για ανάκαμψη Νέας Δημοκρατίας
και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Της Ελλης Τριανταφυλλου
Την πρώτη σφραγίδα στη νέα εποχή που ξεκίνησε για τη Νέα Δημοκρατία με την εκλογή του νέου αρχηγού θα βάλει ο Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη Τρίτη στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για τους συνομιλητές του κ. Σαμαρά είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα, ο νέος αρχηγός θα επιδιώξει να πετύχει τρεις παράλληλους στόχους:
- Την οικοδόμηση του αντιπολιτευτικού προφίλ του ιδίου και της Ν.Δ. μέσω της άρθρωσης ενός διαφορετικού από τον προκάτοχό του λόγου, χρωματισμένου με έντονα κοινωνικά προτάγματα για την επανασυσπείρωση, σε πρώτη φάση, των οπαδών του κόμματος που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έστρεψαν την πλάτη στην παράταξη.
- Το ριζικό «λίφτινγκ της Ν.Δ., μέσω της ανάδειξης νέων προσώπων και της αλλαγής της δομής και λειτουργίας του κόμματος.
- Την «κεφαλαιοποίηση» των θετικών για τη Ν.Δ. επιδράσεων από την πληθωρική συμμετοχή των οπαδών της στη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού.
«Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός της στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας. Αυτή η συζήτηση για το ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο κατά το παρελθόν δεν οδηγεί πουθενά», λέει ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του και επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να «μη χαριστεί στην κυβέρνηση» αλλά και να βάλει πλάτη σε κάθε ορθή πρωτοβουλία που στόχο έχει είτε την ανόρθωση της οικονομίας είτε τη δημιουργία ενός πλαισίου διαφάνειας. Θα καταστήσει, μάλιστα, σαφή αυτή του τη βούληση και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, περιγράφοντας -χωρίς να εξειδικεύσει- το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θεωρεί αναγκαίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ηδη, ένα πολυπληθές επιτελείο συνεργατών του κ. Σαμαρά επεξεργάζεται πακέτο προτάσεων για τη διαφάνεια, το σύνολο του οποίου θα δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο, αφού θα έχει εγκριθεί από το τακτικό συνέδριο του Ιουνίου που θα κληθεί να αποφανθεί επί προτάσεων για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα, μέχρι τον νέο εκλογικό νόμο και τη σχέση με τα ΜΜΕ.
Οσοι συμμετείχαν στην πρώτη αποστολή του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό την προηγούμενη Τετάρτη, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τη διάθεση του νέου αρχηγού να λειτουργήσει ενωτικά, χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις. Ο κ. Σαμαράς -ο οποίος είχε απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση ήταν ιδιαίτερα ανοικτός τόσο έναντι των βουλευτών και στελεχών που συμμετείχαν στην αποστολή και είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά του, όπως οι κ. Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τασούλας και Κατ. Παπακώστα, όσο και έναντι του κ. Κωστή Χατζηδάκη και της κ. Ολγας Κεφαλογιάννη, που είχαν ταχθεί υπέρ της κ. Μπακογιάννη. Εξίσου εμφανές ήταν και το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας του κ. Σαμαρά με τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, με τον οποίον ο νέος αρχηγός βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση για σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Σαμαράς εντατικοποιεί τις επαφές του με βουλευτές και στελέχη, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να οργανώσει την «ομάδα κρούσης» για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις νέες θέσεις ευθύνης που θα ορίσει, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. Για παράδειγμα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου για τις σχέσεις πολίτη-κόμματος, κατάργησης ή αλλαγής της δομής και λειτουργίας κομματικών τμημάτων που θεωρούνται ξεπερασμένα από την εποχή όπως π.χ. η Γραμματεία Γυναικών και η αντικατάστασή τους από άλλα, τα οποία θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα. Οι ίδιες πηγές εμφανίζουν τον νέο αρχηγό να αξιοποιεί νέα πρόσωπα -είτε τον στήριξαν είτε όχι- σε νέα πόστα που θα δημιουργηθούν, τα οποία θα σηματοδοτούν και τους τομείς στους οποίους ο κ. Σαμαράς θέλει να δώσει έμφαση στο μέλλον. Με δεδομένο ότι ο νέος αρχηγός αντιπαραβάλλει με κάθε ευκαιρία στη σοσιαλιστική «πράσινη ανάπτυξη» την «αειφορία», δηλαδή τη διατηρήσιμη ανάπτυξη που παράγει τους όρους της συνέχισής της και συνδέει το περιβάλλον με την ανταγωνιστικότητα, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν συναφείς τομείς.
Ενα μεγάλο στοίχημα για τον κ. Σαμαρά αλλά και για τον νέο πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημ. Αβραμόπουλο αποτελεί η «κεφαλαιοποίηση» του πολιτικού κέρδους της αθρόας συμμετοχής των οπαδών της Ν.Δ. στην εκλογή του νέου αρχηγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε το τακτικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί στη συμπλήρωση εξαμήνου από την εκλογή του, καθώς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του καταστατικού, μόνον τότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα «του εκλέγεσθαι» για όσους εγγράφηκαν ως μέλη στις 29 Νοεμβρίου. «Θέλω να έχουν όλοι την ευκαιρία του εκλέγεσθαι και το νέο σώμα του συνεδρίου να προκύψει από τις εκατοντάδες χιλιάδες των οπαδών μας» λέει με κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς. Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος επεξεργάζεται ήδη τρόπους για τη θεσμοθέτηση της αμφίδρομης επικοινωνίας της Ν.Δ. με τους ψηφοφόρους της σε διαρκή βάση. Το σχέδιο περιλαμβάνει από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, μέχρι αποκεντρωμένες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων.kathimerini.
No comments:
Post a Comment