«Δε μπορούσαμε να ρισκάρουμε να αποκτήσουν οι τρομοκράτες βιολογικά όπλα» δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος καταθέτει την Παρασκευή σε επιτροπή που ερευνά την πορεία προς τον πόλεμο στο Ιράκ και τις συνέπειές του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η άποψη του Λονδίνου σχετικά με τον κίνδυνο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν «άλλαξε δραματικά» μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Πρόσθεσε ότι μέχρι τότε η πολιτική της χώρας ήταν εκείνη του «περιορισμού». Και πρόσθεσε ότι η αλλαγή του καθεστώτος του Σ.Χουσεΐν υπήρξε επιβεβλημένη εξαιτίας των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους. Ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε ότι υπήρξε μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση Μπους για την εισβολή στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι ήταν πάντα «ανοιχτός» σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν. Η μαραθώνια κατάθεση του Τ.Μπλερ -αναμένεται να διαρκέσει συνολικά έξι ωρών- ξεκίνησε με τη δήλωση του Σερ Τζον Τσίλκοτ ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να κληθεί να δώσει περισσότερα στοιχεία εάν χρειαστεί. Ο 56χρονος Μπλερ έφθασε δύο ώρες νωρίτερα για την εξάωρη κατάθεσή του στο Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ, που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο, στο κέντρο του Λονδίνου. Δισήλθε στο κτίριο, περνώντας τη ζώνη αστυνομικής φρούρησης, από μία είσοδο στην πίσω πλευρά, προκειμένου για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με συγκεντρωμένους διαδηλωτές και τηλεοπτικές κάμερες.
Η εξέταση του Μπλερ από την πενταμελή επιτροπή θα επικεντρωθεί στο θέμα της νομιμότητας του πολέμου με τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και στις φερόμενες μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Μπλερ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την αναγκαιότητα έναρξης του πολέμου.
Στην αίθουσα θα παρευρίσκονται και συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ.
Μία σειρά από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και αξιωματούχοι του στρατού έχουν ήδη καταθέσει κι, ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία, έχουν, ωστόσο, προκύψει αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στον απόηχο της εισβολής.
Η Λίντσεϊ Τζέρμαν, επικεφαλής της οργάνωσης διαμαρτυρίας Stop The War, δήλωσε «αηδιασμένη» από το γεγονός ότι ο Τ.Μπλερ οδηγήθηκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα.
«Δεν έχει την αξιοπρέπεια ή την ειλικρίνεια να αντιμετωπίσει το κοινό, τις οικογένειες των στρατιωτών και τους Ιρακινούς που θα έρθουν εδώ σήμερα- και θα είναι πολλοί -για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο» είπε η ίδια, ενώ στεκόταν μέσα στη βροχή.
Διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου» συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία.
Επτά χρόνια μετά από τη στρατιωτική επέμβαση που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέϊν και σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Μπλερ παρέδωσε την εξουσία στον Γκόρντον Μπράουν, το θέμα της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο εξακολουθεί να προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης. Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών φοβούνται ότι η διαδικασία θα διχάσει τους ψηφοφόρους πλήττοντας το κόμμα, το οποίο ήδη βρίσκεται πίσω από τους Συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό |
διατηρώ την άποψη πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είχε σχέση με το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ,ακόμη κι'ο λόγος πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής αποδείχτηκε ψεύτικος από την πρώτη ώρα του πολέμου.Επομένως στόχος του πολέμου ήταν ο Σαντάμ και ο πόλεμος προσωπική βεντέτα του κ. Μπούς. Ο κ. Μπλερ απλώς στην ιστορία αυτή ηταν κομπάρσος το νούμερο 2 που λένε.
ReplyDeleteTα όσα λέγει στην Επιτροπή ο κ.Μπλέρ είναι ευθυμα κείμενα που λίγοι τα δέχονται σαν δικαιολογία γιατί γνώριζε απ' αρχής πως ο πόλεμος στο Ιράκ ηταν άδικος, αφού Ο ΟΗΕ δεν εδωσε το ΟΚΕΙ, και αφού σαν μέλος της ΕΕ Η ΒΡΕΤΤΑΝΊΑ πάντα διαφωνούσα με την Ενωση εδημιούργει πρόβλημα, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να δειχνει διχασμένη σε νέα και παληά. Θυμάστε πό
ReplyDeleteσο πολύ το επεκαλέσθει ο επι της Αμύνης Υπουργός του Μπούς κ.Μασφρεντ .Εκτοτε τα γεγονότα ομίλησαν.