Sunday, January 17, 2010

Eυρωπαική ομπρέλα ομολόγου....

Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκή ομπρέλα ομολόγου για τους αδύναμους εταίρους

Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή, λένε σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. Οι πιέσεις και η διεθνής κατακραυγή κατά της χώρας θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχιστούν και σε άλλους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχηματίζεται η πεποίθηση ότι οι επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι «συντονισμένες και σταθερές, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα ξεπερνάει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και άπτεται της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος». Σχετίζονται, μάλιστα, με γεωπολιτικά παιχνίδια και την προσπάθεια διεθνών πόλων (ΗΠΑ, Βρετανία κ.ά.) να βάλουν στο επίκεντρο της προσοχής τα ευρωπαϊκά προβλήματα αντί για τις δικές τους αστοχίες (αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ευρώ θα βρισκόταν διαρκώς «υπό διεθνή ομηρία», λένε στη Φραγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, καθώς πέραν της Ελλάδας και άλλες χώρες έχουν προβλήματα. Γι' αυτό εδώ και έναν μήνα, πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε., αναζητώνται αντίμετρα.

Ηδη, ο νέος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν μίλησε ανοιχτά για το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ερωτώμενος πώς θα χρηματοδοτηθεί η κρίση, ο Ρεν απάντησε: «Θα δω με φρέσκια ματιά το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων και άλλων ειδών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είμαι διατεθειμένος να το ξανακοιτάξω με ανοιχτό μυαλό και νέα αντίληψη». Πρόσθεσε βέβαια ότι τέτοιοι μηχανισμοί θα είναι προσωρινοί προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα γενικευμένης δημοσιονομικής «χαλάρωσης».

Ισπανική πρωτοβουλία στη Σύνοδο Κορυφής

Συνεργάτης του επίτροπου ανέφερε στην «Κ.Ε.» ότι η ιδέα του ευρωομολόγου προωθείται από την ισπανική προεδρία, που επιδιώκει να το θέσει ως θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου. «Υπάρχει ήδη έντονη υποστήριξη από την Ιταλία, αλλά οι Γερμανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το συζητήσουν, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο», είπε χαρακτηριστικά. Οι τελευταίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι, ακόμα και αν υπάρξει ευρωομόλογο, οι αυστηροί κανόνες για τη χώρα που θα το χρησιμοποιήσει θα παραμείνουν.

Η έκδοση ευρωομολόγου είναι πολιτική υπόθεση: Προτείνεται, συζητείται και αποφασίζεται από το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. Η ΕΚΤ δεν έχει θεσμικό ρόλο στην έκδοση, ούτε μπορεί να την «μπλοκάρει». Η προοπτική αυτή είναι αρκετά θετική για την Ελλάδα, καθώς είναι πιθανό να βρει τη στήριξη και άλλων χωρών που θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Με τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, το συμβούλιο των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) γίνεται επίσημο όργανο, που μπορεί να παίρνει και να εφαρμόζει αποφάσεις χωρίς να τις περνάει από τους 27 (Ecofin) και η απόφαση για το ευρωομόλογο μπορεί πλέον να ληφθεί εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 100 της νέας Συνθήκης ανοίγει παράθυρο για τέτοιες χρηματοδοτήσεις, σε αντίθεση με το παλιό άρθρο 103 που τις απέκλειε.

No comments:

Post a Comment