Wednesday, March 23, 2011

Η επέµβαση κατά του Καντάφι/ TA NEA


Γερµανική οδύσσεια για το ΝΑΤΟ

Ρήγµα στη Συµµαχία προκαλεί η απόφαση του Βερολίνου να αποσύρει όλες τις δυνάµεις του από τη Μεσόγειο

ΕΠΊΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ενας Λίβυος κοιτά από  την οροφή του αυτοκινήτου  την πρώτη γραµµή όπου οι  αντάρτες πολεµούν  τις δυνάµεις του Καντάφι  στην πόλη της Ατζαµπίγια,  νοτίως της Βεγγάζης
Οι εµπλοκές για το θέµα της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Χθες την ώρα που οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας διαβεβαίωναν ότι βρέθηκε ο µηχανισµός που θα µπορέσει να χρησιµοποιήσει τις δοµές του ΝΑΤΟ αλλάµε τη συµµετοχή εταίρων που δεν ανήκουνστο Βορειοατλαντικό Σύµφωνο, η κυβέρνηση της Γερµανίας θέλονταςνα δείξει ακόµα πιο έντονα τη διαφωνία της µε τις αποφάσεις των εταίρων της ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλους τους γερµανούς στρατιώτες που εµπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου. Οι διαπραγµατεύσεις προκειµένου να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις, κυρίως αραβικές, λόγω της ανάληψης από το ΝΑΤΟ της πολιτικής διοίκησης της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» ήταν πυρετώδεις χθες. Η λύση φαίνεταινα δόθηκε έπειτα από τηλεφωνική συνοµιλία των προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα και της Γαλλίας ΝικολάΣαρκοζί, και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάµερον. Λίγο αργότερα η Γαλλία πρότεινε τη δηµιουργία µιας µικρότερης «συµµαχίας των προθύµων» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η οποία θα χρησιµοποιήσει τις δοµές της Συµµαχίας προκειµένου να συνεχιστεί η επιχείρηση. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι σε αυτό το νέο σώµα θα συµµετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ καθώς καιεκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσµου και ότι αναµένεται να συγκληθείτις επόµενες ηµέρες σε κάποιαευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Η πρόταση αυτή συµφωνεί και µε την απόφαση των µόνιµων αντιπροσώπων των κρατών µελών του Βορειοατλαντικού Συµφώνου στις Βρυξέλλες «να παίξει ρόλο κλειδί τοΝΑΤΟ» στην επιχείρηση της Λιβύης. Στην ίδια συνεδρίαση επετεύχθη συµφωνία και για την επιτήρησητου εµπάργκο όπλων, πουόµως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γερµανίας η οποία αποφάσισε να κλιµακώσει την αποστασιοποίησή της. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αµυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο Γερµανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι η κυβέρνηση Μέρκελ απέσυρε όλους τους γερµανούς στρατιώτες που εµπλέκονται σεεπιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ότι δύο γερµανικές φρεγάτες και δύο σκάφη µε πλήρωµα 550 άνδρες τέθηκαν υπό εθνική διοίκηση, ενώ αποσύρονται περίπου 60-70 γερµανοί στρατιώτες οι οποίοι συµµετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών Awacs στον χώρο της Μεσογείου. «Επειδή το εµπάργκο όπλων έχει και εκτελεστική πτυχή, η οποίαεν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και µε τη χρήση όπλων, η Γερµανία δηλώνει ότι δεν θα συµµετέχεισε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια», δήλωσε. Αδιευκρίνιστο παραµένει µέχρι στιγµής αν τα γερµανικά πολεµικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο. Ο έντονος προβληµατισµός είχε γίνει σαφής και νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας µε τον γερµανό οµόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε. Οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν το βασικό θέµα στην ατζέντα και σύµφωνα µε πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερµανίας διατύπωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι πρόκειται για «ανορθόδοξη» επιχείρηση καιδεν έχει διασαφηνιστεί ποια θα είναι η επόµενη µέρα. Πάντως, ο κ.∆ρούτσας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ καταλήξει σε απόφαση να ενεργοποιηθεί η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, η Ελλάδα θα έχει περιορισµένη συµµετοχή.

Πάντως, ενώ στις Βρυξέλλες οιδιπλωµάτες των χωρών µελών θα συνεχίσουν και σήµερα να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές
Το σχέδιο
Χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των χωρών-µελών του Νατο ενέκριναν το επιχειρησιακό σχέδιο για τη δηµιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. το Βορειοατλαντικό Συµβούλιο έδωσε οδηγίες στον ανώτατο διοικητή των δυνάµεων του Νατο στην Ευρώπη, ναύαρχο τζέιµς Σταυρίδη, να οργανώσει τη διάταξη των ναυτικών µονάδων που θα αναλάβουν να περιφρουρήσουν το εµπάργκο όπλων
που έχουν προκύψει, ανώτατος κυβερνητικός αξιωµατούχος στην Ουάσιγκτον δήλωνε βέβαιος ότι τελικά το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την επιχείρηση, αν όχι και τον πολιτικόέλεγχό της λόγω της δοµήςτου, κάτι που ορισµένοι φοβούνται πως θαπροκαλέσει αντιδράσεις στον αραβικό κόσµο. «Μπορεί η ηγεσίατου ΝΑΤΟ να είναι πιο διακριτική από άλλες φορές, αλλά θα είναι εκεί», είπε θέλοντας να διατηρήσειτην ανωνυµία του.

