Wednesday, March 9, 2011

μονόδρομος η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους




 


Φωτογραφία VOA/Greek
Θοδωρής Πελαγίδης

Μοιραστείτε το

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, για την προώθηση του νέου του βιβλίου, και την ομιλία του στο ίδρυμα Brookings για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Πειραιά Θοδωρής Πελαγίδης προσκλήθηκε και στην Ελληνική Πρεσβεία για μια ομιλία-ενημέρωση για το ίδιο θέμα στα μέλη της ομογένειας που ζουν και εργάζονται στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Μέσα από σχεδιαγράμματα, διαφάνειες και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία ο Έλληνας καθηγητής προσπάθησε να αποτυπώσει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα προβλήματα της και τις πιθανές προοπτικές.
Όπως ο ίδιος ανέφερε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν προσδίδει ορατά στοιχεία αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. Αντιθέτως αυτό που αναμένεται είναι τα οικονομικά προβλήματα να ενταθούν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι δανειακές ανάγκες για το 2012, συνέχισε ο κ. Πελαγίδης, θα αγγίξουν τα 68 δις Ευρώ, από τα οποία τα 23 δις έχει εξασφαλίσει η Ελληνική κυβέρνηση από την Τρόϊκα, θα πρέπει όμως να αναζητήσει από τις αγορές τα υπόλοιπα 45 δις Ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει, τουλάχιστον με ευνοϊκούς ή έστω βιώσιμους όρους.

VOA/Greek
Παράλληλα ο Έλληνας καθηγητής τόνισε ότι οι περικοπές δαπανών συμβάλλουν ως ένα σημείο στο ρυθμό μείωσης του χρέους, ταυτόχρονα όμως περιορίζουν δραστικά τη ροή χρήματος στην Ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία από την άμεση και έμμεση φορολόγηση εισοδημάτων και προϊόντων αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας καθηγητής στην αναγκαιότητα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, την αντιμετώπιση των καρτέλ και την σύσταση υγιούς και λειτουργικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στον πίνακα με τις πιο δύσκαμπτες χώρες στον τομέα αυτό.
Το άλλο βασικό θέμα για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας που έθιξε ο καθηγητής Θοδωρής Πελαγίδης, είναι το γεγονός της μη επιβολής, μέχρι σήμερα, αυστηρών μέτρων που προβλέπονται μέσα στο μνημόνιο, καθώς επίσης και της μη υπακοής και συμμόρφωσης των Ελλήνων πολιτών σε φορολογικές και ασφαλιστικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα τεράστια ποσά που θα συνέβαλλαν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας αυτή την δύσκολη στιγμή, να μην μπορούν να συγκεντρωθούν. Όσον αφορά την μη εφαρμογή μέτρων του μνημονίου, ο καθηγητής οικονομίας επέρριψε ευθύνη στην πολιτική ηγεσία για έλλειψη αποφασιστικότητας και δυναμικής να συγκρουστούν με συγκεκριμένα συμφέροντα.  Όσον αφορά όμως την μη συμμόρφωση των πολιτών σε ισχύουσες νομοθεσίες όσο και αν «πιέστηκε» από το ακροατήριο του, το οποίο συμμετείχε στη συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν υιοθέτησε την άποψη ότι πρόκειται για ιδιαιτερότητα στο χαρακτήρα και την συμπεριφορά του Έλληνα, αλλά σε εγκαθιδρυμένες νοοτροπίες δεκαετιών που μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, θα πρέπει με σοβαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια να περιγράψει στους πολίτες τα προβλήματα που υπάρχουν, το μέγεθος τους και τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην Ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην Ελληνική κοινωνία.
Ως βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις ο Έλληνας καθηγητής οικονομικών παρουσίασε την λύση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους. Επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει άμεσα και να μειώσει το Ελληνικό χρέος κατά ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 30%. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τόνισε ο καθηγητής οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις δανειακές της ανάγκες. Ωστόσο επεσήμανε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά δεν προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση για το πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί μια τέτοια προοπτική, πως θα συμφωνήσουν σε αυτή τη λύση οι δανειστές της χώρας και με τι «ανταλλάγματα». Έθεσε όμως κάποια εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στο ρόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες κυρίως είναι αυτές που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα όπως ο ίδιος είπε, θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. Αν θα έπρεπε να βάλουμε μια ιεραρχία στα μέτρα αυτά το πρώτο θα ήταν ο καθορισμός χρήσης γης, «να ξέρει ο καθένας που χτίζει τι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομίας και το δεύτερο είναι μέτρα για την διευκόλυνση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και έφερε σαν παράδειγμα την αδειοδότηση των επιχειρήσεων η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.
Το τελευταίο βιβλίο του καθηγητή Θοδωρή Πελαγίδη «Κατανοώντας την Ελληνική κρίση» κυκλοφορεί στα αγγλικά και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο, μάλιστα οι New York Times ανέφεραν ότι πρόκειται για μια «συναρπαστική αφήγηση όσον αφορά την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας».

1 comment:

  1. πολλές εννοιες στην αναδιαρθρωση χωρούν και δεν πρέπει οι σοφοί μας να ξεχασουν πρωτίστως το πλαστοκούρεμα του χρέους ,τα χαμηλά επιτόκια ,την κατάργηση του μνημονίου την υλική και τεχνική βοήθεια για ανάπτυξη. Χρειάζεταιπροστασία η χώρα εσωθεν και στιβαρό χέρι για να κυβερνηθεί
    να εφαρμοστουν τά αυτονόητα,αλλως πάμε κατά διαόλου είμαστε να πέσουμε, σαν δεν εντέχουμε τους μετανάστες της Ευρώπης.ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΥΓΉ ΑΓΩΝΊΑς ΚΑΤΑΝΟΗΤΉ ΑΠΌ ΤΟΥΣ 26.?

    ReplyDelete