Wednesday, March 23, 2011

Επισκόπηση τύπου  | 23.03.2011

Εν όψει της συνόδου της ΕΕ: Προβληματισμός για την Ελλάδα

 

Λιβύη και Ιαπωνία εξακολουθούν να απασχολούν το γερμανικό τύπο, αλλά από σήμερα εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα και η ευρωκρίση.

 
«Καμία ευκαιρία  στους τσαρλατάνους», είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες τηςSüddeutsche Zeitung  που αναφέρεται στο νέο πακέτο μέτρων για την σταθεροποίηση του ευρώ και τη διαχείριση των κρίσεων.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα η κ. Μέρκελ δεν έδωσε καμία σημασία σε συμβουλές τσαρλατάνων, σαν εκείνους που πρότειναν στους μεν Γερμανούς να επιστρέψουν στο μάρκο, στους δε Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους, αλλά αφοσιώθηκε στην επεξεργασία θέσεων για την συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας.
Παρ' όλα αυτά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν απαντά σωστά «στο ζήτημα ποιος θα πληρώσει και ποια θα είναι η συμβολή του κάθε μέλους για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και πώς θα βελτιωθεί συνολικά η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.
Το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα ορισμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, που ανεξάρτητα από τις περικοπές, το πρόγραμμα εξυγίανσης και την ευρωβοήθεια που λαμβάνει δεν είναι δυνατόν να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε ένα ανεκτό επίπεδο. Επομένως αυτές οι χώρες στο τέλος θα προχωρήσουν στην αναδιάταξη του χρέους τους.
Όποιος επιθυμεί να προλάβει τους τσαρλατάνους οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα θέματα αυτά.»

Το κοινοβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο

Το γερμανικό κοινοβούλιο σε παλαιότερή συνεδρίασηΤο γερμανικό κοινοβούλιο σε παλαιότερή συνεδρίασηΣτο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Κοινοβουλευτική έγκριση»: «Είναι αλήθεια ότι άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων η αποφυγή της χρεοκοπίας φιλικών προς εμάς χωρών και στενών εταίρων μας στην ΟΝΕ.
Αλλά η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να θυμάται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ποιος έχει το δικαίωμα κυρίαρχης απόφασης στον προϋπολογισμό.
Εκείνος που αποφασίζει για πόλεμο ή ειρήνη, για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, για τους πολίτες και τα χρέη είναι το κοινοβούλιο.»

«Οι Γερμανοί δεν πρέπει να απορούν, όταν προκαλούν σύγχυση με την γκρίνια τους για το ευρώ σε άλλες χώρες της ΟΝΕ. Τι θα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί για μας;» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:
«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει αντί να τσακώνεται για το νέο ταμείο διάσωσης του ευρώ να ασχοληθεί καλύτερα με την Ελλάδα. Διότι είναι πια σαφές ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις.
Δεν τίθεται πια το ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται ‘κούρεμα’ του χρέους, αλλά το πότε θα γίνει αυτό και ποιοι θα είναι οι πιστωτές που θα υποχρεωθούν να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.»

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών-πιστωτών και ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει να φροντίσει ώστε να διευθετηθεί το «ελληνικό πρόβλημα» πριν από το 2013 για να μην αναγκαστούν τότε να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

Η Πορτογαλία στα πρόθυρα «διπλής κρίσης»

Ζοζέ Σόκρατες - πρωθυπουργός της ΠορτογαλίαςΖοζέ Σόκρατες - πρωθυπουργός της Πορτογαλίας«Διπλή κρίση» χαρακτηρίζει η Frankfurter Rundschau την κατάσταση στην Πορτογαλία:
«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυμα μιας πολιτικής κρίσης, ενώ ταλανίζεται από την οικονομική ύφεση.
Σήμερα το απόγευμα η πορτογαλική βουλή θα συζητήσει το νέο πακέτο σταθερότητας και ανάπτυξης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες. Εάν η αντιπολίτευση το καταψηφίσει, η προκήρυξη εκλογών είναι πιθανότατη.»

«Το πρόγραμμα που θα συζητηθεί σήμερα στη βουλή προβλέπει επιπρόσθετες περικοπές στις επενδύσεις, μείωση των κονδυλίων για την παιδεία και τη δικαιοσύνη καθώς και το πάγωμα των χαμηλών συντάξεων και την μείωση των υψηλών.

Η συντηρητική  αντιπολίτευση δεν έχει διαφορετική αντίληψη ή άποψη για το πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την κρίση η χώρα, αλλά κατηγορεί απλώς τον πρωθυπουργό Σόκρατες ότι δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, διότι επέτρεψε ήδη στους Ευρωπαίους εταίρους να εγκρίνουν το νέο πακέτο πριν το συζητήσει καν με τα πορτογαλικά κόμματα στη βουλή.
Έτσι η πολιτική κρίση κατήντησε ‘κρίση πολιτικού ήθους’».


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 
dw

No comments:

Post a Comment