Sunday, March 20, 2011

Λιβύη: Νέα κατάπαυση του πυρός- Αντιδρά ο Αραβικός Σύνδεσμος


Λιβύη: Νέα κατάπαυση του πυρός- Αντιδρά ο Αραβικός Σύνδεσμος
Την αχρήστευση των αντιαεροπορικών συστοιχιών του Καντάφι φαίνεται να πέτυχαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί το βράδυ του Σαββάτου καθώς την Κυριακή πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης γαλλικά αεροσκάφη χωρίς να συναντήσουν καμμία αντίσταση όπως δήλωσαν γαλλικές στρατιωτικές πηγές. Όμως πέρα από το στρατιωτικό κομμάτι, οι βομβαρδισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα ο Καντάφι να δηλώνει αντίσταση μέχρι εσχάτων και τον Αραβικό Σύνδεσμο να ανακοινώνει πως οι βομβαρδισμοί ξεπέρασαν τα όρια.
Η αρχική υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, ήταν που βοήθησε στην λήψη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και η σημερινή δημόσια αντίραση θεωρείται ως διπλωματικό ρήγμα καθώς οι άραβες δείχνουν να διαφοροποιούνται και μάλιστα σε μια στιγμή που οι αντιδράσεις εναντίον αραβικών καθεστώτων κλιμακώνονται και πάλι.
Πάντως ανακοινώθηκε πως το Κατάρ θα στείλει τέσσερα αεροσκάφη γεγονός που το καθιστά την πρώτη αραβική χώρα που συμμετέχει στρατιωτικά στην επιχείρηση εναντίον του Καντάφι.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι κατά τους βομβαρδισμούς έχασαν την ζωή τους και άμαχοι αφού κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αντιαεροπορικές συστοιχίες βρίσκονταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το κρατικό κανάλι της Λιβύης έκανε λόγο για 48 νεκρούς και περί τους 100 τραυματίες, ενώ οι ξένοι ανταποκριτές δεν μπορούν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία καθώς κάθε μετακίνηση είναι σχεδόν αδύνατη.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η αβεβαιόητα για το πως θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες ο Καντάφι που ενώ το μεσημέρι της Κυριακής δήλωνε αντίσταση μέχρι εσχάτων για την προστασία της Λιβυκής γής, αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι διατάχθηκε νέα κατάπαυση του πυρός από τις λιβυκές δυνάμεις.  Η ουσία όμως παραμένει πως το ίδιο είχε εξαγγελθεί την Παρασκευή, ωστόσο ακολούθηκε επίθεση των καθεστωτικών στην Βεγγάζη και βομβαρδισμός της πόλης,  γεγονός που οδήγησε στην άμεση απάντηση της Δύσης, με την Έκτακτη Σύνοδο στο Παρίσι και τους βομβαρδισμούς στην συνέχεια. Άλλωστε παρά την Δυτική επέμβαση, καθεστωτικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον της πόλης Μιζουράτα που επλήγη από πυροβολικό.

Ο πρώτος βομβαρδισμός έγινε τόσο από αέρος όσο και από θάλασσα, με πυραύλους κρούζ και όπως έγινε γνωστό χτυπήθηκαν τουλάχιστον είκοσι στόχοι στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις. Η κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για 48 νεκρούς και 150 τραυματίες. Αξιωματούχοι των Δυτικών Δυνάμεων διαβεβαίωναν πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να μην χτυπηθούν άμαχοι καθώς ενδεχομένως να χρειστεί να ξαναβομβαρδιστούν στόχοι αντιααεροπορικών συστοιχιών, κοντά σε κατοικημένες περιοχές.


Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να επιτίθενται εναντίον κανταφικών δυνάμεων που επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Βεγγάζη. Αργότερα συμμετείχαν και αμερικανικές θαλάσσιες δυνάμεις που έριξαν 110 πυραύλους Κρουζ σε διάφορους στόχους, ενώ πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων έριξαν τόσο ένα βρετανικό υποβρύχιο όσο και αγγλικά αεροσκάφη.


Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, από την Βραζιλία δήλωσε πως δεν θα λάβουν μέρος αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε  ότι οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι να συμμορφωθεί ο Καντάφι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει να επιλέξει. Είτε θα ακολουθήσει αμέσως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να ενεργεί» εναντίον του, ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον  μετά το τέλος της επείγουσας συνόδου στο Παρίσι.

«Ο Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε. Δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του» δήλωσε ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, που χαρακτήρισε την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη στρατιωτική δράση, αναγκαία, νόμιμη και σωστή.

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ προσφέροντας πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα.

No comments:

Post a Comment