Επισκόπηση τύπου | 11.01.2010
Συνένοχος η Γερμανία για τα χρέη της Ελλάδας;
Στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας οικονομολόγος Κλέμενς Φίστ προτείνει την θέσπιση διαδικασίας πτώχευσης και για τις χώρες – μέλη της ΕΕ:
«Για να λειτουργήσει αποδοτικά η ρήτρα μη βοήθειας που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαιτείται να αναπτυχθεί μια διαδικασία πτώχευσης χωρίς όμως τη ρήτρα της αλληλέγγυας ευθύνης για κάθε μέλος της Ένωσης που βρίσκεται σε αδιέξοδη κατάσταση.
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να προβλέπεται για τα δημόσια χρέη και, όπως προβλέπεται ήδη στις ΗΠΑ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επέτρεπε στην πληττόμενη χώρα να αποσβέσει ένα μέρος των χρεών της.»
Η διαδικασία πτώχευσης δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να συσσωρεύσει τόσα χρέη
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Εάν μάλιστα υπήρχε ήδη κάτι τέτοιο από τη σύσταση της ΟΝΕ θα οδηγούσε γρήγορα κατά τη διάρκεια της αύξησης του δημοσίου χρέους σε υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου και επομένως οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα και οι εποπτικές επιτροπές των αγορών θα είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πτώχευσης για τα δημόσια χρέη. Και η Ελλάδα δεν θα συσσώρευε έτσι τόσα χρέη. Προτάσεις για την θέσπιση διαδικασίας πτώχευσης και στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ έχουν γίνει επανειλημμένα από διάφορους επιστήμονες, αλλά ποτέ δεν εισακούσθηκαν.
Όσο διαρκεί όμως η κρίση δεν είναι σκόπιμη η θέσπιση τέτοιων διαδικασιών, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποσταθεροποιηθούν ακόμη περισσότερο. Μόνον όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είναι αναγκαία η επανεξέταση αυτής της αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης εντός της ΕΕ.»
Στην κυριακάτικη έκδοση της εναλλακτικής Tageszeitung επισημαίνονται και οι ευθύνες της Γερμανίας για την κρίση: «Οι οικονομολόγοι Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι ειδικά «η Γερμανία είναι συνένοχος για τα χάλια της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, διότι τέτοια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι τα ελληνικά, προκύπτουν επειδή αντίστροφα χώρες όπως η Γερμανία σημειώνουν πλεονάσματα. Η Γερμανία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της στο πεδίο των εξαγωγών καθώς καθήλωσε πρακτικά τους μισθούς επί δέκα χρόνια.»
Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης
«Σύμφωνα με το πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού της ΕΚΤ έπρεπε το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα να αυξάνεται ετησίως γύρω στο 2%, επομένως σε δέκα χρόνια θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος να φθάσει το 22%.
Στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια το μισθολογικό κόστος άγγιξε μόλις το 8%, ενώ στην Ελλάδα το 28%. Δηλαδή, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φλάσμπεκ, ‘η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από ό,τι η Γερμανία’.»
«Η λύση είναι και για τους δύο οικονομολόγους να χαράξει η ΕΕ ένα σχέδιο βασικών αρχών για την εξίσωση των μισθών, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες λόγω της αυτονομίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον ο Γκούσταβ Χορν εκτιμά ότι επιβάλλεται μια ‘αλλαγή στρατηγικής στη γερμανική οικονομία’, που θα επιτρέπει και σε άλλες χώρες να πωλούν τα προϊόντα τους στη Γερμανία.»
Τέλος στο σημερινό γερμανόφωνο τύπο, όπως στην αυστριακή Die Presse και στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, καταγράφεται ο απόηχος της επίσκεψης των ελεγκτών της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα.
Έτσι στη μεν ελβετική Neue Zürcher Zeitung μεταφέρεται καθαρά ειδησεογραφικά η επίσκεψη των ελεγκτών, ενώ στην Die Presse, αφού αναφέρονται τα σενάρια ρίσκου για την ευρωζώνη, εάν η κατάσταση χειροτερεύσει, επισημαίνεται: «Την αρχή πρέπει να την κάνει η Αθήνα. Η όποια βοήθεια της ΕΕ θα δοθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ρήτρες και μετά από όλα αυτά η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθεί πιο αυστηρά όλα τα μέλη της όσον αφορά την οικονομική και τη δημοσιονομική τους πολιτική. Τον στόχο αυτό φαίνεται ότι θα ενισχύσουν αποφασιστικά και οι προτάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις αρχές Φεβρουαρίου που θα ασχοληθεί με τη ‘στρατηγική ανάπτυξης 2020’.
Τέτοιοι μηχανισμοί προβλέπονται για πρώτη φορά στην ΕΕ.
Και αυτό χάρη στο δράμα των ελληνικών δημοσιονομικών και στη διαπίστωση ότι επί δεκαετίες οι χώρες - μέλη της Ένωσης ήταν απαθείς παρατηρητές και ανέχονταν όλα τα ελληνικά καπρίτσια…Σήμερα είναι σαφές σε όλους: τα υπέρογκα χρέη της Ελλάδας αφορούν και τα άλλα κράτη - μέλη.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/from DW
No comments:
Post a Comment