Friday, November 30, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Μερική νίκη» για τους Παλαιστινίους

Την επόμενη μέρα της διπλωματικής αναβάθμισης της Παλαιστίνης σχολιάζει συγκρατημένα ο γερμανικός τύπος. -Αισιόδοξος για την επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Τελευταία ευκαιρία - όχι νέα αρχή» διακρίνει στη χθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να αναγνωρίσει στην Παλαιστίνη το στάτους παρατηρητή κράτους-μη μέλους η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Το σχόλιο σημειώνει: «Φαίνεται λοιπόν να είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή (…) Η Παλαιστίνη είναι πλέον ένα κράτος-μη μέλος με στάτους παρατηρητή. Αυτό δεν αποτελεί τιμητική κρατική αναγνώριση. Ωστόσο 138 χώρες των Ηνωμένων Εθνών έδειξαν ότι επιθυμούν την ύπαρξη δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή: το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το ένα δίπλα στο άλλο».

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι οι αντίπαλες παρατάξεις στην Παλαιστίνη πρέπει να ξεπεράσουν το διχασμό τους και το Ισραήλ οφείλει να αλλάξει τη σκληρή ρητορική του έναντι των Παλαιστινίων κλείνοντας με την εκτίμηση: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι με την ψηφοφορία στα ΗΕ δεν έχει επιτευχθεί τίποτα. Αυτό ισχύει για τα κράτη που ψήφισαν υπέρ, αλλά πολύ περισσότερο για εκείνα που είπαν ‘όχι’. Έχουν την υποχρέωση να δείξουν ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν να πάει χαμένη η ευκαιρία για μία λύση δύο κρατών».

«Νίκη του Αμπάς»
Επιβραβεύει το θάρρος του Μαχμούντ Αμπάς η SZΕπιβραβεύει το θάρρος του Μαχμούντ Αμπάς η SZ
Έτσι τιτλοφορεί το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνοντας ότι «ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέδειξε θάρρος με την προσπάθειά του στα ΗΕ. Αντιστάθηκε στις ισραηλινές απειλές και τις αμερικανικές πιέσεις, ωστόσο αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το θάρρος της απελπισίας. Έτσι δεν προκύπτει λαμπρή νίκη, έστω κι αν υπάρχει μία επιτυχία για να πανηγυρίσει κανείς». Η Süddeutsche Zeitung μετριάζει τις εντυπώσεις της αναβάθμισης του παλαιστινιακού στάτους επισημαίνοντας: «Όχι, δεν υπάρχει τίποτα το ιστορικό σε αυτό το γεγονός. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μερική νίκη σε μία μακρά διαδρομή».

Την στάση της Γερμανίας, η οποία απείχε από την ψηφοφορία στα ΗΕ, σχολιάζει η Kölner Stadt-Anzeiger. «Από το 1980 η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, τάσσεται υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην Εγγύς Ανατολή. Εφόσον οι Παλαιστίνιοι ζητούν μετά από 32 χρόνια την τήρηση αυτής της υπόσχεσης, θα όφειλαν όλα τα κράτη της ΕΕ να ανταποκριθούν».

Διαφορετική η εκτίμηση της Neue Osnabrücker Zeitung, η οποία σημειώνει: «Το ότι η Γερμανία απείχε είναι συνεπές ενώπιον της περίπλοκης κατάστασης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από τη μία, έχει επίγνωση της ειδικής σχέσης που για ιστορικούς λόγους έχει με το Ισραήλ. Από την άλλη, συμμερίζεται τη βαθιά επιθυμία των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν ως κυρίαρχο κράτος».

Σίγουρη η έγκριση των μέτρων
Αισιόδοξος ο κ. Γιούνκερ για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγωνΑισιόδοξος ο κ. Γιούνκερ για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων
Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος θεωρεί βέβαιη την έγκρισή τους. Η Neue Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: «Κατά τη σημερινή ψηφοφορία για την παροχή νέας βοήθειας για την Ελλάδα, το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έχει άλλη επιλογή από την υπερψήφιση. Καθώς ενδεχόμενη χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας) και πιθανά φαινόμενα ντόμινο σε άλλες χώρες της κρίσης θα έπλητταν την ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη και θα σήμαιναν την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία».

Συνέντευξη στους Financial Times Deutschland παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι έτσι έρχεται πιο κοντά μία λύση για τη χώρα και ικανοποιείται ολόκληρη η ευρωζώνη. «Ο αποκλεισμός ενός Grexit είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση (Krisen-Exit)», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα τα καταφέρει, όπως έχει προγραμματιστεί, στο ζήτημα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να εμπλακεί, όπως είπε, σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς.

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                           dw de

Πολιτική

«Ναι» της Βundestag στο πακέτο για την Ελλάδα

Με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη χαρακτήρισε την απόφαση ο Β. Σόιμπλε.
Τη συμφωνία των Βρυξελλών υπερψήφισαν 473 βουλευτές, 100 βουλευτές την καταψήφισαν, ενώ απείχαν 11 σε σύνολο 584. Το αποτέλεσμα σημαίνει προφανώς ότι υπήρξαν μεμονωμένες διαρροές και σε άλλα κόμματα, εκτός του Κόμματος της Αριστεράς που είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία.
Το αποτέλεσμα αυτό αναμενόταν ήδη από εχθές, όταν ομόφωνα σχεδόν οι βουλευτές των Πρασίνων και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εκφραστεί υπέρ της στήριξης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Έτσι, το 2013 ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας αναμένεται να επιβαρυνθεί με επιπλέον 730 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες των Βρυξελλών.
Σόιμπλε: «Μπορεί να υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις»
Η εναλλακτική λύση θα ήταν η κατάρρευση της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο Β.Σόιμπλε
Μιλώντας στη Βουλή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα, εάν η χώρα εκπληρώσει τους στόχους που έχουν μετατεθεί πλέον για το 2014, δηλαδή εάν παρουσιάσει, όπως έχει συμφωνηθεί, πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 4%.
«Οι Έλληνες έχουν καταφέρει πολλά και δεν μπορούν μέσα σε δύο χρόνια να αναπληρώσουν όλα όσα παρέλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόiμπλε. Η εναλλακτική λύση θα ήταν μία διαδικασία που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Επεσήμανε πάντως ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η κατάρρευση μίας δήθεν ευημερίας που είχε χρηματοδοτηθεί με τη βοήθεια δανείων από το εξωτερικό», ενώ συνέκρινε την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με την αντίστοιχη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Με το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν στηρίζεται μόνο η Ελλάδα αλλά και η ίδια η ευρωζώνη καθώς και η ΕΕ, υπογράμμισε τέλος ο Β. Σόιμπλε. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο πρόεδρος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Το δε κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νέου πακέτου, επειδή κατά την άποψή του παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Διαξιφισμοί για το «κούρεμα»
«Το κούρεμα θα έρθει» λέει ο σοσιαλδημοκράτης Π.Στάινμπρουκ
Μιλώντας για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος ο Σόϊμπλε ανέφερε ότι «πρόκειται για λάθος συζήτηση σε λάθος στιγμή». Για το ίδιο ζήτημα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι δεν έχει νόημα να συζητούμε σήμερα για εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής που ίσως χρησιμοποιηθούν το 2020.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις εκλογές του 2013 Πέερ Στάiνμπρoυκ επέκρινε την κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» αλλά το κούρεμα θα έρθει και τότε «η Μέρκελ δεν θα μπορεί πλέον να απαρνηθεί την ευθύνη της».
DPA / AFP / Γιάννης Παπαδημητρίου
Yπευθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                                           dw  de

OPINION

Opinion: Solidarity with Greece carries heavy price

Germany's lower house has approved the latest installment of bailout funds for Greece. Concerns about how much the bailout is going to cost Europe are more than justified, writes DW's Bernd Riegert.
Skepticism as to the cost of the bailout is called for, says Riegert
This third installment of bailout aid, which is being fast-tracked through not only Germany's parliament, but several around Europe at the moment, won't be the last. Despite all the assurances being given by eurozone governments, financial experts are already aware that the further billions being made available to Greece won't solve the debt crisis.
No, the problem is instead being pushed further into the future. If you read the small print of the latest bailout, you'll see that German Finance Minister Wolfgang Schäuble doesn't rule out the possibility of further aid for Greece. The members of the Bundestag now have their eyes fastened on the bottomless pit of bailout funds that economists have been criticizing as such for some time now.
Both the governing and opposition factions of the German parliament voted to approve the bailout funds; this was not the result of solidarity with the rest of Europe or any sense of mercy. No, there just wasn't any alternative.
If we put the brakes on the Greek rescue now, it will cast the country into a messy and unruly bankruptcy, one that could have severe consequences for the eurozone and Europe. German Chancellor Angela Merkel's seal of approval brings her in line with European Central Bank President Mario Draghi; now she is essentially forced to continue on that line, even if nobody knows where it leads.
The price that comes along with this course of action is slowly making itself known. In the coming years, Germany alone will have to cough up around 3 billion euros in cash - not in guarantees, as it was up to this point. Europe's central banks have been instructed to abstain from any revenues based on interest, and governments have been told to extend their loans.
This will all lead to a shortfall the extent of which is seriously difficult to grasp. If we consider how pitilessly German parliamentarians have bickered over every cut in the budget debate at home, it is quite amazing how easily the Bundestag has let further billions flow to Greece. The suspicion that many MPs haven't really understood - or even read - the six-centimeter-thick slab of new regulations and laws that was presented to them just a few days ago, is not unjustified.
Schäuble and the rest of the eurozone members have veiled the fact that support for Greece is going to cost more than originally planned. Thus far, the rescue efforts have borne no fruit - and that despite a dramatic reduction in the quality of life for average Greeks.
Eurozone members have thus far balked at the notion of a debt consolidation, as it would make the cost of the Greek bailout immediately visible. Schäuble has instead opted for a strategy that will draw the costs of the bailout out over several years in the German budget. In the end, this could be more expensive than consolidating Greek debt. We should once and for all lay our cards on the table and relieve the Greeks of a part of their debts.
By the way, have Merkel and Schäuble forgotten the statements they made this summer, that Greece should "in no way" receive more money and more time to make reforms? Both of those promises have been broken, because the economic realities don't allow any other course of action.
Schäuble mentioned "structural reforms in Greece" during his parliamentary address on Friday. But for anyone familiar with the situation this is simply stupid; what cuts can the Greeks make now? The economy is shrinking further and fast, and Greece is currently producing nothing else than new debt. The turning point is 2014, say Athens and Berlin, but will the country really be able to reduce its debt of some 180 percent of GDP? Nobody knows.
The truth is - and this should be clear by now - if we want to keep Greece in the eurozone, we're going to have to pay a heavy price. And the taxpayers and future generations deserve to know just how much this solidarity with their fellow EU member state will cost.                                                                         dw de

Thursday, November 29, 2012

Προσεχώς καύσιμο από θαλασσινό νερό
A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ικανότητα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε καύσιμο ανακοίνωσε χθες το Εργαστήριο Επιστημονικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου, επιστημονική ομάδα πέτυχε να εξαγάγει το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό, παράγοντας με τον τρόπο αυτό υδρογόνο σε αέρια μορφή. Αν το πείραμα αποδειχθεί επιτυχημένο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σε υδρογονάνθρακες, ικανούς να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα αεροσκαφών. Σύμφωνα με το εργαστήριο, το κόστος του καυσίμου είναι της τάξης των τεσσάρων δολαρίων το γαλόνι (τέσσερα λίτρα), τιμή η οποία το καθιστά οικονομικά βιώσιμο. Το σημαντικότερο κίνητρο της έρευνας αυτής γύρω από εναλλακτικά καύσιμα από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ασφαλώς γεωπολιτικό, καθώς αν οι επιστήμονες του ναυτικού πετύχουν τον στόχο τους, ο αμερικανικός στρατός θα είναι ικανός να αναλάβει δύσκολες μακρινές αποστολές, αδιαφορώντας για το υψηλό κόστος των καυσίμων.
«Τα πιθανά οφέλη, από την παραγωγή αεροπορικού καυσίμου JP-5 εν πλω, είναι ότι συρρικνώνει τα προβλήματα παράδοσης του καυσίμου, εξαφανίζει τις δεινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των καυσίμων και αυξάνει δραστικά την αυτονομία του πολεμικού ναυτικού», λέει η χημικός Χέδερ Ουιλάουερ του εργαστηρίου ερευνών του ναυτικού.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν εγείρει διαφωνίες σχετικά με την έρευνα του ναυτικού γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα, εκτιμώντας ότι το πολεμικό ναυτικό θα έκανε καλύτερα να ενίσχυε τις μεταφορικές του ικανότητες και τις εγκαταστάσεις διύλισης καυσίμων, τις οποίες ήδη διαθέτει. Αλλο σημείο διαφωνίας της αντιπολίτευσης αφορά το γεγονός ότι η σημαντική αυτή έρευνα έγινε για την ενίσχυση του αξιόμαχου του στρατεύματος και όχι για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κλειδί της προσπάθειας αποτελεί τώρα η μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του καυσίμου, ώστε αυτή να καταστεί οικονομικά συμφέρουσα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Bundestag: Προς ευρεία στήριξη του ελληνικού προγράμματος

Ανοίγει ο δρόμος για ευρεία στήριξη της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σήμερα να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Bundestag: Προς ευρεία στήριξη του ελληνικού προγράμματος
Η γερμανική κάτω βουλή, η Bundestag, πρόκειται να ψηφίσει την Παρασκευή το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης που ανέρχεται συνολικά σε 43,7 δισ. ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών του SPD πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, καθώς και μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξουν το πακέτο για την Αθήνα.
Το σχέδιο συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Όμως, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γερμανία σχετικά με περαιτέρω προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης δήλωσαν ότι σχεδιάζουν είτε να καταψηφίσουν το πακέτο στήριξης είτε να απόσχουν.
Σ' αυτούς περιλαμβάνονται οκτώ μέλη του SPD και 15 μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ, που έκαναν γνωστό ότι θα απορρίψουν το σχέδιο.
Ένα μέλος του συνασπισμού της Μέρκελ και 12 βουλευτές του SPD αναμένεται ότι θα απόσχουν.
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων του υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ.
Τα κοινοβουλια σε άλλα κράτη της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία και η Εσθονία, πρόκειται επίσης να ψηφίσουν για το σχέδιο στήριξης.
Γερμανικός Τύπος: Εντονες ζυμώσεις πριν από την ψηφοφορία
Στο επίκεντρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup των Βρυξελλών για το ελληνικό ζήτημα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «η ομοφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, όπως και μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι αφήνουν μερικές αψιμαχίες να εννοηθεί. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε απορρίπτουν προς το παρόν ένα κούρεμα χρέους με νομικά επιχειρήματα, τα οποία συμμερίζονται και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Στάινμπρουκ με τον Γιούργκεν Τριτίν. Οι εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις διεξάγονται γύρω από επίμαχες λεπτομέρειες αδιαφιλονίκητων μέτρων διάσωσης».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο «αν το κοινοβούλιο ζητήσει περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλάβουν οι βουλευτές όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ή προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να καταστήσουν σαφές γιατί θα ξαναψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά πλειοψηφία υπέρ, μολονότι θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο δεν θα ρίξει φως στην ομίχλη, μέσα στην οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια η Γερμανία και τα κράτη της ευρωζώνης».
«Αν επιτρεπόταν στους Γερμανούς πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι, η Ελλάδα θα ήταν χαμένη» σχολιάζει η Saarbrücker Zeitung και επισημαίνει: «Ούτε σεντ για την αναποτελεσματική Αθήνα». Αυτό ζητά η πλειοψηφία στη χώρα. Ωστόσο η αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν επέτρεψε στον λαϊκισμό να εισχωρήσει άμεσα σε αυτό το ζήτημα. Ευτυχώς. Η διάσωση της Ελλάδας είναι ένα οφθαλμοφανές παράδειγμα για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ελίτ».
Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε θέατρο για μία φάρσα, αν μερικές εκατοντάδες βουλευτές ψηφίσουν 'ναι', αλλά αντιληφθεί μόνο μία μικρή μερίδα αυτών περί τίνος πρόκειται. Ένα κοινοβούλιο που γίνεται αντικείμενο τέτοιας μεταχείρισης, χάνει σε ισχύ, αυτοπεποίθηση και κύρος».       ΕΘΝΟΣ
Προσεχώς καύσιμο από θαλασσινό νερό
A.P.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ικανότητα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε καύσιμο ανακοίνωσε χθες το Εργαστήριο Επιστημονικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου, επιστημονική ομάδα πέτυχε να εξαγάγει το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό, παράγοντας με τον τρόπο αυτό υδρογόνο σε αέρια μορφή. Αν το πείραμα αποδειχθεί επιτυχημένο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σε υδρογονάνθρακες, ικανούς να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα αεροσκαφών. Σύμφωνα με το εργαστήριο, το κόστος του καυσίμου είναι της τάξης των τεσσάρων δολαρίων το γαλόνι (τέσσερα λίτρα), τιμή η οποία το καθιστά οικονομικά βιώσιμο. Το σημαντικότερο κίνητρο της έρευνας αυτής γύρω από εναλλακτικά καύσιμα από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ασφαλώς γεωπολιτικό, καθώς αν οι επιστήμονες του ναυτικού πετύχουν τον στόχο τους, ο αμερικανικός στρατός θα είναι ικανός να αναλάβει δύσκολες μακρινές αποστολές, αδιαφορώντας για το υψηλό κόστος των καυσίμων.
«Τα πιθανά οφέλη, από την παραγωγή αεροπορικού καυσίμου JP-5 εν πλω, είναι ότι συρρικνώνει τα προβλήματα παράδοσης του καυσίμου, εξαφανίζει τις δεινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των καυσίμων και αυξάνει δραστικά την αυτονομία του πολεμικού ναυτικού», λέει η χημικός Χέδερ Ουιλάουερ του εργαστηρίου ερευνών του ναυτικού.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του πολεμικού ναυτικού, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν εγείρει διαφωνίες σχετικά με την έρευνα του ναυτικού γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα, εκτιμώντας ότι το πολεμικό ναυτικό θα έκανε καλύτερα να ενίσχυε τις μεταφορικές του ικανότητες και τις εγκαταστάσεις διύλισης καυσίμων, τις οποίες ήδη διαθέτει. Αλλο σημείο διαφωνίας της αντιπολίτευσης αφορά το γεγονός ότι η σημαντική αυτή έρευνα έγινε για την ενίσχυση του αξιόμαχου του στρατεύματος και όχι για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κλειδί της προσπάθειας αποτελεί τώρα η μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του καυσίμου, ώστε αυτή να καταστεί οικονομικά συμφέρουσα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Wednesday, November 28, 2012


Και τώρα τι κάνουμε; Τι χώρα θέλουμε και τι κοινωνία;

