Wednesday, December 9, 2009

APO TO BHMA

Ενα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, στη Βόννη

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ | Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 [ 17:23 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Digg Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark

Ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής που απέχει κατά πολύ από του προκατόχου του κ. Κ. Καραμανλή ανέπτυξε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Βόννη. Με κεϋνσιανή φιλοσοφία, επιτέθηκε στις νεοφιλελεύθερες λογικές, καυτηριάζοντας τη ασυδοσία των αγορών, υπεραμύνθηκε του ρυθμιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το Κράτος.

Με οδηγό τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που υπερασπίζεται, ανέφερε ότι οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα και σημείωσε: «Η απαίτηση ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένα εξωτερικό παράγοντα που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες.Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος».

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το κράτος-επιχειρηματία, που όπως είπε επιθιυμούν οι Σοσιαλιαστές, αλλά και την ανυπαρξία του Κράτους που παραμένη απαθές, όπως προτείνουν οι ακραίοι φιλελεύθεροι, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του. «Θέλουμε το κράτος να αναμιγνύεται συνετά, αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή των κανόνων, με σαφή στόχο να αποκαθιστά τους κανόνες ανταγωνισμού. Αλλά και της συμπαράσταση στους πιο αδύναμούς συμπολίτες μας,αποκαθιστώντας, έτσι, την κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για την κοινωνική οικονομία, έδωσε έμφαση στην «αναδιανομή στην «διάχυση» ευκαιριών και ευημερίας. «Οπότε χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς «επιδιορθώσεις» στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς. Ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων.Οι μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας χτυπήθηκαν άσχημα» υπογράμμισε και μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η μεσαία τάξη.

«Η κοινωνική οικονομία της αγοράς (αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό) δεν παράγει ευημερία σήμερα σε βάρος των επομένων γενεών. Κι αυτό περιλαμβάνει προϋποθέσεις «διατηρησιμότητας» τόσο περιβαλλοντικές όσο και δημοσιονομικές» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και με αιχμηρό τρόπο για την γραφειοκρατία της Ε.Ε, σημείωσε: «Και η η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, στα πλαίσια μας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ.Σαμαράς που συνοδεύεται από πολυμελή αντιπριοσωπεία της ΝΔ, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, θα συναντηθεί με ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, όπως αύριο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον αρχηγό της ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτεςυσης κ. Μανουέλ Ραχόι, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και σήμερα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα, κ.α. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί επίσης με ομογενειακές οργανώσεις και κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Στο τελικό κείμενο του συνεδρίου που αποτελεί και ιδεολογικό μανιφέστο, μετά από τις προτάσεις της ΝΔ που διατυπώθηκαν από το βουλευτή κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενσωματώθηκαν τα εξής στοιχεία: α) την προσθήκη στις αρχές που διέπουν την κοινμωνική και αναδιανεμητική δυναμική της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς του κράτους δικαίου και της δημοσιονομικής σταθερότητας, β) την υποχρέωση της κοινωνίας να μεριμνήσει και να στηρίξει τους πολίτες της που δεν είναι σε θέση να φροντίσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, γ) την έμφαση στην κοινωνική συνοχή ως βασικό στοιχείο τη; αναπτυξιακής διαδικασίας της λειτουργίας της αγοράς και δ) την ανάγκη να εδραιωθεί ένα επαρκές κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο που θα επιτρεπεί και θα διασφαλίζει την εύρωστη, αλλά και αποτελεσματική λειτουτργία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων της Ε.Ε.

No comments:

Post a Comment