Επισκόπηση τύπου | 13.01.2010
Σφοδρή κριτική για ελλείμματα και διαφθορά
Σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα της Φραγφκούρτης Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι, κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υποψήφιος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν απειλεί την Ελλάδα με κυρώσεις.
«Εάν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, θα πρέπει να περιμένει πρόστιμα και περικοπές κοινοτικών κονδυλίων», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:
«Βάση της συζήτησης στις Βρυξέλλες αποτελεί μία έκθεση της Κομισιόν, η οποία παραθέτει αναλυτικά όλα τα εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία (της Ελλάδας) και επικρίνει το γεγονός ότι η ελληνική στατιστική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τα κελεύσματα της πολιτικής». Γι αυτόν τον λόγο, επισημαίνει η εφημερίδα, «η Κομισιόν εξετάζει το ασυνήθιστο γι αυτές τις περιπτώσεις όπλο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για μη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Βέβαια με τη διαδικασία αυτή η Ελλάδα δεν θα υποχρεωνόταν παρά μόνο στην άμεση βελτίωση των στατιστικών στοιχείων, κάτι που έχει ούτως ή άλλως υποσχεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο», καταλήγει ο αρθρογράφος, εννοώντας προφανώς ότι η προσφυγή θα γίνει για την τιμή των όπλων και όχι για να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αιχμηρά σχόλια και κατηγορίες για «συστηματική εξαπάτηση» της Ευρώπης
Στα ίχνη του Αλμούνια ο Όλι ΡενΤα σχόλια των τελευταίων ημερών στον γερμανικό Τύπο ούτως ή άλλως δίνουν την εντύπωση ότι οι ΄Ελληνες πρωταγωνιστούν στις υποσχέσεις, αλλά χωλαίνουν στις πράξεις.
Όμως το σημερινό σχόλιο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου είναι πολύ επιθετικό:
«Οι Έλληνες μας εξαπατούν συστηματικά», αναφέρει το δημοσίευμα. «Το 2001 κατάφεραν να μπουν στην Ευρωζώνη με εσφαλμένα στατιστικά στοιχεία. Η Κομισιόν εξέφρασε την αγανάκτησή της, αλλά οι Έλληνες συνέχισαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γιατί λοιπόν να αλλάξουν τώρα; Στις Βρυξέλλες τους απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τους λένε ότι αυτή τη φορά θα επιδείξουν σκληρότητα. Και οι Έλληνες; Σκασίλα τους».
«Για πόσο ακόμα θα το ανέχεται αυτό η Ευρώπη; Για πόσο ακόμα η Κομισιόν θα γίνεται περίγελος της Αθήνας;», διερωτάται ο σχολιογράφος της Welt και συνεχίζει: «Μόνο τις διεθνείς αγορές μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε. Θα τιμωρήσουν τη χώρα αυτή με ακόμα μεγαλύτερo spread. Και στο τέλος δεν αποκλείεται να πληρώσει τελικά η Γερμανία με δάνεια τον λογαριασμό της Ελλάδας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των πολιτικών (μας). Γιατί ποιος άλλος θα βοηθήσει τους φτωχούς Έλληνες;».
Γ.Παπακωνσταντίνου: «Θα περιορίσουμε το έλλειμμα μέχρι το 2012»
Απαντήσεις Παπακωνσταντίνου μέσω της εφημερίδας Handelsblatt.Σε όλα αυτά και πολλά άλλα δημοσιεύματα επιχειρεί να απαντήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδαHandelsblatt του Ντίσελντορφ, τη μεγαλύτερη οικονομική επιθεώρηση της Γερμανίας.
«Δεν έχουμε άλλους σκελετούς στο ντουλάπι μας», επιγράφεται, σε ελεύθερη μετάφραση, η συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Gerd Höhler. «΄Εχουμε ξανακάνει τους λογαριασμούς μας με απόλυτη ακρίβεια. Συνυπολογίζουμε τα χρέη των νοσοκομείων, τις υπερβάσεις δαπανών και τα απωλεσθέντα έσοδα της περασμένης χρονιάς. Έχουμε λοιπόν μία υγιή βάση για τη μείωση του ελλείμματος στα επόμενα χρόνια. Και μέχρι το τέλος του 2012 θα περιορίσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος», δηλώνει κατηγορηματικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Η χώρα σας αντιμετωπίζεται ως το μαύρο πρόβατο (της Ευρώπης). Αισθάνεσθε ότι σας αδικούν;» ρωτάει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντά: «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο μάτι του κυκλώνα. Εκτός Ευρωζώνης κάποιοι έχουν πρόβλημα με το ευρώ και μας πολεμούν. Μέσα στην Ευρωζώνη υπάρχουν χώρες που ανησυχούν ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, και είναι πολύ αυστηρές μαζί μας».
΄Ελλειψη ανταγωνισμού, διαφθορά και γραφειοκρατία οι ρίζες του κακού…
Το τελευταίο ερώτημα της εφημερίδας Handelsblatt αφορά όλα εκείνα που πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν πηγή όλων των δεινών, και όχι μόνο του ελλείμματος για την Ελλάδα: κλειστή οικονομία χωρίς συνθήκες ανταγωνισμού, διαφθορά, γραφειοκρατία.
Τί σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα;
«Η φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. «Επιπλέον σχεδιάζουμε να διευκολύνουμε την ίδρυση επιχειρήσεων και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες έγκρισης. Η μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας είναι ο δημόσιος τομέας. Όλα αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύχτα. Αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.»
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Από την συμπεριφορά προς τα συνδικάτα θα κριθεί και η επιτυχία του σχεδίου για ανόρθωση της οικονομίας .Από την απελευθέρωση της αγοράς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα κριθείη δύναμη της κυβέρνησης . Απο τον περιορισμό των δαπανών στο σπάταλο δημόσιο, μισθοί και συντάξεις εξαρτάται η επιτυχία της προσπάθειας ανάκαμψης . Κ'εγώ που ήλπιζα πριν 10 χρόνια πως θα πήγαινα Ληξούρι -Αργοστόλι με ταχύτατο σκάφος σε 5 λεπτά ακόμη περιμένω να με πάει η χελώνα σε μισάωρο. Δεν είναι να ντρεμόμαστε;
ReplyDelete