Wednesday, January 27, 2010

Με δημοσιονομικό εκτροχιασμό απειλούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλά επιδόματα

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση ασκούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Ο φοροεισπρακτικός (εφοριακοί και τελωνειακοί) μηχανισμός του κράτους αντιδρά στην πρόθεση της κυβέρνησης για περικοπή των επιδομάτων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των εξόδων κίνησης που λαμβάνουν μηνιαίως (220 ευρώ).

Ανένδοτοι εμφανίζονται σε πρώτη φάση οι τελωνειακοί, που κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, ενώ θα συμμετέχουν και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Α. Σακελλαρόπουλος, η απεργία είναι προειδοποιητική, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε ένα ευρώ μείωση στο εισόδημά μας».

Από την άλλη πλευρά, οι εφοριακοί απεργούν στις 17 Φεβρουαρίου και συμμετέχουν επίσης στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Και οι δύο κλάδοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από τις επερχόμενες αλλαγές θα συρρικνωθεί το εισόδημά τους από 400 έως 700 ευρώ, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι: «Το μόνο που δεν θα θέλαμε τώρα είναι απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα που περνάει μία δύσκολη περίοδο».

Αν και τα ποσά που θα περικοπούν είναι ιδιαίτερα υψηλά, ανάλογα υψηλά είναι και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι κινητοποιήσεις εφoριακών και τελωνειακών τη δεδομένη χρονική στιγμή θέτουν, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπει την αύξηση των φόρων κατά 5 δισ. ευρώ περίπου. Στην περίπτωση που οι κινητοποιήσεις ενταθούν, το ελληνικό Δημόσιο θα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν αποκλείεται το εναλλακτικό σενάριο του ΠΣΑ, που προβλέπει περαιτέρω αύξηση των φόρων, να έρθει νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών το 2008 (διαμαρτύρονταν για την ένταξη του Ειδικού Λογαριασμού στον Προϋπολογισμό) είχαν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στους καταναλωτές. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έκανε την περίοδο εκείνη λόγο για καλοπληρωμένους υπαλλήλους, που κρατούν όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον Ειδικό Λογαριασμό του επιδόματος που εισπράττουν.

Σημειώνεται ότι τα επιδόματα των τελωνειακών (ΔΕΤΕ), μέρος των οποίων θα περικοπεί, κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Συγκεκριμένα, νεοπροσληφθείς τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π. Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ ΔΕΤΕ.

Τελωνειακός (Π. Ε.) με 17 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.345 ευρώ, συν τα 171 ευρώ κινήτρου απόδοσης και οικογενειακό επίδομα, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται σε 1.768 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ΔΕΤΕ, όπως άλλωστε και τα επιδόματα των εφοριακών και των χημικών, φορολογούνται με ευνοϊκό τρόπο. Δηλαδή, το 50% των ΔΕΤΕ φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Τη στιγμή που οι εφοριακοί απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires απειλεί τους φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα βήματα για τη μείωση του ελλείμματος δεν θα περιλαμβάνουν την αύξηση φόρων, αλλά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και φοροαπαλλαγών, όπως και στενότερους ελέγχους για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημείωσε δε ότι «κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι τα εννοούμε στα σοβαρά».

1 comment:

  1. αμα και δείξει γροθιά η κυβέρνηση οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών θά λειτουργήσουν ,οταν τους επισημανθεί πως αυτά που λαμβάνουν είναι αρκετά για να φέρουν την χώρα οικονομικά στο χείλος του γκρεμού.Επομένως στοπ στα πολλά γιατί το 20% του κόσμου στερείται.

    ReplyDelete