Sunday, January 31, 2010

Θα αντικατασταθούν από αντίγραφα
«Μετακομίζουν» για να σωθούν οι κίονες του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας

Το Βήμα
Οι ιωνικού ρυθμού κίονες βρίσκονται περιμετρικά της αυλής της «οικίας του Διονύσου»
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


«Ναι» στη μεταφορά των οκτώ κιόνων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στην αντικατάστασή τους από αντίγραφα είπε το ΚΑΣ, κρίνοντας πως εάν παραμείνουν στη θέση τους μέσα σε δέκα το πολύ χρόνια θα έχουν καταστραφεί.

Βάσει της μελέτης που εκπόνησε και παρουσίασε στο ΚΑΣ η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από αίτημα της αρμόδιας ΙΖ' ΕΠΚΑ, οι κίονες θα συντηρηθούν και εν συνεχεία θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Μαρία Μαρία Ακαμάτη, οι κίονες κινδυνεύουν να καταστραφούν καθώς το υλικό κατασκευής τους, ο τοπικός ασβεστόλιθος, είναι ιδιαίτερα ευπαθές.

Οι ιωνικού ρυθμού κίονες, που αρχικά ήταν 20, βρίσκονται περιμετρικά της αυλής της «οικίας του Διονύσου» και σήμερα διατηρούνται σε ύψος 2-2,50 μέτρων. Το επίχρισμά τους όμως από λεπτόκοκκο κονίαμα διασώζεται μόνον ως ίχνη σε κάποια σημεία της επιφανείας τους. Ολόκληρο το περιστύλιο ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές των ετών 1957-1964, οπότε και έγινε και η αναστήλωση των κιόνων.

Σύμφωνα με το Βήμα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων πρότεινε τη στέγαση των κιόνων στο σημείο όπου βρίσκονται, κάτι το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό της αλλοίωσης της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου.

Να σημειωθεί πως χρήματα για την υλοποίηση του έργου δεν υπάρχουν και η μόνη περίπτωση να πραγματοποιηθεί είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment