Επισκόπηση τύπου | 08.01.2010
«Παπανδρέου, ένας πραγματιστής και υπεύθυνος πρωθυπουργός»
«Ο διαχειριστής της ελληνικής κρίσης - ο ευέλικτος στη διεθνή πολιτική Γιώργος Παπανδρέου έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών του», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Μέχρι τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αναπτύξει το προφίλ του μάνατζερ σε οικονομική κρίση, αυτή ακριβώς την ικανότητα περιμένουν όμως σήμερα απ’ αυτόν στο εξωτερικό.»
«Ο Γιώργος Παπανδρέου χρειάζεται γρήγορες και εμφανείς επιτυχίες έναντι των ανυπόμονων χωρών – μελών της ΕΕ, προσδοκία που δεν μπορεί όμως να εκπληρώσει, διότι η στρεβλή οικονομική κατάσταση δεκαετιών δεν μπορεί να ανατραπεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 απέδωσε τη σημερινή κρίση στη διαφθορά και την αναποτελεσματική διαχείριση….Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα άλλαξε ουσιαστικά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τα χρόνια προβλήματα. Το 2010, είπε, πρέπει να γίνει χρονιά αλλαγής.»
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις διεθνείς επαφές του κ. Παπανδρέου:
«Οι διεθνείς σχέσεις που διαθέτει ανοίγουν πολλές πόρτες στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Έτσι ο Παπανδρέου κατά τη σύνταξη του σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας ζήτησε επανειλημμένα τη γνώμη των ειδικών συμβούλων στα δημοσιονομικά του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.»
Το ερώτημα κλειδί των αναλυτών: "Θα στηρίξει ο Παπανδρέου τον υπ. Οικ. Παπακωνσταντίνου;"
Θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου τον υπουργό Οικονομικών;
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στη βιογραφία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και καταλήγει:
«Το ερώτημα - κλειδί είναι κατά πόσον θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως παρατηρεί και ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν από το Ινστιτούτο ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας.
Αυτή η εποχή είναι ευνοϊκή για την εφαρμογή μη δημοφιλών μέτρων, διότι η μεν Ν.Δ είναι βαθιά διχασμένη, το δε ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον πρωθυπουργό και πρόεδρό του. Προβλήματα δημιουργεί μόνον το συνδικάτο του ΚΚΕ, το οποίο ήδη προχώρησε σε μια σειρά κινητοποιήσεις.»
«Ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ‘επώδυνα, αλλά δίκαια μέτρα’ για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εμφανίζεται τόσο ως αδιάλλακτος σοσιαλιστής, όσο ως πραγματιστής και υπεύθυνος πρωθυπουργός μιας χώρας που έχασε την αξιοπιστία της και έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.»
«Δοκιμασία για την ευρωζώνη»
Δοκιμάζεται η συνοχή της ευρωζώνης και η αντοχή του ευρώ
Η ίδια εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitungαναφέρεται σήμερα στην επίκαιρη έκθεση της Commerzbank για την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια δομικές αδυναμίες ορισμένων χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που οδηγούν σε δοκιμασία τη συνοχή της.
«Η ύφεση επιβάρυνε περισσότερο τα δημόσια οικονομικά χωρών της περιφέρειας και λιγότερο των χωρών του πυρήνα», διαπιστώνει η έκθεση και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία παλεύουν με μεγάλα ανοίγματα στον προϋπολογισμό τους. Εάν δεν αντιμετωπισθούν, κινδυνεύουν αυτές οι χώρες να υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης, θέτοντας υπό πίεση τα κρατικά τους ομόλογα. «Αυτός ο κίνδυνος ενέσκηψε, επειδή η Ένωση στα προηγούμενα δέκα χρόνια παρά το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε ένα αποτελεσματικό μηχανισμό κυρώσεων για τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών-μελών».
Παραγωγικότητα και μισθολογικές αυξήσεις Ενώ οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν από την αρχή του 2000 μέχρι σήμερα κατά 2%, στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 4% και άνω
«Τα βαθύτερα αίτια όμως των εντάσεων που καταγράφονται στην ευρωζώνη βρίσκονται στη διάσταση που υπάρχει αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών και στο άνοιγμα της ψαλίδας. Κυρίως στις χώρες του Νότου οι μισθοί αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι για παράδειγμα στη Γερμανία, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Ενώ στη Γερμανία το ωρομίσθιο από την αρχή της δεκαετίας αυξήθηκε κατά 2%, στην Ιταλία,Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία αυξήθηκε πάνω από 4%.»
Επειδή οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν πια το εργαλείο της υποτίμησης για να αντιμετωπίσουν το άνοιγμα του ισοζυγίου τους, εκείνο που βλέπουν οι αναλυτές είναι «μια συντεταγμένη έξοδος των χωρών του Νότου με δομικά προβλήματα.»
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο θεωρούν τέλος οι αναλυτές το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνέταξε εσχάτως νομική έκθεση για τις δυνατότητες εξόδου μιας χώρας-μέλους. Η συνθήκη του Μάαστριχτ δεν προβλέπει τίποτα επ’ αυτού.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment