Πολιτική | 11.12.2009
Μέρκελ – Αλληλεγγύη και παρέμβαση
"Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει η Ευρώπη για να μην διαλυθεί η κοινότητα", είπε η κ. Μέρκελ. Και το συγκεκριμενοποίησε στο παράδειγμα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως είπε, "απαιτούνται σε περίπτωση ασυγκράτητου δανεισμού." Αυτό όμως θα σήμαινε έξωθεν παρέμβαση σε εθνικής δικαιοδοσίας θέματα."Τα εθνικά κοινοβούλια είναι απρόθυμα να τους υπαγορεύουν κάτι. Για αυτά τα προβλήματα πρέπει να μιλήσουμε", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Στην ελληνική οικονομία και στο κατά πόσο επηρεάζει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη: «Υπέδειξα το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο παίρνουμε ως βάση και το οποίο αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα την περίοδο της κρίσης. Φυσικά ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα-μέλος επηρεάζει και τους υπόλοιπους, ιδιαίτερα όταν έχεις ένα ενιαίο νόμισμα».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο
Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο ΕΛΚ ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Η καγκελάριος Μέρκελ συνέστησε πάντως ψυχραιμία: «Παρακαλώ να αντιμετωπίσουμε τη συζήτηση με ψυχραιμία. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα. Δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, τα ξέρετε. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να βρούμε έναν κοινό δρόμο».
Θα βγεί η Ελλάδα από τη δίνη;
Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων διαφάνηκε ότι υπάρχει ανησυχία εάν η Ελλάδα βυθιστεί σε μια δίνη, από την οποία δεν θα μπορέσει πλέον να βγει και εάν η ΕΕ θα μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα. Την αισιοδοξία του εξέφρασε από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Εξηγήσαμε σαφώς στην Ελλάδα ποιές θα είναι οι προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλει για το καλό της και την εγγύηση των δημοσιονομικών της. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα το κάνει. Είναι προς το συμφέρον της και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης. Και έχουμε τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με έναν αρνητικό τρόπο. Ανάμεσα στους 1.500 συνέδρους που πήραν μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν και οι οχτώ Έλληνες ευρωβουλευτές από τη ΝΔ, από το κόμμα που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην εξουσία και συνδιαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ; Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ευρωβουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος μας δήλωσε: «Σίγουρα δεν φταίνε οι ξένοι. Αν και μερικές φορές υπάρχει μια προκατάληψη κατά της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δεν φταίνε εκείνοι. Νομίζω ότι δεν πήραμε τις κατάλληλες αποφάσεις το χρόνο που έπρεπε. Αισθανθήκαμε πολλές φορές ότι ο χρόνος θα δουλέψει για εμάς. Αλλά ο χρόνος δεν δουλεύει για μας, οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν. Και στην Ελλάδα συνολικά και η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία δεν δούλεψαν όσο θα έπρεπε για να κερδίσουν το παρόν και το μέλλον. Αυτό είναι, δυστυχώς, διαχρονικό και διακομματικό τα τελευταία 20 χρόνια».
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς
No comments:
Post a Comment