Wednesday, November 21, 2012


Συναντήσεις «κορυφής» Σαμαρά στις Βρυξέλλες στον απόηχο του Eurogroup

21/11/2012 | 21:39Τελευταία Ενημέρωση: 21:48 21/11/2012
Διαφημίσεις GoogleParkway Honda DealsSee our new Honda Vehicles. Enjoy a higher level of sophistication!www.parkwayhonda.comAndre Rieu TicketsAndre Reiu Tickets on Sale Now. Official TicketsNow.com® Site.AndreRieu.TicketsNow.com
Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα έχει αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να συναντηθεί και με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι, μαζί με το ΔΝΤ επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως «οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ακόμα ότι από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται οτι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί σε νέο έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη η κυβέρνηση θα δώσειμάχη για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να περισώσει ό,τι μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 διεκδικώντας περίπου 20 δισ. ευρώ τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να της δοθούν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η κα. Μερκελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Μιλώντας στη γερμανική βουλή, είπε οτι είναι πολιτική η απόφαση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Για λεπτομέρειες και ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που θα συζητηθούν στο Eurogroup έκανε λόγο ο κ. Σόιμπλε, λέγοντας οτι αναμένει αποφάσεις στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε ακόμα ότι οι ομόλογοί του της ευρωζώνης συμφώνησαν την Τρίτη στην επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Καθήκον του χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την εξεύρεση λύσης για την αποδέσμευση και εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.             SKAI gr

No comments:

Post a Comment