Thursday, March 10, 2011

Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας με πρόταση για κατάργηση άδειας εισόδου

Την κατάργηση του καθεστώτος αδειών εισόδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία πρότεινε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για ένα “ιστορικό βήμα” στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση που η πρότασή του γίνει αποδεκτή.
Την πρόταση απεύθυνε ο Ρώσος πρωθυπουργός στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών θα έχουν θέμα την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων μετά την επιδείνωση που επήλθε διαρκούσης της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν συναντήθηκε με εκπροσώπους ρωσικών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι συνιστούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ολεγκ Ορλόφ, διευθυντή της ΜΚΟ Memorial, που ήταν παρών στη συνάντηση ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέδεσε την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Χθες, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας στην κατοικία του στο Γκόρκι, στα περίχωρα της Μόσχας, ο Μπάιντεν εξέφρασε μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη προς τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ακολουθεί μια πιο φιλελεύθερη γραμμή από τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο τρόπος διακυβέρνησής του και η πρόοδος (που έχει σημειώσει η Ρωσία) “αποδεικνύει ότι οι σκεπτικιστές είχαν άδικο”.
ΕΝΕΤ

No comments:

Post a Comment