Χθες, στην Ισπανία η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του πρωθυπουργού Θαπατέρο για τησυµµετοχή της χώρας στη διεθνή συµµαχία για τη Λιβύη και έτσι οι Ισπανοί στέλνουν τέσσεραµαχητικά F-18,ένα Μπόινγκ ανεφοδιασµού,ένα υποβρύχιο και µια φρεγάτα καθώς και περίπου 500 στρατιώτες. Η Νορβηγία έστειλε έξι µαχητικά που προσγειώθηκαν στην Κρήτη, θααναλάβουν όµως δράσηόταν ξεκαθαριστεί τοθέµα της διοίκησης της επιχείρησης.


Οι Γάλλοι ενδίδουν στον... ναπολεοντισµό του Σαρκοζί
ΕΠΊΜΕΛΕΙΑ: , ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 

ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟ εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε τύχει ποτέ άλλοτε τέτοιας θερµής υποδοχής από σύσσωµο τον γαλλικό Τύπο. Η κεντροαριστερή «Λιµπερασιόν» έκανε λόγο στο κύριο άρθρο της για «µεγαλειώδη κίνηση» και η «Μοντ» ενηµέρωνε τους αναγνώστες της ότι «η Γαλλία και οι σύµµαχοί τηςείναι έτοιµοι να χτυπήσουν». Η επέµβαση στη Λιβύη έδωσε την ευκαιρία στη Γαλλία να αισθανθεί ότι βρίσκεταικαι πάλι στο κέντρο τωνδιεθνών εξελίξεων. Και αυτό το οφείλειστον πρόεδρό της. Ακόµη και ο ιταλικός Τύπος, αναγνωρίζει ότιχωρίς τον «Σούπερ Σαρκό», οΜουαµάρ Καντάφι θα έσφαζε ακόµη ανενόχλητος τους αντάρτες. Με µια παρατήρηση: ο γάλλος πρόεδρος υιοθετεί ένα στυλ που ταιριάζει περισσότερο σε έναν «Μικρό Ναπολέοντα». Πρώτα έστειλε τα γαλλικά Ραφάλ να βοµβαρδίσουν χωρίς να περιµένεικανέναν – ούτε τον Μπαράκ Οµπάµα. Επιφύλαξε µια πατερναλιστική αγκαλιά στον Ντέιβιντ Κάµερον, αντιµετώπισε σαν λιποτάκτη την Ανγκελα Μέρκελ και άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου στο Παρίσιχωρίς να περιµένει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νικολά Σαρκοζί ελπίζει ότιη επιχείρηση στη Λιβύη θα αποκαταστήσει την τραυµατισµένη εικόνα του στο εσωτερικό της Γαλλίας και θατου δώσει πόντους για την επανεκλογή του σε έναν χρόνο, παρά τα χαµηλότατα ποσοστά αποδοχής του ανάµεσα στους ψηφοφόρους. «Εάν τελειώσει καλά αυτή η υπόθεση θα είναι ένας θρίαµβος για τον Σαρκοζί» δηλώνει στους βρετανικούς «Τάιµς» σύµβουλός του. «Χθες ήταν στη γωνία του ρινγκ. Σήµερα έχει όλον τον κόσµο στα πόδια του» προσθέτει. Ο γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να ρισκάρει για να πετύχει τον στόχο. Αλλά δεν είχε άλλη επιλογή. ΣτηΓαλλία κυριαρχούσε ένα αίσθηµα ταπείνωσης από τις προεδρικές παλινωδίες στην εξέγερση της Τυνησίας, τα ταξίδια τής τότε υπουργούΕξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί γιαδιακοπές στην Τύνιδα µεσούσης της κρίσης, τη σιγή ιχθύος για τα έργα και τις ηµέρες τουτυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλι.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΆ. Οταν ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε – µόνος αυτός – το Εθνικό Συµβούλιο της Βεγγάζης ως µοναδική κυβέρνηση της Λιβύης, διπλωµάτες καιαντιπολίτευση τον κατηγόρησαν για ερασιτεχνισµό. Ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται όµως ότι είχε τραβήξει το σωστό χαρτί. Αµέσως µετά ζήτησε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας διέρρεε από το Μέγαρο των Ηλυσίων η πληροφορία ότι ο πρόεδρος έπειθε τον αµερικανό οµόλογό του να συµµετάσχει στη Συµµαχία µε µια δίωρη τηλεφωνικήσυνοµιλία. Ως δική του επιτυχία,καταγράφεται και η στάση του Αραβικού Συνδέσµου. Οι γάλλοι σοσιαλιστές δεν µπορούσαν παρά να τον στηρίξουν.
Το Κατάρ και οι φόβοι των Αράβων

