Sunday, September 14, 2014

Ενεργότερη συμμετοχή εξετάζει το Βερολίνο

Ενεργότερη συμμετοχή εξετάζει το Βερολίνο

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ. Το Βερολίνο αποκλείει εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η καγκελάριος Μέρκελ συζητά την ερχόμενη Πέμπτη με τους αρμόδιους υπουργούς της το ενδεχόμενο μεγαλύτερης γερμανικής συμμετοχής στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους».
Σε ειδική σύσκεψη, θα συζητηθεί αν και σε ποιο βαθμό θα έπρεπε η Γερμανία να συμμετάσχει πιο ενεργά στην εκστρατεία κατά του IS που κήρυξαν οι ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, στο επίκεντρο του προβληματισμού τίθεται το εξής ερώτημα: τι θα πρέπει να γίνει για τη σταθεροποίηση του Ιράκ και της Συρίας;
40 αλεξιπτωτιστές προετοιμάζονται για το βόρειο Ιράκ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε το Ιράκ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε το Ιράκ
Πάντως, τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Για το λόγο αυτόν πιθανολογείται ότι η βοήθεια θα είναι ανθρωπιστικής και πολιτικής φύσεως.
Στο μεταξύ 40 αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού προετοιμάζονται αυτό το διάστημα για την αποστολή τους στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD σκοπός της αποστολής τους είναι εκπαίδευση κούρδων πολιτοφυλάκων στα τουφέκια εφόδου και πολυβόλα τα οποία πρόκειται στείλει η Γερμανία εντός του μηνός. Εκτός αυτού ο γερμανικός στρατός θα εκπαιδεύσει 30 Πεσμεργκά στη Γερμανία τόσο σε αντιαρµατικά όπλα όσο και σε μεγάλα οχήματα πριν αυτά σταλούν στις κουρδικές περιοχές του Ιρακ.
Στην Αίγυπτο ο Κέρι
Πιθανολογείται ότι η βοήθεια θα είναι ανθρωπιστικής και πολιτικής φύσεως
Πιθανολογείται ότι η βοήθεια θα είναι ανθρωπιστικής και πολιτικής φύσεως
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι υιοθετεί τον χαρακτηρισμό «πόλεμος» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» όπως και με την Αλ Κάιντα και τις παραφυάδες της σε όλο τον κόσμο» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, ερχόμενος σε αντίθεση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που σε τηλεοπτική του συνέντευξή είχε αποφύγει να κάνει λόγο για πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι ορθός. Ο αμερικανός υπουργός έφτασε σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του IS. Ο Τζον Κέρι είχε σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ αλ Σίσι και τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αρίμπι.
Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που επισκέπτεται τη Βαγδάτη, υπόσχεται περαιτέρω στρατιωτικές ενισχύσεις στο Ιράκ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του IS.
Παναγιώτης Κουπαράνης/Σταμάτης Ασημένιος     dw de

No comments:

Post a Comment