Friday, November 23, 2012


Γερμανία-ΕΚΤ: "Συγκρατημένη αισιοδοξία" για την κατάσταση στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Ντράγκι 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την γενική κατάσταση στην ευρωζώνη, αφού βελτιώθηκε ο δείκτης καταγραφής του κλίματος εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα σε δύο από τις πιο σημαντικές οικονομίες της (Γερμανία, Γαλλία).

"Με αργό ρυθμό, η εμπιστοσύνη στην περιοχή της ευρωζώνης ανακάμπτει" τόνισε ο Ντράγκι σε δηλώσεις του στην Φρανκφούρτη.

Οι δηλώσεις του Ντράγκι σημειώθηκαν δημοσιοποιήθηκαν μετά την άνοδο του γερμανικού δείκτη καταγραφής της εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό τομέα τον Νοέμβριο, παράλληλα με την δημοσιοποίηση στοιχείων της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας περί του ότι οι γάλλοι βιομήχανοι εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία.

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές το τελευταίο διάστημα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης—αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το νέο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν σκληρά προγράμματα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Φαίνεται συγχρόνως να αψηφούν ότι επίσημα το γ' τρίμηνο φέτος η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση και ο δείκτης εμπιστοσύνης εκείνων που διαχειρίζονται τις αγορές στη βιομηχανία στην ευρωζώνη, διολισθαίνει ακόμα χαμηλότερα—αντανακλώντας το αρνητικό φρόνημά τους για τους επερχόμενους μήνες.

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι ο ανωτέρω δείκτης βελτιώθηκε στις 88 μονάδες τον μήνα Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχε 85 μονάδες. Μάλιστα, οι αναλυτές ανέμεναν την άνοδο του δείκτη έως τις 87 μονάδες.

Παράλληλα ο αντίστοιχος γερμανικός δείκτης, που επεξεργάζεται το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου Ifo και η πορεία του παρακολουθείται στο εξωτερικό εκ του σύνεγγυς, τον ίδιο μήνα ανήλθε στις 101,4 μονάδες, από τις 100 του Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο πάντως ότι ο δείκτης του Ifo τον Νοέμβριο κατέγραψε άνοδο, ύστερα όμως από έξι διαδοχικούς μήνες πτώσης.

Ο Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε στην ομιλία του τον νέο ευρωπαϊκό φορέα τραπεζικής εποπτείας που θα ελέγχει όλες ανεξαιρέτως τις εμπορικές τράπεζες της 17μελούς ευρωζώνης, αλλά και πέραν αυτής, "ώστε να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη". Τόνισε ότι και κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του νέου φορέα.

Τα θεμέλια αυτού του νέου πλαισίου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα τεθούν ήδη από τον Ιανουάριο, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει παράσχει χαμηλότοκα δάνεια ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ συγκρατεί στο πρωτοφανές 0,75% το βασικό δανειστικό της επιτόκιο.

Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Γερμανίας, του Γενς Βάιντμαν, που είπε ότι "θα αποδειχθεί με τον καιρό δυσχερές να αποδιαρθρωθεί αυτή η βολική νομισματική πολιτική", που ακολουθεί πλέον η ΕΚΤ.

"Το ισοζύγιο οικονομικών κινδύνων-οφελών εν καιρώ θα μεταβληθεί και θα είναι ολοένα δυσχερέστερο να εξέλθουμε" απ αυτήν την βολική νομισματική πολιτική, είπε ο Βάιντμαν. "Μία πάρα πολύ βαριά νομισματική πολιτική δεν παρέχει εχέγγυα για μια διαρκή σταθερή αναπτυξιακή τροχιά", υπογράμμισε ταυτοχρόνως.

Μ.Ι.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

No comments:

Post a Comment