Thursday, November 15, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Οι αντοχές των ανθρώπων έχουν όρια»

Ορισμένα δημοσιεύματα για την Ελλάδα στρέφονται γύρω από την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Περισσότερα τα δημοσιεύματα που αφορούν στις χθεσινές πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Η Süddeutsche Zeitung διερωτάται πότε επιτέλους οι Γερμανοί πολιτικοί θα πουν την αλήθεια στο δικό τους λαό, ότι δηλαδή το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο. Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι αλήθεια πως το σχέδιο για τη διάσωση μεμονομένων χωρών της ευρωζώνης και γενικότερα της ευρωζώνης δεν λειτουργεί πλέον. Η ψευδαίσθηση ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασωθεί μόνο με πιστώσεις, οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο, έχει διαλυθεί».
Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Όσο για μια ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ και τι αυτό θα σήμαινε για τη Γερμανία η εφημερίδα γράφει: «Μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από την τρόικα στην Ελλάδα θα αποτελούσε μια πολύ μεγάλη καταστροφή για την Μέρκελ από κάθε άποψη. Σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στις Βρυξέλλες δημιούργησε ένα θολό τοπίο μιλώντας στον τύπο, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να βγει και θα πει την αλήθεια».
«Χριστούγεννα με 45 δισ. ευρώ» είναι ο τίτλος της αυστριακήςKurier ενώ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσιάζει μια πρόταση του Γκέρχαρντ Σικ, ειδικού σε θέματα οικονομίας από τους Πράσινους, ο οποίος θεωρεί πως η περιουσία των πολύ πλούσιων Ελλήνων που βρίσκεται στο εξωτερικό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Θα γλιτώσει η Γερμανία από την κρίση;
Γενική απεργία στη ΜαδρίτηΓενική απεργία στη Μαδρίτη
Σχετικά με τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των εργαζομένων απέναντι στα μέτρα λιτότητας η εφημερίδα Neue Westfälische από το Μπίλεφεντ σχολιάζει: «Η κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης είναι τεταμένη και ο κόσμος είναι ολοένα και πιο απογοητευμένος. Οι μαζικές διαδηλώσεις στέλνουν ένα μήνυμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά, ότι δηλαδή η υπομονή πολλών ανθρώπων στη νότια Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος της».
Η Leipziger Volkszeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία οι εργαζόμενοι απεργούν για την επιβίωση. Οι προειδοποιητικοί χτύποι ακούγονται όλα και πιο δυνατά και το κατά πόσο η Γερμανία θα παραμείνει ένα απάνεμο λιμάνι ευτυχίας είναι αμφίβολο. Ήδη για τον επόμενο χρόνο οι ειδικοί υπολογίζουν μειωμένη ανάπτυξη. Κι όταν τριγύρω μας οι χώρες γίνονται πιο φτωχές, η γερμανική ατμομηχανή, δηλαδή οι εξαγωγές, θα σκουριάσει και αυτή. Οι αντοχές των ανθρώπων έχουν όρια».
Τέλος, η Rhein Neckar Z eitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι χθεσινές εικόνες των διαδηλώσεων δείχνουν ξεκάθαρα πως ένα κράτος είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια οικονομική ενότητα. Και αυτό το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες του μια αξιοπρεπή διαβίωση. Και αυτό είναι ένα συνολικό ευρωπαϊκό καθήκον».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Yπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη      dw de

1 comment:

  1. η εμμονή και η ακαμψία των ηγετών δεν συνεπάγεται την ορθότητα της πολιτικής τους.

    ReplyDelete