Friday, March 25, 2011


Με αντικυβερνητικό τόνο και στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης
Με αντικυβερνητικό τόνο και στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς (δεύτερος από αριστερά στη δεύτερη σειρά) στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες (AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)GRE9747717.jpg )
1Share
εκτύπωση  
Αθήνα

Με αντιμνημονιακή ρητορική εμφανίστηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπου εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα «δεν βγαίνει» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της».

Ο κ. Σαμαράς, αν και δεν διαφώνησε με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, προσδιόρισε ότι έχει πολλές αντιρρήσεις, τις οποίες έχει εκφράσει κατά καιρούς, «με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται».

Στην επιχειρηματολογία του σημείωσε ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα παγιδεύει την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και οδηγεί σε όλο και σκληρότερα, όλο και πιο αναποτελεσματικά μέτρα.

Για τις επικείμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε τη σημασία της νέας οικονομικής στρατηγικής για τη μείωση του ελλείμματος των κρατών μελών, για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού χρέους, για τη συγκρότηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης και για την ανταγωνιστικότητα.


Οι επιφυλάξεις Σαμαρά 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εξέφρασε και έντονες επιφυλάξεις για ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως: τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, αλλά και για τις προϋποθέσεις προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν ανάγκη.

Για την πρώτη του επιφύλαξη σημείωσε ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, μια εξέλιξη που θα δημιουργήσει προβλήματα, αντί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της οικονομίας.

Για τις χώρες που έχουν ανάγκη, υπογράμμισε ότι, αντί να δοθούν κίνητρα για να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να βελτιωθεί η εικόνα των οικονομικών δεικτών, βυθίζονται σε βαθύτερη κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η συζήτηση «μέσα στην Ευρώπη για την Ευρώπη» δεν τελειώνει εδώ, «αλλά μόλις τώρα αρχίζει». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να συμμετέχει η Ελλάδα είναι να ενστερνίζεται μεν στόχους αυτονόητους, όπως η οικονομική σταθεροποίηση και η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά να τολμά να λέει και την άποψή της για αμφιλεγόμενα μέτρα.

«Αυτό κάνουν πια, όλο και περισσότεροι» είπε με έμφαση, δίνοντας και το στίγμα των κινήσεών του κατά το επόμενο διάστημα.


Τα εργαλεία για την ανάπτυξη

Με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ολοκληρώθηκε η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών στις οποίες έθεσε το θέμα της ενίσχυσης από την ΕΕ των εργαλείων που απαιτούνται για να υπάρξει ανάπτυξη, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, την κοινή αγροτική πολιτική και τα αναπτυξιακά ομόλογα.

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς συζήτησε εκτενώς το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα ελλείμματα, τα χρέη και την ύφεση, για την οικονομική διακυβέρνηση και για την σταθερότητα του ευρώ, ενώ εξετάστηκε η προτεραιότητα που θα πρέπει να δώσουν χώρες όπως η Ελλάδα στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να γίνει αντίδοτο στην κρίση.

Στο θέμα αυτό ο κ. Σαμαράς ανέφερε ως παράδειγμα τα ομόλογα έργων και τα προγράμματα διευρωπαϊκών υποδομών που θα έδιναν ανάσες στην οικονομία, υποκινώντας την ανάπτυξη.


Να στηριχθεί η Ελλάδα
στο μεταναστευτικό

Ο κ. Σαμαράς, που συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του ΕΛΚ και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στη βόρειο Αφρική και στην Ιαπωνία.

Ειδικά για την κρίση στη βόρειο Αφρική, υποστήριξε την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, με κοινές πολιτικές, όπως μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους μετανάστες.

«Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί οι δικές μας χώρες κινδυνεύουν περισσότερο. Και από αυτές, ως ορμητήριο, μπορεί η Ευρώπη να ασκήσει πολιτικές σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή»τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Οι χώρες του ευρωπαϊκού μεσογειακού Νότου είναι πολύτιμες για την Ευρώπη, για γεωπολιτικούς λόγους. Δεν είμαστε οι αδύνατοι κρίκοι της Ευρώπης». 
Για τα γεγονότα της Ιαπωνίας υπενθύμισε ότι γύρω από την Ελλάδα υπάρχουν αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν.

Επίσης, έθεσε το θέμα των κινήσεων της Τουρκίας, που προετοιμάζει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακουγιού, σε σεισμογενή περιοχή κοντά στα παράλια του Αιγαίου. ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment