Sunday, March 20, 2011

Πολιτική | 20.03.2011

Διχασμένη η Γερμανία για τη Λιβύη

 

Η γερμανική κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, δηλώνει ότι τις στηρίζει και δέχεται για την αμφίσημη στάση της έντονη κριτική και εκ των έσω.

 
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη δυσφορία που έχει προκαλέσει με τη στάση της, να μη συμμετέχει η Γερμανία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο καθεστώς της Λιβύης, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσφέρει στους συμμάχους τη λογιστική και τεχνική βοήθεια της χώρας της.
Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η χρήση των αμερικανικών βάσεων στη Γερμανία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και ότι η γερμανική πολεμική αεροπορία θα αναλάβει περισσότερα βάρη αναφορικά με τις πτήσεις AWACS στο Αφγανιστάν, απελευθερώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο δυνάμεις των δυτικών συμμάχων για την επέμβαση στη Λιβυή.
Αυτή η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Με εξαίρεση το κόμμα της Αριστεράς που είναι κατά, σε όλα τα άλλα κόμματα, κυβερνητικά και μη, υπάρχουν τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοι μιας γερμανικής εμπλοκής στη Λιβύη.

Το 65% των πολιτών δεν θέλει γερμανική εμπλοκή στη Λιβύη

Δεν θέλουν εμπλοκή του γερμανικού στρατού οι πολίτεςΔεν θέλουν εμπλοκή του γερμανικού στρατού οι πολίτεςΧαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πρόεδρος της Βουλής και πολιτικός των χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Λάμερτ, που σε σημερινή του συνέντευξη δείχνει κατανόηση για αυτούς που χαρακτηρίζουν αντιφατική τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ στο κόμμα των Πράσινων ο ένας εκ των προέδρων εκφράζεται δημόσια υπέρ και ο άλλος κατά της επέμβασης.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στους Γερμανούς πολίτες. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, το 62% εκφράζεται υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Στην ερώτηση όμως, εάν θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν και ο γερμανικός στρατός, το 65% λέει όχι.
Σε μια περίοδο όπου στα γερμανικά κρατίδια η μία εκλογή διαδέχεται την άλλη, μάλλον καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν θα ήταν σε θέση να εξηγήσει στους ψηφοφόρους την αναγκαιότητα μιας γερμανικής συμμετοχής στη Λιβύη. Είναι άλλωστε γνωστό πως η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζεται ενάντια στις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

No comments:

Post a Comment