και το επιτελείο της στην αυριανή ψηφοφορία, ενώ την έγκρισή τους θα δώσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να δηλώνει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν θα συνιστούσε στους βουλευτές του μια στάση που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σταϊνμάιερ πάντως υπογράμμισε πως η λύση που δόθηκε, είναι μόνο προσωρινή και ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «αντίθετα προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης», αναβλήθηκε μόνο για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. 

Ευρεία στήριξη της συμφωνίας αναμένει και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, σύμφωνα με δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Με τη σειρά του και ο κ. Μπρούντερλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει τμήμα μιας λύσης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς

Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας. Η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό για τα αποτελέσματα του Eurogroup και πρόσθεσε ότι διασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. «Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα». Γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην οικονομία. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας: «Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας»
    
Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα στο εξής θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη είπε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Το σημαντικότερο, συνέχισε, είναι ότι το συνολικό χρέος μειώνεται κατά 20%. Επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της χώρας μας.

 Όπως είπε ο κ. Σαμαράς αυτό, το πετύχαμε όλοι μαζί, όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους και όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας και το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που δεν πίστεψε στις μεμψιμοιρίες και στη γκρίνια.


Η δήλωση Λαγκάρντ

Με γραπτή δήλωσή της αναφέρθηκε στη συμφωνία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε: 

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», προσθέτοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Αφού κάνει μια λεπτομερή αναφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί τη νέα αφετηρία που χρειάζεται η Ελλάδα μετά από εννέα μήνες αναμονής και πλέον είναι η ώρα της αντεπίθεσης για τη χώρα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. 

Εκτίμησε πως μετά τη συμφωνία, η μεγάλη εικόνα είναι αναμφίβολα θετική, ενώ, όπως είπε η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία που έχει πλέον κίνητρο, και το μεγαλύτερο κίνητρό της είναι αυτό που βιώνει ο πολίτης.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως το α' εξάμηνο του 2013 θα είναι δύσκολο, ωστόσο όπως είπε, το 2013 είναι ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο χρόνος που η χώρα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θα οδηγηθεί στο δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε και στην εμπειρία της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας πως  δείχνει πόσο λάθος κάνουν όσοι ισχυρίζονται ότι μπορείς να θέσεις υπό εκβιασμό 17 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και πόσο δύσκολες ήταν οι προηγούμενες πολύ μεγαλύτερες σε αντικείμενο διαπραγματεύσεις.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το κόμμα της δραχμής έχει πια βγει στη σκηνή με απροκάλυπτο τρόπο. «Έχουμε μια μίζερη αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας στεναχωρήθηκε σήμερα με τη συμφωνία, γιατί επενδύει στην καταστροφή της χώρας».

Σχετικά με την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων. Θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση κι ας μην ψήφισε τα μέτρα, ήταν η σχετική αναφορά του για τη στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. elzoni.gr

No comments:

Post a Comment