Friday, January 15, 2010

15/01/10 11:53
Οργή και πόνος
Εικόνες αποκάλυψης τρεις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

ΑΠΕ
Εκατοντάδες σοροί μεταφέρονται σε ομαδικούς τάφους
Πορτ -ο- Πρενς
Τελευταία ενημέρωση 15:05
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δείτε το βίντεο...

Σε οργή έχει μετατραπεί ο θρήνος στην Αϊτή, καθώς οι ελλείψεις στην παροχή βοήθειας κάνει αβίωτη την κατάσταση για εκείνους που σώθηκαν από τον σεισμό. Εικόνες αποκάλυψης στο Πορτ -ο- Πρενς, με τους δρόμους στρωμένους με σορούς, ομαδικούς τάφους χιλιάδων νεκρών, πλήρη διάλυση υπηρεσιών και το χρόνο να κυλάει αντίστροφα στη μάχη του απεγκλωβισμού...

Εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα με σορούς στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας. Φωτορεπόρτερ του περιοδικού Time μετέδωσε ότι είδε τουλάχιστον δύο τέτοια οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, φτιαγμένα με σορούς και πέτρες. «Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια» δήλωσε.

Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σε 40.000 έως 50.000 και ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ομαδικοί τάφοι. Περίπου 7.000 νεκροί έχουν ενταφιαστεί σε ένα μόνο ομαδικό τάφο. Αμέτρητα κορμιά σχηματίζουν λόφους έξω από το νεκροτομείο της πόλης.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πορτ -ο- Πρενς έχει καταστραφεί, όπως και πολλά άλλα κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο συντονισμός για την παροχή βοήθειας στους τραυματίες και τους άστεγους, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπολογίζονται σε 300.000.

Επιπλέον, οι διασώστες από τον Αγιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία που έχουν σπεύσει να συνδράμουν το έργο του απεγκλωβισμού εκείνων που είναι θαμμένοι στα συντρίμμια, καταγγέλλουν βιαιότητες και εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους και εξαγριωμένους πολίτες.

Οι αποθήκες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ δέχθηκαν επιδρομές, δήλωσε η Εμίλια Καζέλα, εκπρόσωπος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το WFP προβλέπει ότι κατά τον πρώτο μήνα μετά την καταστροφή θα έχουν επείγουσα ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Αϊτή.

Μεγάλο τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει φθάσει στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν μπορεί να διανεμηθεί, ενώ οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει να μεταφέρουν ούτε τον εξοπλισμό τους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους να προχωρούν με τεράστια καθυστέρηση.

Πάντως, οι διασώστες από τον Αγιο Δομίνικο ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια του κοινοβουλίου 17 ζωντανούς, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος για τον απεγκλωβισμό κι άλλων.

Συντονίζεται η διεθνής βοήθεια

Σύμβουλος της Εσωτερικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει εντός της ημέρας για την Αϊτή μαζί με αξιωματούχο του Πενταγώνου, προκειμένου να συντονίσουν την παροχή της αμερικανικής βοήθειας επί τόπου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση της Κούβας συμφώνησε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τμήμα του εναέριου χώρου της για την μεταφορά θυμάτων του σεισμού μακριά από το σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος πτήσης.

Προς την Αϊτή πλέει το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο «Carl Vinson» για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων, που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Το πλοίο θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας, το οποίο διαθέτει ένα μόνο διάδρομο και έχει κορεστεί από τις πτήσεις αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή. Η ισραηλινή ομάδα απαρτίζεται από 220 μέλη, μεταξύ των οποίων 40 γιατροί, 40 νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

1 comment: