Thursday, September 4, 2014

Προβλέπουν συμβιβασμό με τρόικα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ THINK TANK STRATFOR

Προβλέπουν συμβιβασμό με τρόικα

Την πρόβλεψη ότι οι δανειστές και η Αθήνα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, κάνει σε ανάλυσή του για την Ελλάδα το μεγάλο και έγκριτο αμερικανικό think tank Stratfor.

Προβλέπουν συμβιβασμό με τρόικα
Οι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν πως καθώς η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε δύσκολη κατάσταση εν όψει της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί τη δημιουργία νέων εντάσεων που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση.
Επισημαίνεται στην ανάλυση ότι το πρώτο μισό του 2014, η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Επιπλέον, η χώρα επέστρεψε στις αγορές κεφαλαίου για την έκδοση μικρής ποσότητας χρέους και οδεύει σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια.
Παρά τις μικρές αυτές επιτυχίες, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να συνδέσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος με νέες μεταρρυθμίσεις που θα είναι ωστόσο δύσκολο να εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Stratfor, που παρουσιάζει και την εσωτερική πολιτική κατάσταση:
Οι εκλογές
Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ορίσει νέο Πρόεδρο, κάτι που απαιτεί 180 ψήφους. Αλλά η κυβέρνηση συνεργασίας ελέγχει μόνο 153 έδρες, κάτι που την αναγκάζει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τα μικρότερα κόμματα ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τη διασφάλιση μεγαλύτερης πλειοψηφίας. Δεδομένου του εξαιρετικά κατακερματισμένου πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αβέβαιο.
Ως εκ τούτου, σημειώνει το Stratfor, η ελληνική κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις της Ε.Ε. για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, επιδιώκοντας να αποφύγει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να καθυστερήσει τις εκλογές όσο γίνεται περισσότερο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, και σε μικρότερο βαθμό η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους εξαιτίας της κρίσης, καθιστώντας ακόμα πιο πολύπλοκη την πολιτική διαδικασία, δεδομένης της ανάγκης να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Λόγω λοιπόν της πολυπλοκότητας του πολιτικού σκηνικού, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να καθυστερήσει η διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος. Ακόμα κι αν η Ε.Ε και το ΔΝΤ ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα, οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Το Stratfor επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα πιάσει τους στόχους για το χρέος (124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022), παρά την αύξηση των φόρων, τις απολύσεις και τη μείωση δαπανών.
Στην ανάλυση του αμερικανικού think tank γίνεται ειδική αναφορά στις καθυστερούμενες δόσεις του ιδιωτικού χρέους, που σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν ανέλθει στα 160 δισ. ευρώ, περίπου το 88% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αυτών αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και απλήρωτες εισφορές σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Η Ελλάδα θα ήθελε να εξασφαλίσει μια ακόμα διαγραφή χρέους, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, που κάνουν αναφορά σε εναλλακτικό σχέδιο της Αθήνας που θα είναι να ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων ιδανικά στα 50 έτη.
Κατερίνα Κοσμά   ethnos

No comments:

Post a Comment