[01] Έντονες αντιδράσεις για τους οίκους αξιολόγησης
Τεταρτη, 30 03 2011 13:15Εξακολουθεί να πέφτει βαριά η σκιά στην ελληνική οικονομία από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor's, την ώρα που και ο οίκος Fitch αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους θα διαψευστούν οικτρά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Έντονη κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε η Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την αξιολόγηση για την Ελλάδα, που εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής Ανάλογη έκθεση δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι υποβαθμίσεις επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο της ευρωζώνης.
Νέα απειλή από τη Fitch - Έντονες αντιδράσεις
Πόλεμος μέχρις εσχάτων με τους οίκους αξιολόγησης να σφυροκοπούν ανελέητα την Ευρωζώνη προεξοφλώντας χρεοκοπίες και πλήρη αποτυχία του μόνιμου μηχανισμού.
Το νέο χτύπημα ήρθε από τη Fitch που απειλει τη χώρα μας με υποβάθμιση.Σε ανακοίνωση του ο οίκος εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπεριφέρειας, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες που έχουν ομολόγα.
Στο ζήτημα επανήλθε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Οι οίκοι αυτοί, τόνισε, από την ευφορία που επεδείκνυαν εμπιστοσύνη στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, στο φόβο και στον πανικό. Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, θα διαψευστούν και τώρα», τόνισε.
Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση της ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου, ενώ καυτηρίασε για ακόμα μια φορά τη στάση των οίκων αξιολόγησης.
Ο κ Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης καθώς και σε όσους αναλυτές προβλέπουν δυσμενείς εξελίξεις για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται οι θετικές αξιολογήσεις που κάνουν για τη χώρα μας κάθε τρίμηνο οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισήμανε ότι εκείνοι που προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας ή αναδιάρθρωση του χρέους της θα διαψευστούν οικτρά.
Επίσης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ τάχθηκε και πάλι υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν ρυθμιστεί ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας τότε η κρίση κάποια στιγμή θα επιστρέψει.
Νωρίτερα μιλώντας στον Real Fm διαφώνισεμε με τις εκτιμήσεις της Standard & Poors και υποστήριξε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η χώρα βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης και ότι τρίμηνο με τρίμηνο η κατάσταση βελτιώνεται, σημειώνοντας, ότι η αίσθηση αυτή της κυβέρνησης, δεν βασίζεται σε ελπίδα, αλλά σε πραγματικά στοιχεία.
Κομισιόν: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση της Ελλάδας
«Μονόπλευρη και αδικαιολόγητη » χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με « ντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε την ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, η Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι υπάρχει διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας.
«Δε συμμεριζόμαστε την αξιολόγηση της S&P » δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις « φιλόδοξες προσπάθειες » που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη.
Τέλος, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.
Επίθεση στους διεθνής οίκους αξιολόγηση εξαπολύει με έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τη στιγμή που η Standard & Poor's προχωρούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών έχουν επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Όπως μεταδόθηκε από το Reuters το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 9,56 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 - όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής - απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, γεγονός, κατά το δημοσίευμα που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor's.
Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης μετά τον Ιούλιο του 2013, θα έχουν ενσωματωμένες τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε μία πλειοψηφία των πιστωτών - πιθανόν θα είναι το 70% - να προκαλέσουν μία αναδιάρθρωση του χρέους.
Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει το καθεστώς προτιμώμενου επενδυτή σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές και επομένως το προβάδισμα στην αποπληρωμή του χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Την πρόταση της ΝΔ να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και σύστασης ενός ευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, τόνισε όμως πως το περιεχόμενο της αξιολόγησης είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
"Η κυβέρνηση με το μείγμα της πολιτικής της οδηγεί την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας πως η αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσει τα έσοδα, να ελέγξει τις δαπάνες και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.
«Δεν με απασχολεί τόσο η υποβάθμιση από τους Οίκους Αξιολόγησης - που όλοι γνωρίζουμε ότι ελέγχονται από τις αγορές- όσο η υποβάθμιση του πραγματικού προβλήματος της χώρας από τα πολιτικά κόμματα, που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.Κάνω έκκληση για περισσότερη σοβαρότητα προς όλους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Η δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, της οποίας αιχμή είναι οι τρεις εταιρείες αξιολόγησης, έχει αναλάβει μια νεοφασίζουσα επιχείρηση εξόντωσης και λεηλασίας χωρών και λαών, με πρώτο και χειρότερο θύμα την Ελλάδα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε υπαλληλική.
Υπέρ της ίδρυσης ενός οίκου αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει το δικό της οίκο αξιολόγησης για να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία θέλουν να λεηλατούν όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς προφανέστατα και η Ελλάδα», τόνισε.HR-net