Wednesday, March 23, 2011

Νεα εποχή σύμπραξης με Λατινική Αμερική .../.ημερησία

Της Ελενας Μπέλλη

Κενή ουσιαστικού περιεχομένου αλλά πλήρης σε συμβολισμούς είναι η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Λατινική Αμερική και «η νέα εποχή σύμπραξης» την οποία κήρυξε από τη Χιλή. Σε μία εποχή όπου η Κίνα έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας και συνεχίζει τη διείσδυσή της σε πολλές χώρες στο μαλακό υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα έτεινε χείρα φιλίας και κατέθεσε το όραμά του για στενότερες πολιτικές και εμπορικές σχέσεις. «Καμία περιοχή δεν είναι πιο στενά συνδεδεμένη από ότι οι ΗΠΑ με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε και εξήρε τη μετάβαση της Χιλής και άλλων χωρών προς τη δημοκρατία αλλά και την οικονομική τους ανέλιξη.
«Ισότιμοι εταίροι» «Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι εταίροι, υπάρχουν ισότιμοι εταίροι», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τη σημερινή δυναμική της περιοχής. Ο Ομπάμα παραδέχθηκε το ταραγμένο παρελθόν στις σχέσεις τους, κάλεσε, όμως, τη νέα ηγεσία να μην «παγιδευτεί» σε εκείνη την εποχή. Και παρότι υποσχέθηκε συνεργασία στις έρευνες της Χιλής για τα εγκλήματα της χούντας του Πινοσέτ, παρέλειψε να απαντήσει σε ερώτημα αν η Ουάσινγκτον θα ζητήσει συγγνώμη για την υποστήριξή της στο πραξικόπημα που έφερε τον Πινοσέτ στην εξουσία το 1973.
Δημοφιλής Ο Ομπάμα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη Λατινική Αμερική, ωστόσο η δημοτικότητά του ακολουθεί φθίνουσα πορεία κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της Κούβας, αλλά και της στάσης της Ουάσινγκτον σε μείζονα θέματα, όπως την επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Ο Ομπάμα δεν προώθησε καμία πρωτοβουλία για να κατευνάσει τις οικονομικές ανησυχίες, ενώ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν το επόμενο βήμα στην Κούβα με την προϋπόθεση ότι η Αβάνα θα πάρει «δραστικά μέτρα» για την εκχώρηση δικαιωμάτων στους πολίτες της.
Ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα συμφώνησε με τον Ομπάμα «στη νέα εποχή σύμπραξης», υπενθύμισε, όμως, στον Αμερικανό ομόλογό του ότι Παναμάς και Κολομβία περιμένουν ακόμη την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου. Οσο για τη συνάντηση του Ομπάμα με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, έγινε υπό τη σκιά της αποχής της Μπραζίλια από τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιδρομές στη Λιβύη, αλλά κατέληξε στην υπογραφή συμφωνιών εμπορίου και ενέργειας.


No comments:

Post a Comment