Wednesday, January 20, 2010

Επισκόπηση τύπου | 20.01.2010

«Χαλινάρι στην Αθήνα»

Θέμα του γερμανόφωνου τύπου σήμερα ο απόηχος των συνόδων του Eurogroup και του ECOFIN για την Ελλάδα. Το συμπέρασμα; "Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος".

«Τηλεκατευθυνόμενη - η ΕΕ παίρνει αυστηρότερα μέτρα κατά της Ελλάδας» (SZ), «Χαλινάρι στην Αθήνα» (Presse), «Η Ελλάδα δεν έπεισε ακόμη την ΕΕ» (Handelsblatt), «Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος» (FR). Με αυτούς τους τίτλους αναφέρονται σήμερα οι μεγάλες γερμανόφωνες εφημερίδες στο διήμερο των κρίσιμων συνόδων του Eurogroup και του Ecofin.

Süddeutsche Zeitung: «Το Ecofin απαίτησε χθες από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το λογιστικό της σύστημα και τη στατιστική της υπηρεσία. Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν το ελληνικό λογιστικό σύστημα είναι απαρχαιωμένο.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Τώρα η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση νιώθουν με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες των παρατυπιών και των πλαστών στοιχείων που έδωσαν στην ΕΕ.

Παρά τη διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή τη φορά θα λάβει όντως αυστηρά μέτρα λιτότητας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές και οι αγορές αντιδρούν με σκεπτικισμό. Έτσι το καπέλο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων άγγιξε νέο ρεκόρ…

Παράλληλα τα ελληνικά συνδικάτα εξήγγειλαν κινητοποιήσεις κατά του προγράμματος εξυγίανσης του κ. Παπανδρέου. Στις 10 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα μπλόκα των αγροτών που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις.»

«Στην ανάγκη θα δοθούν και λεφτά»

Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, της Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Στην ανάγκη θα δοθούν και λεφτά», και υπότιτλο, «οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα ό,τι κι αν λένε σήμερα» διαβάζουμε:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Υπό μεγάλη πίεση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέλαβαν πρακτικά την κυριότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ευχάριστο δεν είναι ούτε για τους υπουργούς, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση. Καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχεται - υπό κανονικές συνθήκες - να της υπαγορεύουν τη δημοσιονομική της πολιτική. Αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται: Οι συνθήκες δεν είναι πλέον κανονικές. Η καταχρεωμένη Αθήνα απειλεί στο μεταξύ το σύνολο της Ευρωζώνης.

Κανείς δεν τολμά να πει δημόσια αυτό που καιρό τώρα διαγράφεται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη μπορεί πλέον να αντλήσει χρήματα από την αγορά για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Οι λόγοι είναι σημαντικοί: Το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο και έχει χάσει την αξιοπιστία του με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων και ένα απίστευτα αναχρονιστικό λογιστικό σύστημα.

Οι ευρω-υπουργοί θέλουν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία μίας χώρας-μέλους και θέτουν υπό την προστασία τους την Ελλάδα. Το μήνυμα που στέλνουν στις διεθνείς χρηματαγορές είναι: ‘κοιτάξτε, τώρα θα γίνει πραγματικά οικονομία. Το επιβλέπουμε εμείς. Το ευρώ μένει σταθερό’.

Η κίνηση μπορεί να πετύχει - μπορεί και όχι. Ουδείς στοιχηματίζει ότι η Αθήνα, μπροστά στην απειλή μαζικών διαδηλώσεων, θα κάνει πράγματι περικοπές. Αυτό το ξέρουν οι ευρω-υπουργοί. Και για αυτό είναι ήδη έτοιμο το επόμενο σχέδιο ανάγκης. Αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, θα στηρίξουν τους Έλληνες όχι μόνον πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Υπό αυστηρούς όρους, εννοείται. Δεν το λένε τώρα στους Έλληνες για έναν απλό λόγο: φοβούνται ότι αυτοί θα συνεχίσουν τη σπατάλη.»

Frankfurter Rundschau: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διακήρυξαν στις δύο κρίσιμες συνόδους τους, αλλά παρ’ όλα αυτά οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εντείνουν τον έλεγχο. Γι’ αυτό ανακοίνωσαν ότι θα ελέγχουν τακτικά την πορεία του κυβερνητικού σχεδίου εξυγίανσης και παράλληλα μελετάται η δυνατότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων της Eurostat. Πρόταση που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα κράτη - μέλη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρέλ που δήλωσε ότι ‘δεν μπορεί να υποβληθούν σε αυστηρότερους ελέγχους όλα τα μέλη, γιατί κάποιο από αυτά έκανε παρατυπίες'.»

«O Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προεδρεύων στο Eurogroup, θέλει να αναβαθμίσει τη θέση του και να συμμετέχει στις συναντήσεις της ομάδας των 20 (G20).

Στόχος του επίσης είναι να επιτηρείται στην ευρωζώνη η συνολική οικονομική πολιτική το ίδιο αυστηρά όπως επιτηρείται σήμερα η δημοσιονομική πολιτική.

Επιβεβλημένη είναι μία σύγκλιση σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης για να αποτραπούν περαιτέρω αποκλίσεις. Και για αυτό οι γενικές κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής που συμφωνούνται θα πρέπει να γίνουν πιο δεσμευτικές».

Διαμαρτυρίες για τα μπλόκα στα βουλγαρικά σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ ζητά την άρση του μπλόκουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ ζητά την άρση του μπλόκουΤέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σύντομη ανταπόκρισή της με τίτλο: «Η Σόφια διαμαρτύρεται για τα μπλόκα στα σύνορα», αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει και σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ απαιτεί από την Ελλάδα να διαλυθούν άμεσα τα μπλόκα στα σύνορα. Εάν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, η Σόφια προτίθεται να ζητήσει αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλείται στη βουλγαρική οικονομία.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι ‘δεν επιτρέπεται τα ενδοελληνικά προβλήματα να τα πληρώνουν οι γείτονες’. Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες φοβούνται ότι θα έχουν μεγάλη ζημία λόγω των καθυστερήσεων.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

from dw

No comments:

Post a Comment