Επισκόπηση τύπου | 26.01.2010
«Ανάσα για την Ακρόπολη»
«Η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα – ανάσα για την Ακρόπολη», «Η Ελλάδα πέρασε την πρώτη δοκιμασία», «Μεγάλη η ζήτηση των ελληνικών ομολόγων», είναι οι σημερινοί τίτλοι των μεγάλων γερμανόφωνων εφημερίδων.
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια της Frankfurter Rundschau και της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Σημαντική απήχηση και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου
Frankfurter Rundschau: «Η Ευρώπη ανάσανε. Μεγάλη είναι η ανακούφιση στην Ελλάδα: η χώρα διαθέτει ακόμη αξιοπιστία στις αγορές. Οι επενδυτές έδειξαν ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, δεν παρουσιάστηκε η αναμενόμενη ‘αποχή αγοραστών’ και χρηματιστικοί κύκλοι δηλώνουν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα επιτόκια όμως έφθασαν μέχρι και το 6,5%...’Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με καταστροφή’, υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής της Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς και υπογραμμίζει ότι ‘τα χθεσινά ομόλογα ήταν μοναδική ευκαιρία για τους αγοραστές γιατί ο εκδότης τους, δηλαδή η Ελλάδα, δεν διεκδικεί καλές τιμές, αλλά προσπαθεί απλώς να ενισχύσει την ρευστότητά του.’»
«Πόσο σημαντική ήταν η θετική απήχηση φάνηκε αμέσως στα χρηματιστήρια . Η μεγάλη ζήτηση των κοινοπρακτικών ομολόγων ενίσχυσε ακόμη και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η οποία ανέβηκε προσωρινά μέχρι το 1,4197 δολάρια.»
Η ασφάλεια των κοινοπρακτικών ομολόγων
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Handelsblatt : «Από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα κρατικά ομόλογα δυτικών βιομηχανικών χωρών θεωρούνταν απολύτως ασφαλή κοινοπρακτική έκδοση.
Ακόμη και για τις λιγότερο ασφαλείς χώρες, όπως την Ελλάδα, ο ρεαλιστικός κίνδυνος παρέμενε μικρός. Βεβαίως υπήρξαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα παραδείγματα χρεοκοπίας κρατών, αλλά μόνον ως αποτελέσματα επαναστάσεων ή μεγάλων πολέμων.
Τα υψηλά καπέλα επικινδυνότητας που παρ’ όλα αυτά πληρώνονταν για χώρες όπως η Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζουν κατ’ ανάγκην την πραγματική πιθανότητα διακοπής εμπρόθεσμων πληρωμών για τα εκάστοτε ομόλογα. Πολύ περισσότερο πρόκειται για το αυξανόμενο εύρος διακύμανσης των κρατικών ομολόγων για τα οποία θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως ζητούν υψηλό καπέλο.»
«Η σοβαρή πρόκληση για το σύνολο του συστήματος θα ήταν εάν συνεχίζονταν οι διακυμάνσεις κρατικών ομολόγων, διότι έτσι προκαλούνται μεσοπρόθεσμα επικίνδυνες στρεβλώσεις.
Η διακύμανση κρατικών ομολόγων σήμερα έχει πάρει διαστάσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μία δεκαετία. Αυτό δεν ισχύει όμως μόνον για τα ελληνικά ή τα πορτογαλικά ομόλογα στην ευρωζώνη, αλλά ακόμη και για εξαιρετικά αξιόπιστες χώρες, όπως η Αυστρία, που στις αγορές έχει εξαιρετικές αξιολογήσεις.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης. page dw
No comments:
Post a Comment