Wednesday, December 9, 2009

Το άσυλο διχάζει κυβέρνηση και ηγεσία Ν.Δ.

Του Γιωργου Π. Τερζη

Νέα πρόσκληση στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής για άμεση έναρξη διαλόγου σχετικά με τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Σε παράλληλο χρόνο, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ουσιαστικά απέρριπτε την πρόταση, σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής αλλά εφαρμογής του νομικού πλαισίου για το άσυλο. Το ζήτημα του ασύλου είναι το δεύτερο, μετά την εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου» στον εκλογικό νόμο, όπου καταγράφεται πλήρης απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά, σε πλήρη αντιστοίχιση με την προχθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. που άφηνε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κατάργησης του ασύλου, υπεβλήθη μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον νοσηλευόμενο στο Ιπποκράτειο πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττα. «Ευτυχώς απεφεύχθη το χειρότερο - και το εννοώ αυτό που λέω» σημείωσε ο κ. Σαμαράς για την υγεία του πανεπιστημιακού που δέχθηκε επίθεση κουκουλοφόρων. «Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι θερμοκήπιο εγκληματικών πράξεων, νησίδες εγκληματικών πράξεων» δήλωσε ο κ. Σαμαράς ζητώντας διάλογο άμεσα: «Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα κόμματα να απαντήσουν στην πρότασή μας. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο διά ταύτα».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν μοιάζει διατεθειμένη να εισέλθει, σε αυτή τη φάση, στη σχετική συζήτηση για αυστηροποίηση ή κατάργηση του πλαισίου για το άσυλο, παρά το γεγονός ότι -κατά το παρελθόν- στελέχη της έχουν ταχθεί υπέρ των ριζικών λύσεων. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή στάσης των πρυτανικών αρχών που ζήτησαν, για πρώτη φορά, περιφρούρηση των Ιδρυμάτων. «Νομίζω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέμα αλλαγής για το άσυλο δεν υφίσταται. Υφίσταται θέμα εφαρμογής του ήδη υφισταμένου νομικού πλαισίου» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου ήταν ίσως η πρώτη υπουργός, η οποία δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και ότι θα υποστηρίξει τις αρχές και τις επιλογές των πρυτανικών αρχών».

Δεν συζητείται μεταβολή του καθεστώτος

«Προσωπικά και πολιτικά είμαι υπέρ του ασύλου», υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συζητείται μεταβολή του καθεστώτος ασύλου, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου. «Το 12% του προϋπολογισμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή ένα τρομακτικό χρηματικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ, καταλήγει στην αποκατάσταση ζημιών, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος Ελληνας και φτωχοί πολίτες να πληρώνουν τις ζημιές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατέθεσε για το θέμα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί αν θα διατηρήσει το άσυλο. «Είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε «εργαλείο» αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρατζαφέρης.

καθημερινή

No comments:

Post a Comment