Οικονομία | 16.03.2011
Πιο κοντά στην οικονομική διακυβέρνηση
Μια ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρομπέι είχε προηγουμένως καταθέσει σχετικό πακέτο προτάσεων που είχε επεξεργασθεί και το οποίο υιοθέτησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι υπουργοί Οικονομικών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Το φέραμε γρήγορα εις πέρας και αυτό συνιστά μια σημαντική επιτυχία», δήλωσε.
Κοντά στις προτάσεις της Κομισιόν
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι ΡενΑλλά και η Κομισιόν είναι παρά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε το κείμενο της ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες σταθερότητας. Για παράδειγμα εάν μια χώρα δεν μειώνει τις δανειακές της ανάγκες κάθε χρόνο, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το 0,2% του ΑΕΠ της ως πρόστιμο στα ευρωπαϊκά ταμεία. Μόνο μέσω της ειδικής πλειοψηφίας θα μπορούν οι χώρες-μέλη να αναστείλουν τις κυρώσεις. Σε τελική ανάλυση, αυτό που αποφάσισαν οι υπουργοί είναι πολύ κοντά στις προτάσεις της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν: «Είναι πολύ κοντά στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν και είμαι δικαιολογημένα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των προτάσεων».
Το πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το καλοκαίρι.
Ελλειμματικά και πλεονασματικά ισοζύγια
Υπερήφανος για τα πλεονάσματα της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΤο νέο στο Σύμφωνο είναι ότι εστιάζει στις οικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρώπης. Έτσι η Κομισιόν καλείται να παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι πόσο ανταγωνιστικές είναι οι οικονομίες των κρατών-μελών. Με ποιο ρυθμό αυξάνονται οι μισθοί σε σχέση με την παραγωγικότητα. Θα εξετάζει επίσης πόσο ανθεκτικά είναι τα συνταξιοδοτικά συστήματα και βέβαια το εάν είναι ελλειμματικό ή πλεονασματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Στο σημείο αυτό το Βερολίνο έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου τα εμπορικά πλεονάσματα να μην θεωρούνται επιλήψιμα. Άλλωστε η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές και αυτό εκτιμάται ότι είναι και προς το καλό της ΕΕ. Και όπως υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι δικές μας ανισορροπίες είναι διαφορετικές από εκείνες της Ελλάδας και των άλλων προβληματικών κρατών. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός δεν με βρίσκει σύμφωνο».
Προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον νέες κρίσεις χρέους θα πρέπει στο εξής τα κράτη της ευρωζώνης να καταθέτουν προς έγκριση τους προϋπολογισμούς τους στις Βρυξέλλες, που θα ελέγχουν και τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.
Το σχετικό νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο σημείο που αφορά το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Κυρώσεις θα επιβάλλονται ακόμη και όταν το ποσοστό του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ υπερβαίνει το 60%. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα διοχετεύονται στο ταμείο του μηχανισμού στήριξης EFSF και από το 2013 στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM.
Wolfgang Landmesser/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment