Wednesday, January 13, 2010

Πολιτισμός | 12.01.2010

"Travesias": φωτάκια, κινητικότητα και θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες

Το επίσημο έργο τέχνης της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ έχει βρει ήδη τη θέση του στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα έργο του Ισπανού καλλιτέχνη Ντάνιελ Κανογκάρ που θέλει να υπογραμμίσει την προτεραιότητα του πολιτισμού.

Μια κυματιστή κορδέλα μήκους πάνω από 30 μέτρα κρέμεται από την οροφή του κτηρίου που στεγάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Αποτελείται από χιλιάδες φωτάκια. Η εντύπωση που δίνει είναι ότι πάμπολλα ανθρωπάκια πάνω της βρίσκονται σε συνεχή κίνηση. Το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Ισπανός καλλιτέχνης Ντάνιελ Κανογκάρ για την ισπανική προεδρία λέγεται ‘travesias’ που σημαίνει πέρασμα.

«Όταν επισκέφθηκα το χώρο παρατήρησα ένα διαρκές πηγαινέλα ανθρώπων που έμπαιναν από το δρόμο στην κύρια είσοδο. Το έργο το βλέπω σαν ένα είδος γέφυρας τέχνης, σαν ένα πέρασμα, σαν μια περιπέτεια. Για μένα είναι μια μεταφορά για τις πολλές και μεγάλες αλλαγές που έζησαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ», επισημαίνει ο Ισπανός καλλιτέχνης.

Προτεραιότητα για την Ισπανία ο πολιτισμός

O Ισπανός καλλιτέχνης Ντάνιελ ΚανογκάρO Ισπανός καλλιτέχνης Ντάνιελ ΚανογκάρΚάθε χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ φέρνει ένα τέτοιο έργο μαζί της στις Βρυξέλλες. Ο Κανογκάρ ήθελε να φέρει στο χώρο και ένα πιο παιχνιδιάρικο αέρα. Για αυτόν οι πολιτικοί είναι πολύ σοβαροί. Όμως η τέχνη δεν προορίζεται μόνο για τους πολιτικούς και το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη φιλοδοξεί να αγγίξει ως αποδέκτες όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, όπως υπογραμμίζει και η Ισπανίδα υπουργός Πολιτισμού Άνχελες Γκονζάλες Σίντε: «Η τέχνη δεν μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας μόνο, αλλά και πιο κοντά με τους άλλους, ώστε να τους κατανοήσουμε καλύτερα».

Η Ισπανία έχει στόχο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της αυτό το εξάμηνο να αναβαθμίσει τον τομέα του πολιτισμού και να τον αναδείξει σε μια από τις προτεραιότητές της.

Αντιπερισπασμός ή θέσεις εργασίας;

Το λογότυπο της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕΤο λογότυπο της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ«Η Ευρώπη είναι μια πηγή μεγάλου δημιουργικού πλούτου. Είναι μια ήπειρος, η οποία προσείλκυε πάντα πρωτοποριακούς καλλιτέχνες. Καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε άλλους καλλιτέχνες με φθηνό τρόπο», επισημαίνει η Ισπανίδα υπουργός Πολιτισμού.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που βλέπουν με καχυποψία τις καλές προσπάθειες της Ισπανίας για τον πολιτισμό. Ισχυρίζονται πως αυτές οι προσπάθειες έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν από την πολύ κακή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σε αυτό η Ισπανίδα υπουργός Πολιτισμού ανταπαντά με τρόπο ρεαλιστικό λέγοντας πως τέχνη δεν σημαίνει μόνο αισθητική απόλαυση, αλλά και θέσεις εργασίας.

Christoph Hasselbach / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

from DW

No comments:

Post a Comment