Tuesday, January 26, 2010

"Με αλλαγές ξεπερνιέται η ελληνική κρίση"


E-mail Εκτύπωση PDF
DNT«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν ενώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς με άρθρο του καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Πρέπει βεβαίως να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη", αναφέρει σε συνεντευξή του στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ο επικεφαλής του ΔΝΤ,Ντομινίκ Στρος Καν.

"...Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση..." Ντομινίκ Στρος Καν (ΔΝΤ) «Μία συντονισμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν υπάρχουν φωτιές που πρέπει να σβήσουν. Το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την ικανότητα της πολιτικής μας κοινότητας να συνεργάζεται πραγματικά και διαρκώς».
Στην ερώτηση εαν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση,απαντά ότι «όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».


Τζόζεφ Στίγκλιτς: Στηρίξτε τη νέα κυβέρνηση

Κατηγορώ κατά Τρισέ οτι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε άρθρο του στη βρεταινική εφημερίδα Guardian επισημαίνει οτι "μία Ευρώπη που βασίζεται σε αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να «ματώσει», προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Στο άρθρο που έχει τίτλο «Μία Ευρώπη αρχών δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να ματώσει», ο Νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση» και κατηγορεί τον κ. Τρισέ ότι τηρεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά»:

Στην ουσία, επισημαίνει, στην ΕΕ υπάρχουν δύο Συμφωνίες του Μάαστριχτ, μία για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες και άλλη μία για τις μικρότερες και λιγότερες ισχυρές. Μάλιστα, αναφέρεται στην περίπτωση της Γαλλίας που όταν το έλλειμμα της υπερέβη το 3% του ΑΕΠ έγιναν πολλές δηλώσεις, αλλά τίποτα άλλο.

Ο Τζ.Στίγκλιτς αναφέρει ότι το υψηλό έλλειμμα έχει επιπτώσεις για το μέλλον των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά όχι για τη σταθερότητα του ευρώ.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου, καθώς ήταν ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη «δημιουργική» λογιστική της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκρίνει τον κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι καλείται να διαχειριστεί μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν είναι υπαίτιος.

«Για το καλό της ευρωπαικής αλληλεγγύης και δημοκρατίας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ.Παπανδρέου με κάθε δυνατό τρόπο και όχι να γυρίσουν την πλάτη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να πειστεί ότι η υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας είναι προς το καλό όλων», καταλήγει ο Τζ.Στίγκλιτς.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ 105,8

No comments:

Post a Comment