Επισκόπηση τύπου | 08.12.2009
Ελλάδα: Επεισόδια και ελλείμματα
Ο γερμανικός τύπος παρακολουθεί και σήμερα τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα με τίτλους όπως «Ξανά επεισόδια», «Ήρεμη νύχτα».
Οι εφημερίδες αναφέρονται στα μικροεπεισόδια στο περιθώριο της χθεσινής διαδήλωσης.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την Tagesspiegel του Βερολίνου: «Τα επεισόδια εξελίχθηκαν στο περιθώριο μιας κατ’ αρχήν ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και κατά των χρόνιων προβλημάτων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και κατά της ανεργίας στους νέους. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος γύρω στους 5000 μαθητές και φοιτητές.»
«Χθες βράδυ η κατάσταση άρχισε να χαλαρώνει. Μόνο μια ομάδα κουκουλοφόρων συνεχίζει την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Παρ’ όλα αυτά 6.000 αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή.»
Πιστοληπτική αξιολόγηση και δηλώσεις Τρισέ για «επώδυνα μέτρα»
Πέραν όμως των επεισοδίων η Ελλάδα απασχολεί σήμερα τον γερμανικό τύπο με την ανακοίνωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου Standard & Poor’s ότι έθεσε την Ελλάδα σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης και με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ «για επώδυνα μέτρα στο δημόσιο».
Η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Η ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού οίκου Standard & Poor’s σημαίνει ότι τους επόμενους δύο μήνες μπορεί να ακολουθήσει όντως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Θα ήταν η δεύτερη υποβάθμιση από τον Ιανουάριο. Έτσι οι Έλληνες θα αναγκαστούν να πληρώσουν πιο υψηλούς τόκους λόγω του υπερβολικού κρατικού τους ελλείμματος.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Αυτή η υποβάθμιση αυξάνει τον κίνδυνο της παραπέρα διολίσθησης της χώρας στον φαύλο κύκλο του χρέους. Και αυτό διότι: η αναθεώρηση προς τα κάτω της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο, δηλαδή από την κλίμακα Α στην κλίμακα ‘Α -‘,θα ήταν για την Αθήνα προβληματική, επειδή η υποβάθμιση θα πλήξει χρεόγραφα που αποδέχθηκε το 2008 η ΕΚΤ για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.
Εάν τώρα οι τράπεζες πουλήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα πέσει η αξία τους και θα ανέβει η απόδοσή τους, κάτι όμως που θα ακριβύνει την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων.
Εάν δεν τα πουλήσουν, τότε θα πρέπει να τα εντάξουν στη διάρθρωση των δικών τους χρεογράφων, κάτι που θα πλήξει όμως τα κεφάλαια των τραπεζών. Δηλαδή ό,τι και να γίνει η υποβάθμιση θα λειτουργήσει αρνητικά.
Ο Οίκος Standard & Poor’s εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν η Αθήνα θα καταφέρει μεσοπρόθεσμα να μειώσει τα ελλείμματά της.»
Ανησυχίες και «επώδυνα μέτρα»
«Τις ανησυχίες του για την Ελλάδα και το δημόσιο χρέος της εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ σε ακρόαση στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ‘επώδυνες και τολμηρές, αλλά και απολύτως αναγκαίες αποφάσεις’. Και θύμισε ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προχώρησε ήδη σε ‘σκληρές αποφάσεις’. Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment