Tuesday, November 13, 2012

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
13/11/2012

Πολύ πιο βίαιη θα ήταν η προσαρμογή στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός διάσωσης, εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Υπενθυμίζοντας ότι λειτουργεί η ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης και πως για τους φορολογούμενους στις χώρες της Ευρωζώνης δεν έχει κοστίσει ακόμη τίποτε η βοήθεια από το μηχανισμό διάσωσης και ασκώντας κριτική στη «μονόπλευρη θεώρηση» αγγλοσαξονικών οικονομολόγων και Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Ρέγκλινγκ κάνει εκτενή αναφορά στη χώρα μας.

Όπως λέει, η Ελλάδα αποτελεί δύσκολη περίπτωση, καθώς, κατά την κατάστρωση ενός προγράμματος προσαρμογής, τίθεται πάντα το ερώτημα τι είναι πολιτικά εφικτό και τι είναι αναγκαίο και αυτό πρέπει να είναι συμβατό με τα υπάρχοντα μέσα. 

Με τους οικονομικούς πόρους από τον EFSF και ESM αγοράζεται, όπως σημειώνει, χρόνος και με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιμηκυνθεί η διαδικασία προσαρμογής, που πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει.

Κατά την άποψή του, χωρίς αυτή τη βραχυπρόθεσμη βοήθεια, το κράτος θα μπορούσε ξαφνικά, από τη μια ημέρα στην άλλη, να δαπανά μόνον αυτά που εισπράττει, κάτι που ενδεχόμενα θα έθετε πραγματικά σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα.

Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη επιπλέον διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, αρνείται να σχολιάσει αν θα μπορούσε να εξεταστεί μια διαγραφή από πλευράς δημόσιων πιστωτών, όπως αρνείται να σχολιάσει αν θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου για την Ελλάδα.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «ανόητο» τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ, υπογραμμίζοντας πως δεν καταβάλλονται χρήματα, αλλά δίνονται δάνεια τα οποία πρέπει να επιστραφούν και να εξυπηρετηθούν και βέβαια αναλαμβάνονται με τον τρόπο αυτό κίνδυνοι, που μερικές φορές μπορούν να κοστίζουν, ωστόσο μέχρι τώρα, αυτή η κρίση δεν έχει κοστίσει τίποτε ούτε στους Γερμανούς ούτε στους Αυστριακούς και ούτε σε κανέναν άλλο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το τελείως αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή η Αυστρία και η Γερμανία, επωφελούνται από τα χαμηλά, λόγω κρίσης, επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κρατικές δαπάνες και για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχουν εκτιμήσεις, ότι οι δημόσιοι προϋπολογισμοί εξοικονομούν κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια σε δαπάνη επιτοκίων.   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment