Friday, September 12, 2014

Ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε, κατά μία βαθμίδα από Β- σε B, το ελληνικό αξιόχρεο, αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα και διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση που έρχεται από εκείνη του Μαΐου από τον Fitch που αναβάθμισε την Ελλάδα σε Caa1, ενώ τον Αύγουστο ο Moody's είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε Β.

Ο S&P επικαλείται τη μείωση των ρίσκων δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπει πως από το 2015 η οικονομία θα αναδυθεί από επτά συνεχόμενα χρόνια αρνητικής ανάπτηξης, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ με ταυτόχρονη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Περιμένουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017», επισημαίνει ο οίκος.

Επίσης, ο οίκος αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαθέτει αποθεματικό ικανό να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Ο οίκος εκτιμά, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει νέα ανταλλαγή χρέους με δυσμενείς όρους.

Οι προοπτικές παραμένουν σταθερές και αντανακλά την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ακόμη, το σταθερό outlook σημαίνει πως προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση άμεσης αναβάθμισης ή υποβάθμισής της.

Κέρδος online   12/9/2014 19:50

No comments:

Post a Comment