Τρία από τα αεροσκάφη που είχε υποσχεθεί το Κατάρ έφτασαν χθες στη βάση της Σούδας στην Κρήτη µε σκοπό, όπως δήλωσε ο αµερικανός ναύαρχος Σάµιουελ Λόκλιαρ, να επιχειρούν έως το Σαββατοκύριακο στον εναέριο χώρο της Λιβύης. την ίδια ώρα, εντούτοις, η αλγερία – η οποία µαζί µε τη Συρία δεν είχε στηρίξει την απόφαση του αραβικού Συνδέσµου για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη – απαιτούσε «άµεσο τερµατισµό της ξένης επέµβασης», κρίνοντάς τη «δυσανάλογη» προς τον στόχο που θέτει η απόφαση 1973 του Συµβουλίου ασφαλείας.

Η στήριξη του αραβικού Συνδέσµου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση της απόφασης και την έναρξη της επιχείρησης «αυγή της οδύσσειας». ο Μουαµάρ Καντάφι δεν έχει φίλους στον αραβικό κόσµο – µε τις κτηνώδεις επιθέσεις του στους αµάχους έδωσε σε πολλούς ηγέτες της περιοχής µια µοναδική ευκαιρία να εκφράσουν τη φωνή των πολιτώντους, αποµακρύνοντας παράλληλα την προσοχή από τις αξιώσεις των ίδιων πολιτών για δηµοκρατία.

οι συµµαχικοί βοµβαρδισµοί στη Λιβύη, όµως, προκαλούν νευρικότητα στον αραβικό κόσµο.

Η αραβική κοινή γνώµη αναγνωρίζει έστω και απρόθυµα πως οι λίβυοι εξεγερµένοι χρειάζονταν απελπισµένα βοήθεια, την οποία µόνο η ∆ύση µπορούσε να παράσχει – όπως επισηµαίνει όµως η «El Pais», φοβάται µήπως η επέµβαση στη Λιβύη νοµιµοποιήσει άλλες µελλοντικές επεµβάσεις στην περιοχή, µήπως αποτελεί απλό άλλοθι για την εκµετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, µήπως προκαλέσει θανάτους αµάχων. οι ενδοιασµοί αυτοί αντικατοπτρίζονται και στα µπρος - πίσω του αµρ Μούσα, του γ.γ. του αραβικού Συνδέσµου, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως «εµείς ζητήσαµε την προστασία των αµάχων, όχι τον βοµβαρδισµό περισσότερων αµάχων», για να ανακοινώσει τη ∆ευτέρα (έπειτα από αλλεπάλληλα τηλεφωνήµατα αξιωµατούχων των ΗΠΑ, ΟΗΕ και Νατο) πως ο αραβικός Σύνδεσµος παραµένει «αφοσιωµένος στην απόφαση 1973» του ΟΗΕ.

Το άλ Τζαζίρα. Μοναδικός σταθερός σύµµαχος των λίβυων εξεγερµένων το αλ τζαζίρα, το αραβικό δορυφορικό δίκτυο που έχει έδρα στο Κατάρ – ίσως όχι τυχαία, η πρώτη αραβική χώρα που έστειλε αεροσκάφη να συµµετάσχουν στην επιβολή αεροπορικού αποκλεισµού πάνω από τη Λιβύη. υπεύθυνοι του δικτύου επιµένουν πως δεν παίρνουν θέση, απλώς µεταδίδουν ειδήσεις. τους τελευταίους µήνες όµως το αλ τζαζίρα έχει αναδειχθεί σε φωνή του αραβικού δρόµου, έχει σταθεί στο πλευρό όλων των διαδηλωτών και υιοθετεί τόνο ανεπίσηµης στήριξης των συµµαχικών βοµβαρδισµών στη Λιβύη.


Σαν να µην έγιναν οι εκλογές

Μπορεί ο Νικολά Σαρκοζί να υπέστη οδυνηρή ήττα στις προχθεσινές τοπικές εκλογές, αλλά συνεχίζει απτόητος.

υπό την ιδιότητα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάµεων της Γαλλίας, επισκέφθηκε χθες την αεροπορική βάση της Σολεντσάρα στην Κορσική και επιθεώρησε τις αεροπορικές δυνάµεις που επιχειρούν στον ουρανό της Λιβύης.

το γεγονός ότι από το ίδιο νησί άρχισε τη θριαµβευτική του πορεία και ο Μέγας Ναπολέων κρίνεται µάλλον συµπτωµατικό.

No comments:

Post a Comment