Wednesday, November 21, 2012

στήριξη Ολάντ και αιχμές.....


Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα ΓράμματαΕκτυπώστε το Αρθροmail to


Ως καθήκον του όρισε την αναζήτηση και επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα στις επόμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε δηλώσεις του άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, αποδίδοντάς τη σε εσωτερικά ζητήματα.
"Έστω κι αν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε συμφωνία, και αυτό είναι που μετράει, η συμφωνία" δήλωσε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε: "Το καθήκον μου είναι να αναζητήσω και να βρω (σ.σ. μια συμφωνία) καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα πρώτα απ' όλα, η οποία έκανε όλες τις προσπάθειες που της ζητήθηκαν".
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στο πλάισιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζ. Ναπολιτάνο, η ελληνική κυβέρνηση "ανέλαβε την ευθύνη για να ψηφιστούν για ακόμη μια φορά σημαντικά, αλλά βαριά μέτρα".
Ο ίδιος τόνισε πως "δεν θα υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο εάν η Γαλλία και η Γερμανία καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες ημέρες".
"Ο καθένας έχει ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τα σέβομαι, αλλά υπάρχει ένα υπέρτερο συμφέρον, εκείνο της Ευρώπης και είμαι σίγουρος ότι η καγκελάριος σκέφτεται τη διατήρηση του συνασπισμού της, το οποίο είναι θεμιτό, αλλά με την προϋπόθεση ότι σέβεται το συμφέρον της Ευρώπης" επισήμανε ο Φρανσουά Ολάντ.
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις εργασίες στο Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί είπε ότι "βρισκόμαστε μία ανάσα από τη συμφωνία" και δήλωσε "πολύ βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε τη Δευτέρα".
"Τελειώσαμε τη συζήτηση στις 5 η ώρα πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία, πολύ κοντά σε συμφωνία, με κάποια προβλήματα ακόμη που πρέπει να διευθετηθούν. Πρόκεται για το να καταφέρουμε να αποδεσμεύσουμε ένα ποσό βοήθειας, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Οφείλουμε να το κάνουμε, μπορούμε να το κάνουμε, πρόκειται να το κάνουμε. Μένουν ακόμα κάποιες τεχνικές παράμετροι να διευθετηθούν" είπε ο κ. Μοσχοβισί.
Ερωτηθείς εάν απειλείται η Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο Γάλλος υπουργός είπε: "Θα μπορούσε να απειληθεί αν δε συμφωνήσουμε, όμως διαπιστώσαμε χθες ότι πρώτον η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, δεύτερον έχουμε φτιάξει μηχανισμούς ελέγχου για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας".    ΜΕΓΑ

No comments:

Post a Comment