Share
Οι διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι απογοητεύσεις και οι νίκες (κατ’ άλλους ήττες) τελείωσαν. Η περιβόητη δόση με τις συνοδεύουσες «μικροδόσεις» της εξασφαλίστηκε. Η χώρα μας θα λάβει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσόν, για να κλείσει τις παλιές πληγές (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και να βουλώσει τις τελευταίες τρύπες των δημόσιων οικονομικών της (τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, το φετινό πρωτογενές έλλειμμα και κάποια υπόλοιπα ομολόγων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων). Πέραν τούτων, δεν αναμένεται ουδέν στον ορίζοντα «εις ρευστόν» από τας Ευρώπας, εκτός ίσως κάποιων επιστροφών από κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των «τακτικών» εισροών όπως τα υπόλοιπα χρήματα του 4ου Πακέτου Στήριξης (ΕΣΠΑ) και αυτά που θα μας αναλογούν από το 5οΠακέτο που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες. Είναι επίσης αλήθεια πως με επιτόκια της τάξης του 0,75% δεν μπορούμε να μιλάμε για «τοκογλύφους» και με την μεγάλη περίοδο χάριτος για κεφάλαια και τόκους των δανείων μας, έχουμε εξασφαλίσει μια μάλλον μακρά περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας ώστε να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε. Αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνουμε ΜΟΝΟΙ μας. Η περίοδος της «δανεικής ευημερίας» έχει περάσει ανεπιστρεπτί και από δω και μπρος, για αρκετά χρόνια, ίσως δεκαετίες θα πρέπει να πορευτούμε στην «ενάρετη οδό» των πρωτογενών πλεονασμάτων και των όσο το δυνατόν πιο ισοσκελισμένων ισοζυγίων εξωτερικών συναλλαγών. Είμαστε δηλαδή βιζαβί και απέναντι με τον καλό ή κακό εαυτό μας, άλλως έχουμε μείνει ενώπιος ενωπίω.
Κάθε σώφρων δανειολήπτης είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε κράτος, οφείλει να εκμεταλλεύεται προς όφελός του τέτοια μεγάλα διαστήματα «ηρεμίας» που του εξασφαλίζουν οι δανειστές του. Οφείλει να ξεπερνά τον προηγούμενο «κακό» εαυτό του, να αλλάζει συνήθειες, να εργάζεται περισσότερο, να αποταμιεύει το περίσσευμά του, να εξορθολογίζει τις δαπάνες του, να προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά του, να μην δημιουργεί επ’ ουδενί καινούρια χρέη, άσχετα αν έχει σκοπό να αποπληρώσει ή όχι τα αρχικά δάνειά του. Πολύ περισσότερο, αν πρέπει τελικά να τα αποπληρώσει, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα μείνει εκτός του «δανειακού νυμφώνος» και κάτι τέτοιο στις μέρες μας ισοδυναμεί με οικονομική ασφυξία και μαρασμό.
Το ερώτημα που τίθεται αναπόδραστα στον καθένα μας είναι: «και τώρα τι κάνουμε;». Όχι μονάχα οι κυβερνώντες αλλά και κάθε φορολογούμενος πολίτης οφείλει τούτη την στιγμή να αναρωτηθεί εντός του με το ίδιο ερώτημα. «Τι κάνουμε»; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει άμεση συνάφεια με την απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα που κανείς ακόμη από τους κυβερνώντες δεν έχει θέσει ωμά και απροκάλυπτα στους πολίτες: «που θέλουμε να πάμε ως χώρα και ως κοινωνία;».
Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν: στην στρεβλή «ανάπτυξη» με δανεικά που την πληρώσαμε ακριβά και θα την πληρώνουν πιθανώς και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων. Οι παλιοί «δανεικοί παράδεισοι» έχουν τελειώσει για μας μαζί με τα φθηνά δανεικά κεφάλαια που «τρομπάρισαν» αδίστακτοι και ιδιοτελείς πολιτικοί στην μεταπολιτευτική οικονομική μας φούσκα. Επειδή η παλιά φούσκα έσκασε πια και επειδή κανείς δεν μας δανείζει ξανά, ώστε να «τρομπάρουμε» αέρα – λεφτά σε μια καινούρια.
Όσοι υπόσχονται μια καινούρια τσίλικη, γυαλιστερή φούσκα ευημερίας με επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν της κρατικής σπατάλης, της ρεμούλας και της ασυδοσίας, είναι αδίστακτοι ψηφοθήρες και ψεύτες, αφού καταπίνουν την γλώσσα τους αμάσητη όταν τους ρωτήσει κανείς που θα βρούνε τα χρήματα που είναι απαραίτητα για κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε και η παραμικρή πιθανότητα να επιστρέψουμε σε αυτή την μακάρια κατάσταση να είστε βέβαιοι πως θα την είχαν ανακαλύψει εν ριπή οφθαλμού τα «τσακάλια» του «Πασοκικού Συστήματος» και δεν θα είχαν καταντήσει στα αζήτητα της πολιτικής ιστορίας!
Οποιαδήποτε ομαδική ψευδαίσθηση αυτή την ώρα, οποιαδήποτε φαντασίωση χαμένων παραδείσων, όσο και αν υποκινείται από τους λάβρους «επαναστάτες της φακής» των άκρων, θα είναι αδιανόητο χάσιμο χρόνου και καταστροφικός αντιπερισπασμός από αυτά που πραγματικά πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ανακάμψουμε. Και ο χρόνος τούτη την κρίσιμη ώρα είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την χώρα. Αλλά ποια είναι αυτά που θα πρέπει να κάνουμε; Ας το συζητήσουμε έστω και εν περιλήψει, έστω και αν είμαι βέβαιος πως δύσκολα θα τα κάνουμε χωρίς «έξωθεν» βοήθεια και εποπτεία:
Πρώτη κίνηση είναι η πραγματοποίηση επιτέλους των θεσμικών μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα μας ξεκολλήσουν από την ευρωπαϊκή περιφέρεια και θα μας οδηγήσουν ισότιμα μέλη της προσεχούς Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Όχι επειδή δήθεν μας το επιβάλλουν τα μνημόνια και οι «ναζιστές τοκογλύφοι» αλλά επειδή είναι δική μας θέληση και προσανατολισμός. Παράλληλα, θα πρέπει να εξοστρακίσουμε πάραυτα από το πολιτικό μας λεξιλόγιο τις λέξεις «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός» που τόση πολιτική σύγχυση και στείρα αντιπαράθεση μας έχουν κοστίσει.
Μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής με (εύκολη πια) χρησιμοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που έχουμε στα χέρια μας. Μια απλή διασύνδεση είναι απαραίτητη, ώστε (π.χ.) οι 6 (!) υπάλληλοι που εργάζονται κατά μέσον όρο στο τμήμα πιστοποιητικών ενός μέσου Δήμου, να μην έχουν πια αντικείμενο εργασίας και να κάνουν ως εκ τούτου μια πιο αποδοτική δουλειά. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να διατηρεί τόσους υπαλλήλους όσους χρειάζεται και μπορεί να πληρώνει. Οι αργούντες οργανισμοί και διευθύνσεις (π.χ.) «Αθήνα 2004»  πρέπει να κλείσουν πάραυτα! Οι ΟΤΑ πρέπει να αλλάξουν ριζικά τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης και να λειτουργούν με στόχο την εξυπηρέτηση του δημότη που τους χρηματοδοτεί με τα τέλη που πληρώνει. Να γίνουν πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοδιοικούμενοι και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν την πλήρη ευθύνη για την οικονομική τους πορεία και όχι να είναι επαίτες του κρατικού προϋπολογισμού και ανεύθυνοι διαχειριστές κονδυλίων της κεντρικής διοίκησης.
Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν άμεσα και αληθινά. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να διευκολυνθεί με πάταξη της γραφειοκρατίας, του φαβοριτισμού και των κλειστών κυκλωμάτων. Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσει καταλυτικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση. Στρατηγικός σχεδιασμός με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και ενίσχυση των πυλώνων στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς επιδοτήσεις αλλά με φορολογικά, επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα όπως παντού στον αναπτυγμένο κόσμο. Η φορολογία πρέπει να απλοποιηθεί και ο ΚΒΣ να καταργηθεί άμεσα. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητες και η εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας εκ των ουκ άνευ αλλά πρέπει να γίνουν στοχευμένα, έξυπνα και με κριτήριο το τελικό όφελος του κράτους και όχι των επενδυτών και των «επενδυτών».
Παιδεία και Υγεία πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων. Αξιοκρατία παντού, πρόσβαση σε όλους με δωρεάν στάνταρ και κοστολογημένες ασφαλιστικές παροχές και υποτροφίες φοιτητών. Αλλαγή της διοίκησης και των δομών τόσο στην Υγεία (μάνατζερ – γνώστες διοικητές κι όχι κομματικά ανδράποδα) όσο και στα ΑΕΙ (περιορισμός της φοιτητικής ψήφου, πλήρες αυτοδιοίκητο, κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου).
Εξασφάλιση και εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στις πόλεις και την ύπαιθρο με αναθεώρηση εκ βάθρων της πολιτικής μας απέναντι στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Πρέπει να γίνουμε βραχυπρόθεσμα «δύσκολη» χώρα για όποιον σκέφτεται να μας χρησιμοποιήσει ως πρώτο λαθρομεταναστευτικό του βήμα. Παράλληλη πάταξη της μαύρης εργασίας, του παράνομου εμπορίου και ασφυκτικός έλεγχος στην ενοικίαση σπιτιών σε αλλοδαπούς.
Αυτά που έχουμε να κάνουμε είναι πολλά για να χωρέσουν σε ένα σημείωμα και αυτονόητα για μια χώρα που θέλει να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Η οποία θα υπάρξει είναι βέβαιο τόσο πιο ισχυρή, όσο εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αποκτήσουμε εσωτερικό  μπούσουλα για το που θέλουμε να βαδίσουμε ως κοινωνία. Όσο εμείς οι πολίτες ελκόμεθα τυφλά και άκριτα από πολιτικούς «βοσκούς» που σφυράνε στις φλογέρες τους μαυλιστικούς σκοπούς κούφιας επανάστασης και χωρίς αντίκρισμα πατριδολαγνείας, τόσο πιο ανίσχυρη θα εμφανίζεται η πολιτική βούληση αυτών που μπορούν να φέρουν σε πέρας τις τιτάνιες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό της χώρας. Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών τελικά, ακόμη και όταν θέλει να πιστεύει κάτι τέτοιο.
Ηλίας Τσιαμήτρος                                                 antinews
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

