Friday, September 26, 2014

Τα στρες τεστ των τραπεζών θα καθορίσουν τη λύση των «κόκκινων δανείων»

ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

Τα στρες τεστ των τραπεζών θα καθορίσουν τη λύση των «κόκκινων δανείων»

Η πορεία των stress tests των τραπεζών θα κρίνει τη λύση για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, όπως ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια συζήτησης τροπολογίας με την οποία οι τράπεζες δεν καταβάλλουν τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τα στρες τεστ των τραπεζών θα καθορίσουν τη λύση των «κόκκινων δανείων»
Η εν λόγω τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη να χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» την τροπολογία και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να παραδώσει τις τράπεζες σε ξένα funds.
«Αν όλα πάνε καλά με τα stress tests, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης των «κόκκινων» δανείων», είπε ο Γκ. Χαρδούβελης υποστηρίζοντας ότι αν δεν ψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος, τότε «ενδεχομένως θα αναζητηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ, κάτι που δεν το θέλει κανένας».
Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο ουσιαστικά δίνεται, λίγο πριν την ολοκλήρωση των stress tests, κεφαλαιακή «ενίσχυση» περίπου 3 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στις εταιρείες leasing και factoring. Συγκεκριμένα το Δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο.
Ο υπουργός Οικονομικών καταλήγοντας σημείωσε ότι η επίμαχη τροπολογία «υπερασπίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον». «Πού ακριβώς εξυπηρετείται και κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον; Εκτός αν πούμε ότι τράπεζες και δημόσιο συμφέρον είναι ταυτόσημες έννοιες», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, σημειώνοντας πως «ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φόρος που θα έπρεπε να καταβάλουν οι τράπεζες και τους χαρίσθηκε γιατί υπήρξαν οι περικοπές του PSI».
«Δεν μπορώ -συνέχισε- να μη σκεφτώ ότι στον πανικό τους ότι δεν θα είναι πολύ καιρό στην εξουσία τελειώνει με ό,τι υπάρχει», ήταν η εκτίμηση του Θ. Δρίτσα. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την τροπολογία που σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα, την ίδια ώρα που διαμαρτύρεται ότι οι δηλώσεις του για απόσυρση καταθέσεων αν εκλεγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ  ethnos

No comments:

Post a Comment