Saturday, March 19, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η επέμβαση στη Λιβύη

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:46
Πυραύλους στη Λιβύη κατά των δυνάμεων του Καντάφι, εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αμερικάνικοι πύραυλοι τύπου  Tomahawk εκτοξεύτηκαν στη δυτική πλευρά της Λιβύης, γύρω από την Τρίπολη και την Μισράτα, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το CNN.

“Ηταν ξεκάθαρα προκλητικός” τόνισε ο αξιωματούχος, μιλώντας για τον Καντάφι, συμπληρώνοντας ότι “δήλωσε πως θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και συνέχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του προς την Βεγγάζη”.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα αποτελέσουν μέρος μιας προσέγγισης με πολλαπλά στάδια.

“Οι ΗΠΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή” σημείωσε η ίδια πηγή.

Λίγο πριν γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε στόχο στο έδαφος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

Το μαχητικό πραγματοποίησε επίθεση σε στρατιωτικό όχημα στις 1645 GMT εφαρμόζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι:  "τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα".

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ, είπε.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής:
Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο Σαρκοζί είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. Πρέπει να δράσουμε - είπε - σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη. Ο Καντάφι - είπε -  μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.

Μετά το πέρας της Συνόδου στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε προς τους δημοσιογράφους την εξής δήλωση: «Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.

Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι΄αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους και στη συνέχεια μαζί με τους άραβες ηγέτες, με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ.

Νωρίτερα το Σάββατο συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.

Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς τάσσονται υπέρ της ανάληψης πρωταρχικού ρόλου στην επιχείρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά η Γαλλία έχει αντιρρήσεις.

"Μπορεί να υπάρξει απόφαση αύριο που θα λέει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι συνασπισμός των προθύμων ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ", είπε ο ίδιος διπλωμάτης.

"Η Γαλλία φαίνεται να διαφωνεί με την πρόταση να ηγείται το ΝΑΤΟ της επιχείρησης, δεδομένης της φήμης που έχει η Συμμαχία στον αραβικό κόσμο λόγω του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ θεωρείται μία συμμαχία όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ", σχολίασε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο Καντάφι διαμηνύει στη Δύση ότι "οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις της Λιβύης.

Εγκαταλείπουν την Βεγγάζη

Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς το Σάββατο επίθεση με βλήματα όλμου στην πόλη Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.

"Εκείνοι (οι δυνάμεις του Καντάφι) βομβάρδισαν την πόλη με τέσσερα ή πέντε βλήματα όλμου νωρίς σήμερα. Η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη τώρα. Αλλά παραμένουν στα περίχωρα της πόλης και το νερό στη Μιζουράτα είναι ακόμα κομμένο", είπε ο κάτοικος, ονόματι Μοχάμαντ, τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς από την πόλη, όπου βρίσκεται.

Ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα το Σάββατο, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας κάτοικος.

"Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί...επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

Οι πληροφορίες από τη Μιζουράτα δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν καθώς οι αρχές στην Τρίπολη απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στην πόλη.

Εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε το Σάββατο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.

Την ίδια ώρα, οι πιστές στον Καντάφι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Το καθεστώς υποστηρίζει ότι οι αντικυβερνητικοί είναι μέλη της Αλ Κάιντα.

Νωρίτερα, μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από τη Βεγγάζη και συνετρίβη στο έδαφος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές και μαρτυρίες.

Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός και γύρω από τη Βεγγάζη, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη.

Πηγή: www.athina984.gr


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment