Wednesday, December 23, 2009

Επισκόπηση τύπου | 23.12.2009

SDZ: Tα προβλήματα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνον τους Έλληνες

Σχόλια μετά την ήπια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Presse για τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο CBS σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο.

«Αναγκαία υποβάθμιση», είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την ήπια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. «Οι αμαρτωλοί της οικονομικής κρίσης είναι γνωστοί. Οι τραπεζίτες εδώ και καιρό παίρνουν κανονικά τα μπόνους τους και οι οίκοι αξιολόγησης εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της φήμης τους. Έτσι για παράδειγμα η οικονομική μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από έναν οίκο αξιολόγησης. Εάν η αμερικανική Moody’s υποβαθμίσει και άλλο την ελληνική οικονομία, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ στενά για το ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες τον επόμενο χρόνο και αυτό γιατί η ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση».

Και το σχόλιο της FAZ συνεχίζει: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να χτυπήσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Θα πρέπει τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης να μην τις λαμβάνει ως κριτήριο για την ποιότητα των ομολόγων. Ένα καλύτερο μέτρο προσφέρει η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όποιος δεν το τηρεί θα πρέπει γνωρίζει ότι θα μειώνεται η αξία της εγγύησης των ομολόγων του. Και με μια νέα παραβίαση η αξία θα μειώνεται περαιτέρω. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυόταν το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα αποδυναμωνόταν ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης».

Η ελληνική σημαία και το ευρώΗ ελληνική σημαία και το ευρώΣτην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρεται και σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. H εφημερίδα φιλοξενεί όμως στην πρώτη της σελίδα μεγάλη φωτογραφία από τα Προπύλαια με τη λεζάντα ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μπορεί κανείς να θαυμάσει την είσοδο της Ακρόπολης χωρίς την αποκρουστική σκαλωσιά που αποσύρθηκε χθες.

Όσον αφορά τα οικονομικά, η SDZ επισημαίνει ότι χθες παρατηρήθηκε ένα σπάνιο φαινόμενο στις χρηματαγορές. «Και η Moody’s μετά τους άλλους οίκους αξιολόγησης που είχαν προηγηθεί υποβάθμισε την Ελλάδα. Για την εξαντλημένη χώρα του ευρωπαϊκού νότου αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκει στο μέλλον χρήματα πληρώνοντας περισσότερα, και αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα. Ωστόσο οι επενδυτές δεν αντέδρασαν κάνοντας πωλήσεις, αλλά με ανακούφιση. Απλά και μόνον επειδή περίμεναν χειρότερα και επειδή ο οίκος αξιολόγησης βρήκε να πει και μερικά καλά λόγια. Μία υποβάθμιση ως ενδιάμεση νίκη. Σε τέτοια δεινή θέση έχουν περιέλθει οι Έλληνες».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Βεβαίως και θα βοηθήσουν οι Ευρω-γείτονες την Αθήνα να ξεπεράσει γρηγορότερα τις δυσκολίες της. Πίσω από αυτή τη στήριξη όμως κρύβεται ο υπολογισμός ότι με την Ελλάδα θα ενισχύσουν και την αξιοπιστία του ευρώ».

Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει: «Σε ένα κοινό νόμισμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνον τους Έλληνες. Είναι πια καιρός οι γείτονες της ευρωζώνης να μην είναι απλοί παρατηρητές του πώς μία χώρα βλάπτει τους άλλους».

Ο Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΟ Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΤέλος, μια αναφορά στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η οποία επιγράφει ρεπορτάζ της από την Κωνσταντινούπολη με τον τίτλο ‘Ο Πατριάρχης αισθάνεται να τον σταυρώνουν’.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι από τότε που ο Πατριάρχης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS και δήλωσε ότι ‘νιώθει να τον σταυρώνουν’ το τηλέφωνο στο Φανάρι δεν σταματά να χτυπάει. Ο εκπρόσωπος τύπου κ. Αναγνωστόπουλος καλείται διαρκώς από τα τουρκικά ΜΜΕ να δώσει εξηγήσεις για το τί ακριβώς εννοούσε ο Πατριάρχης. Ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα του Πατριάρχη είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όλοι την υπόσχονται, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει πως η κυβέρνηση Ερντογάν είναι η πιο φιλελεύθερη που είχε ποτέ η Τουρκική Δημοκρατία, αλλά παρόλα αυτά δεν αλλάζει τίποτα για το Πατριαρχείο. Τέλος η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η παρουσία της ελληνικής κοινότητας συρρικνώνεται και τα τελευταία 50 χρόνια από 110.000 Έλληνες απέμειναν μόλις 3.000.

Επιμέλεια : Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

FROM DW

1 comment:

  1. αβουλη η πολιτική των ΗΠΑ σε θέματα που καθάπτονται ιδεών δημοκρατίας και διεθνών αρχών σχετικά με την Τουρκία.Εχω την γνώμη πως η πολιτική θάπιανε τόπο στην Τουρκία αν η γλώσσα της υπερδύναμης ηταν καθαρή και ευθυγραμισμένη με τις αρχές που προανέφερα. Η πολιτική της Τουρκίας από το τέλος του 2ου παγκόσμιου πολέμου και μετά δεν συνάδει με τις αρχές του ΟΗΕ και οι δυσκολίες που παρεμβάλει στα διεθνή ζητήματα είναι ανατολικό παζάρι και τίποτ'άλλο.-

    ReplyDelete