Sunday, March 13, 2011

Πυρηνικός συναγερμός μετά τα 8,9 Ρίχτερ
 Διαρροή ραδιενέργειας από εργοστάσιο και φόβοι «Τσέρνομπιλ» στην Ιαπωνία
The New York Times
Μία ακόμη έκρηξη χθες το πρωί στον πληγέντα από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής πυρηνικό σταθμό Daichi 1 της Φουκουσίμα ενίσχυσε τους φόβους για μεγάλης κλίμακας πυρηνικό ατύχημα, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να αναζητούν αγνοουμένους στα συντρίμμια που άφησε πίσω του το γιγάντιο τσουνάμι.
Ο τρομακτικός σεισμός των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος στην ιστορία της Ιαπωνίας, άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στα βορειοανατολικά της χώρας, με τις αρχές να εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους χίλιους. Περίπου 300 πτώματα εντοπίσθηκαν σε παραλίες της πόλης Σεντάι, της πλησιέστερης αστικής ζώνης στο επίκεντρο της δόνησης. Χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, ενώ σύμφωνα με τη σιδηροδρομική εταιρεία JR Rail τρεις συρμοί συνέχιζαν μέχρι χθες να αγνοούνται σε δύο νομούς της ΒΑ Ιαπωνίας.
Παρά τις βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τον υπαρκτό κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στους δύο γερασμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο, πάμπολλες ζωές σώθηκαν χάρη στους δρακόντειους οικοδομικούς κανονισμούς της χώρας, ενώ η ιαπωνική οικονομία δεν υπέστη καίριο πλήγμα, καθότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον ελάχιστα βιομηχανοποιημένο βορρά της χώρας. Χθες το πρωί, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση περιοχών κοντά στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, ενώ συνέστησαν στους κατοίκους του νομού να παραμείνουν στα σπίτια τους, προειδοποιώντας ότι «μικρές ποσότητες» ραδιενέργειας μπορεί να διαρρεύσουν από τον αντιδραστήρα, το ψυκτικό σύστημα του οποίου υπέστη βλάβη. Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε χθες εικόνες εκρήξεων στο πυρηνικό εργοστάσιο, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν μεν τη διαρροή ραδιενέργειας, εκτιμώντας δε ότι η ζώνη αποκλεισμού 10 χιλιομέτρων που επέβαλαν γύρω από το εργοστάσιο είναι αρκετή. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε μετά τη δυσλειτουργία του συστήματος επείγουσας ψύξης του αντιδραστήρα. Εάν τα συνεργεία αποτύχουν να ελέγξουν την άνοδο της θερμοκρασίας και της πίεσης στον πυρήνα του αντιδραστήρα, η έκρηξή του θεωρείται πιθανή, με ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπτώσεις, ανάλογες με εκείνες του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ πριν από 25 χρόνια στην Ουκρανία. Ο σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή στις 2.46 το απόγευμα, τοπική ώρα, ενώ το παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε -ύψους μέχρι δέκα μέτρων- ολοκλήρωσε την καταστροφή στις παράκτιες ζώνες στα βορειοανατολικά της χώρας. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν χθες το πρωί 870 πολίτες αποκλεισμένους σε δημοτικό σχολείο του Σεντάι, ενώ άλλοι 1.200 περίμεναν υπομονετικά την άφιξη των αρχών σε άλλο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός έπληξε τη Χαβάη, με κύματα ανώτατου ύψους 2 μέτρων, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Ο κυματισμός που έφθασε μέχρι τις ακτές των Δυτικών ΗΠΑ προκάλεσε τη βύθιση μικρών σκαφών σε μαρίνες της Καλιφόρνιας, όπου ένας άνθρωπος αγνοείται. Ο φόβος του παλιρροϊκού κύματος οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους σε όλες τα κράτη του Ειρηνικού, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και το Περού. Ο διευθυντής του Κέντρου Ωκεανογραφίας των ΗΠΑ (NOAA) Βασίλι Τίτοφ ανέφερε ότι αν και οι Ιάπωνες είναι μεταξύ των καλύτερα εκπαιδευμένων πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οι κάτοικοι στις παραλιακές ζώνες κοντά στο επίκεντρο της δόνησης είχαν μόλις 15 με 30 λεπτά χρόνο έως ότου φθάσει εκεί το τσουνάμι.
Σύμφωνα με το ιταλικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, ο άξονας της Γης μετατοπίσθηκε κατά 25 εκατοστά του μέτρου, ως αποτέλεσμα του σεισμού της Ιαπωνίας, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι η νήσος Χονσού της Ιαπωνίας μετακινήθηκε 2,4 μέτρα.
Στο Τόκιο, η κυκλοφορία του υπόγειου σιδηροδρόμου, αλλά και των αεροδρομίων της πόλης δεν είχε αποκατασταθεί ακόμη χθες το μεσημέρι, με πολλούς εργαζομένους να αναγκάζονται να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους στα προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
kathimerini

No comments:

Post a Comment