αλαφροσημειόματα


Δημοσίευσηαπό lornion την 25 Οκτ 2011, 03:09
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ απο Κεφαλονιά. 20 Σ/βριος-10 8/βριος 2011. Περίπατος στα χωριά της Λειβαθούς ,αυτοκινητάδα να την πούμε, το χόμπυ των Κεφαλήνων. Ετσι στην πρόταση του Διονύση επωχούμενοι τρέχαμε τον ίδιο παληό περίπατο ανάμεσα στα χωριά μας πούταν τώρα διαφορετικά, χάρις στην αλλαγή του 30νταετούς πολιτικού καθεστώτος και των αντιλήψεων των νεοπολιτών.Παντού βίλες- επάυλεις -και πισίνες που σε κάθε περίπτωση το κτίσμα κόστιζε εκατομύρια: διαφορετική φωτογραφία που προβλημάτιζε για τον πλούτο που σκορπίστηκε σε σίδερα και τσιμέντα.Δεν ξέρω αλλά πιστεύω μέγα λάθος την αφειδώς τοποθέτηση τόσου μεγάλου όγκου κεφαλαίου στον τομέα της οικοδομής Σήμερα κατά την επίσκεψή μου παρατήρησα την κρίση στον τόπο μας . Ειδα την φούσκα στο μέγεθος της . Πιστεύω η αμετροέπεια θαναι ζημιογόνα στον ανεγκέφαλο επενδυτή, εννοώ αυτόν που αντιγράφει τον γείτονά του. Δεν είδαμε στα χωριά μας ζώσα ψυχή ανθρώπου,γράφοντας τούτο δεν υπερβάλω και είναι απορίας άξιον που υπάρχει ο πληθυσμός και η ζωή!Ας είναι, περιτρέχοντας φτάσαμε στο τραπεζάκι τουριστικό θέρετρο απ' οπου,αντικρύζοντας ψηλά την πανώρια κορυφή του Αίνου αποθαυμάζαμε της γης τα καμώματα στην αντίθεσή με το γαλάζιο του Ιονίου. Φαντασμαγορία τοπίου που σε νησί δύσκολα αντικρύζεις.Ιδιοτροπίες της γης μας είν'αυτές..-lornion.-
Αμφιλεγόμενα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου
28/11/2012

Επιφυλακτική είναι η αντίδραση της Handelsblatt στην απόφαση των διεθνών πιστωτών σχετικά με την Ελλάδα, η οποία σημειώνει ότι «η Ελλάδα διασώζεται για μία ακόμη φορά, αλλά μόνο προσωρινά».

«Αν μη τι άλλο η χώρα θα εισπράξει την απολύτως απαραίτητη δόση πριν από το τέλος της χρονιάς. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα καλύψουν τις τρύπες του ελληνικού πακέτου διάσωσης, χωρίς να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί στοιχειωδώς βιώσιμο μέχρι το 2020, τουλάχιστον στα χαρτιά. Έτσι όλοι πήραν από κάτι, αλλά κανείς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος».

Για «τυπικό συμβιβασμό των Βρυξελλών» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt, η οποία εκτιμά ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό από εκείνους που ο καθένας μπορεί να τους «πουλήσει» ως επιτυχία. Γεγονός είναι πάντως ότι οι Έλληνες εξασφαλίζουν 44 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και επιπλέον διευκολύνσεις, τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Και άλλα δισεκατομμύρια για την Αθήνα» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία εξηγεί: «Οι Έλληνες μπορούν να αναπνεύσουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα στείλουν στην Αθήνα σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι η Ελλάδα διασώζεται από την οικονομική κατάρρευση- προς το παρόν. Προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας».

«Αναβάλλεται η άφεση χρέους για την Αθήνα» επιγράφει το άρθρο της η εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσσελντορφ. Η εφημερίδα εξηγεί αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, όπως η επιμήκυνση και η επαναγορά ομολόγων και καταλήγει ως εξής: «Υπάρχει ένα πρόβλημα: μπορεί μεν με αυτό το μείγμα πολιτικής να κλείσει η μαύρη τρύπα των 14 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα διάσωσης και να προχωρήσει η (γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τραγικά νέα στις εκλογές του 2013, όμως τι θα γίνει μετά;» Μακροπρόθεσμα το σενάριο του κουρέματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι, υποστηρίζει η Rheinische Post.

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό το δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου με στοιχεία από το Euromonitor 2012, την ετήσια καταγραφή της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη: «Η Ελλάδα στην κορυφή» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση 14 δείκτες, όπως το κόστος ανά μονάδα παραγωγής, η παραγωγικότητα και το δημόσιο έλλειμμα. «Στην Ελλάδα γίνεται πρόοδος, την οποία όμως παραβλέπουμε στη δημόσια συζήτηση» σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάιζε.

«Ελληνικός απολογισμός» επιγράφεται η ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, στην οποία γίνεται αναδρομή στα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, εξηγείται αναλυτικά στους γερμανούς αναγνώστες η λέξη «χαράτσι» και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν σώζεται χωρίς μία βαθιά μεταρρύθμιση στον κρατικό μηχανισμό.

Πάντως η ανταποκρίτρια της εφημερίδας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις στρεβλώσεις του ιδιωτικού τομέα: «Με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αρχίσουν να υλοποιούνται και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία μέχρι σήμερα συνεχώς αναβάλλονταν», επισημαίνει η εφημερίδα.                   elzoni.gr

Στο μικροσκόπιο η συμφωνία σε Αθήνα και Βερολίνο

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι δανειστές της χώρας μας.

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε χθες την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Χθες έγινε γνωστό πως η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για την επικύρωση της συμφωνίας θα διεξαχθεί την Πέμπτη, ενώ το περιεχόμενό της θα παρουσιάσει στους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σήμερα στη Γερμανία συνεδριάζει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ το Βερολίνο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς να αποφασιστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Το γεγονός αυτό διευκολύνει την κ. Μέρκελ και το επιτελείο της στην αυριανή ψηφοφορία, ενώ την έγκρισή τους θα δώσουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να δηλώνει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν θα συνιστούσε στους βουλευτές του μια στάση που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σταϊνμάιερ πάντως υπογράμμισε πως η λύση που δόθηκε, είναι μόνο προσωρινή και ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «αντίθετα προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης», αναβλήθηκε μόνο για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. 

Ευρεία στήριξη της συμφωνίας αναμένει και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, σύμφωνα με δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Με τη σειρά του και ο κ. Μπρούντερλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει τμήμα μιας λύσης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς

Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας. Η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό για τα αποτελέσματα του Eurogroup και πρόσθεσε ότι διασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. «Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα». Γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην οικονομία. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας: «Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας»
    
Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα στο εξής θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη είπε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Το σημαντικότερο, συνέχισε, είναι ότι το συνολικό χρέος μειώνεται κατά 20%. Επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της χώρας μας.

 Όπως είπε ο κ. Σαμαράς αυτό, το πετύχαμε όλοι μαζί, όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους και όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας και το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που δεν πίστεψε στις μεμψιμοιρίες και στη γκρίνια.


Η δήλωση Λαγκάρντ

Με γραπτή δήλωσή της αναφέρθηκε στη συμφωνία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε: 

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», προσθέτοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Αφού κάνει μια λεπτομερή αναφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί τη νέα αφετηρία που χρειάζεται η Ελλάδα μετά από εννέα μήνες αναμονής και πλέον είναι η ώρα της αντεπίθεσης για τη χώρα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. 

Εκτίμησε πως μετά τη συμφωνία, η μεγάλη εικόνα είναι αναμφίβολα θετική, ενώ, όπως είπε η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία που έχει πλέον κίνητρο, και το μεγαλύτερο κίνητρό της είναι αυτό που βιώνει ο πολίτης.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως το α' εξάμηνο του 2013 θα είναι δύσκολο, ωστόσο όπως είπε, το 2013 είναι ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο χρόνος που η χώρα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θα οδηγηθεί στο δρόμο της εξόδου από την κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε και στην εμπειρία της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας πως  δείχνει πόσο λάθος κάνουν όσοι ισχυρίζονται ότι μπορείς να θέσεις υπό εκβιασμό 17 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και πόσο δύσκολες ήταν οι προηγούμενες πολύ μεγαλύτερες σε αντικείμενο διαπραγματεύσεις.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το κόμμα της δραχμής έχει πια βγει στη σκηνή με απροκάλυπτο τρόπο. «Έχουμε μια μίζερη αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας στεναχωρήθηκε σήμερα με τη συμφωνία, γιατί επενδύει στην καταστροφή της χώρας».

Σχετικά με την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων. Θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση κι ας μην ψήφισε τα μέτρα, ήταν η σχετική αναφορά του για τη στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. elzoni.gr