Επισκόπηση τύπου | 10.12.2009
Ελάχιστες οι πιθανότητες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας;
Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρεται στις ευθύνες των χρηματοπιστωτικών οίκων αξιολόγησης: «Η επέκταση της κρίσης δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ισπανία όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές της προοπτικές, χαρακτηρίζοντάς τις ‘αρνητικές’.
Πρόκειται για μια προειδοποίηση που σημαίνει ότι προσεχώς ενδέχεται να υποβαθμιστεί και άλλο η αξιοπιστία της Ισπανίας.
Η απόφαση αυτή είναι υπερβολική, καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας είναι ένα από τα χαμηλότερα της ΕΕ. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή….μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για το ευρώ και τους πιστωτές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ελάχιστες.»
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει: «Με τα κράτη μπορεί να συμβεί ό,τι συνέβη και με τις τράπεζες: να χάσουν την αξιοπιστία τους και να καταρρεύσουν. Για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη τα κράτη–μέλη της ΕΕ δεν τους μένει τίποτε άλλο από το να στηρίξουν την Ελλάδα.
Άμεση οικονομική βοήθεια ή ανάληψη μέρους των χρεών της απαγορεύονται σαφέστατα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από μερικούς μήνες σε ένα απόρρητο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να συνδράμουν τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Και όπως στην περίπτωση της Λετονίας και της Ουγγαρίας, που δεν ανήκουν καν στην ευρωζώνη, θα μπορούσαν να καλέσουν σε βοήθεια ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εάν χρειαστεί.»Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις προεκλογικες του υποσχέσεις;
Γιατί θέλουν την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας;
«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι υψηλό, αλλά όχι ασυνήθιστα υψηλό», παρατηρεί η γερμανική αριστερή εφημερίδα Junge Welt διατυπώνοντας μια ενδιαφέρουσα θεωρία: «Το έλλειμμα της Ελλάδας έχει υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες –π.χ. οι ΗΠΑ- που στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης είδαν τα ελλείμματά τους να αυξάνονται.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ζητούμενο είναι η παραδειγματική τιμωρία. Κατ` αρχήν για να εξαναγκαστεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθεί από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Οι δραστικές περικοπές που αποφασίστηκαν δεν αρκούν. Στο πεδίο των μισθών, οι οποίοι σημείωσαν άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα πρέπει να ισχύσουν γερμανικές συνθήκες.
Κατά δεύτερο λόγο η υπόθεση αυτή είναι μια δοκιμασία για την ΟΝΕ. Πριν καν χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κανονίσουν ένα όμορφο και μεγάλο δάνειο, στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για το οποίο οι Έλληνες οφείλουν να αιμορραγήσουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας θέλουν τη βοήθεια και όχι το μαστίγιο του ΔΝΤ
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ;Η γαλλική Le Monde υπενθυμίζει: «Πριν από την εισαγωγή του ευρώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εάν ενταχθούν στην ευρωζώνη χώρες της Νότιας Ευρώπης, τις οποίες χαρακτήρισε ανενδοίαστα ‘κλαμπ μεντιτερανέ’. Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν.
Οι πολιτικοί λόγοι ένταξης αυτών των χωρών στην ευρωζώνη υπερίσχυσαν….Στη θεωρία απαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ κάθε βοήθεια σε χρεοκοπημένη χώρα της ευρωζώνης, αλλά στην πράξη θα είναι δύσκολο για τους Βορειοευρωπαίους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσουν μια χώρα της ευρωζώνης να καταρρεύσει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας προς το ευρώ.»
Τέλος, η επίσης γαλλική Liberation διευκρινίζει ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτικών και του ΔΝΤ: «Μπορούμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για κακοδιαχείριση του δημόσιου ελλείμματος, αλλά εάν κάνουμε μια σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνον οι Έλληνες πολιτικοί υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή. Ένοχος είναι το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο. Οι πολιτικοί μπορούν να λειτουργήσουν μόνον σαν πυροσβέστες, τη φωτιά όμως την έβαλαν οι τραπεζίτες. Με άλλα λόγια: δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας σαν να ήταν αυτοί οι κακοί μαθητές, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αντίθετα οι χώρες αυτές αξίζουν τη βοήθεια και όχι το μαστίγιο του ΔΝΤ, που μεσούσης της οικονομικής καταιγίδας έκανε πρώτο λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας», παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment