Επισκόπηση τύπου | 04.12.2009
FR: «Ο Αλέξης και οι σκιές»
«Ο Αλέξης και οι σκιές» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Rundschau. O ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ υπενθυμίζει στο γερμανόφωνο κοινό τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πυρά αστυνομικού πέρυσι στα Εξάρχεια και τις ταραχές που ακολούθησαν στην Αθήνα. Το άρθρο επισημαίνει: «Ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη ήταν μόνο η σπίθα που άναψε. Από κάτω υπήρχε ένα κράτος με σαθρά θεμέλια, χρεωμένο, χωρίς πυγμή, χωρίς αποδοχή. Ένα χρόνο μετά η χώρα έχει επιστρέψει επιφανειακά στην καθημερινότητα. Τα ίχνη των βανδαλισμών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι τράπεζες τοποθέτησαν πιο χοντρά άθραυστα τζάμια».
Και η Frankfurter Rundschau συνεχίζει: «Πίσω από την επιφάνεια όμως η κατάσταση βράζει. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνο στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Στο μεταξύ επέστρεψε και ένα φάντασμα: η τρομοκρατία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή είναι μια από τις κληρονομιές που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή και όχι μόνο. «Η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε ένα βουνό από χρέη, αλλά ενίσχυσε και την απαξίωση προς την πολιτική. Σύμφωνα με την Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια η Ελλάδα είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οδομαχίες στην Αθήνα
Η Frankfurter Rundschau επισημαίνει επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις και από τις 183 χώρες που έχουν αξιολογηθεί σε αυτό τον τομέα κατέχει την 109η θέση μετά τα νησιά Φίτζι, την Αιθιοπία και την Παπούα-Νέα Γουινέα. Ο Γκερντ Χέλερ αναφέρεται στην αλλαγή της κυβέρνησης και στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως λέει έχει κηρύξει τον πόλεμο στο πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά. «Για αυτό το λόγο είναι για πολλούς Έλληνες φορέας ελπίδας. Πολλές θέσεις για υπουργεία προκηρύσσονται μέσω ίντερνετ. Και για πολλούς Έλληνες ο Παπανδρέου διαθέτει μια σπάνια αρετή: σεμνότητα».
Τέλος το άρθρο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο Κολωνάκι με τα ακριβά μαγαζιά και τους πλούσιους θαμώνες του, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν κατ’ επάγγελμα. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 30 δις ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το έλλειμμα αυτό το χρόνο.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η ελληνική σημαία με το ευρώ «Οι Έλληνες στενάζουν υπό το ζυγό της λιτότητας» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Στην Ελλάδα θα μπορούσε να επαναληφθεί η ίδια καταστροφική πολιτική, όπως στη Γερμανία υπό τον καγκελάριο Μπρούνικ την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη δεκαετία του 30» εκτιμά ο Σεμπάστιαν Βάνκε, ειδικός της τράπεζας Deka για τη νότια Ευρώπη. Ο τότε καγκελάριος είχε ακολουθήσει μια πολιτική αυστηρής περιστολής δαπανών με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κρίση. Έκτοτε, υπενθυμίζει ο Βάνκε, η περιστολή δαπανών εν μέσω κρίσης θεωρείται ταμπού.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο θα φτάσει το 125% του ΑΕΠ το 2010 και θα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Και παρά την προσπάθεια οικονομολόγων και πολιτικών τις τελευταίες ημέρες να διασκεδάσουν τις φήμες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, εντούτοις η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη και αυτό επειδή: «η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι πολύ άσχημη. Με ρυθμούς ανάπτυξης 4% πριν από την κρίση, οι Έλληνες μπήκαν σε περίοδο ύφεσης όπως η υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες χώρες η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και το καλοκαίρι του 2009. Αλλά και για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχουν προοπτικές εξόδου από την ύφεση. Ο ειδικός της Deka Bank υπολογίζει ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης».
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment