«Κατάπαυση πυρός» από Καντάφι, με το φόβο της ξένης επέμβασης
Μάλλον δεν περίμενε ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, Δύση και αραβικές χώρες θα ομονοούσαν εναντίον του -έτσι, η ανακοίνωση για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των πιστών του δυνάμεων εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδέχτηκε άλλες, άκρως φιλοπόλεμες διακηρύξεις, με τις οποίες μόλις λίγες ώρες πριν είχε αντιμετωπίσει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η απόφαση για την επικείμενη επέμβαση των Συμμάχων στη Λιβύη ήταν η πρώτη αφορμή για ολονύχτιους έξαλλους πανηγυρισμούς στη Βεγγάζη. Νωρίς το απόγευμα χθες, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα έδωσε τη δεύτερη: Εκείνος είχε αναλάβει να διαβάσει την απόφαση του καθεστώτος για κατάπαυση του πυρός. Σε έκτακτη επείγουσα συνέντευξη Τύπου ανήγγειλε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις σταματούν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αντικαθεστωτικών, με τους οποίους προτίθεται να έρθει σε διάλογο, αφού η κυβέρνησή του αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στη ζωή του λιβυκού λαού», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «επέτρεψε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη».
Και απειλές για αντίποινα
Μερικές ώρες νωρίτερα, ωστόσο, το λιβυκό υπουργείο Αμυνας απειλούσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης με αντίποινα, επισημαίνοντας ότι «στόχος της λιβυκής αντεπίθεσης θα είναι κάθε εναέρια ή θαλάσσια πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο». Και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα) ενώ ξεκινούσε η ψηφοφορία στο κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Καντάφι από την Τρίπολη έκανε ό,τι μπορούσε για να δημοσιοποιηθούν διεθνώς ξανά οι απειλές του: Με διάγγελμά του από ραδιοφώνου, προειδοποιούσε τους κατοίκους της Βεγγάζης ότι οι δυνάμεις του «δεν θα τους δείξουν έλεος» μόλις μπουν στην πόλη, η επίθεση εναντίον της οποίας, τους έλεγε, οσονούπω ξεκινά. «Θα τους κυνηγήσουμε από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι», επανέλαβε την προσφιλή του επωδό των ημερών. Η έκφρασή του (Ζένγκα-ζένγκα, μπέιτ-μπέιτ σε λαϊκή αραβική διάλεκτο) έχει γίνει το πλέον χαρακτηριστικό σύνθημα των πρασινοντυμένων υποστηρικτών του.
Παρ' όλες όμως τις διακηρύξεις περί κατάπαυσης του πυρός, στη Μισράτα και στην Ατζνταμπίγια οι βομβαρδισμοί δεν σταματούσαν. Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωναν ότι ο Καντάφι «μπλοφάρει» και ότι «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο». Από το πρωί, οι φιλοκανταφικοί σφυροκοπούσαν τη Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, σε ένα μπαράζ από βολές αρμάτων μάχης και πυροβολικού.
Το ίδιο και στην Ατζνταμπίγια στα ανατολικά, όπου άγριες μάχες δίνονταν μεταξύ των φιλοκανταφικών και των αντικαθεστωτικών μαχητών, σε γειτονιές της πόλης οι οποίες είχαν επανειλημμένα αλλάξει χέρια το τελευταίο διήμερο. Τα ξημερώματα (φυσικά πριν από την αναγγελία κατάπαυσης του πυρός) ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα περίχωρα της Βεγγάζης, το μεγαλύτερο στην ανατολική Λιβύη, είχε βομβαρδιστεί από αέρος.
Ο αιγυπτιακός στρατός
Την ίδια στιγμή, αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη επιβεβαίωναν το περιεχόμενο αποκλειστικού δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», ότι, εδώ και μερικές μέρες, ο στρατός της Αιγύπτου είχε ξεκινήσει να ενισχύει με αποστολές οπλισμού τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Λιβύη, με τη γνώση και την ανοχή των ΗΠΑ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, έκανε λόγο για φορτία με ελαφρά όπλα και πυρομαχικά που πέρασαν οδικώς από το μεθοριακό σταθμό του Σαλούμ.
Παρά τις αρχικές περί του εναντίου πληροφορίες, ο εναέριος χώρος της Λιβύης παραμένει ανοιχτός. Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις προς τη Λιβύη: «Αρνούμαστε κάθε σχέδιο πτήσης που περιλαμβάνει υπέρπτηση της Λιβύης ή που αιτείται εισόδου στο λιβυκό εναέριο χώρο. Μόνο οι πτήσεις που εξαιρούνται από την απαγόρευση, κυρίως οι ανθρωπιστικές, θα επιτρέπονται», επισημαίνει η ανακοίνωση.
No comments:
Post a Comment