Παγκοσμιοποιημένη δράση για το κλίμα
Οι νέοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη παρουσιάζονται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ζητούμενα η παγκόσμια αντιμετώπιση προβλημάτων και η διεύρυνση του διαλόγου.
Ο μελλοντικός σχεδιασμός για την παγκόσμια αναπτυξιακή στρατηγική με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται αύριο στη Νέα Υόρκη.
Μία νέα αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ πρόκειται να αντικαταστήσει τους ισχύοντες μέχρι και το 2015 Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Πρόκειται για 17 νέους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals) που καταρτήθηκαν από ομάδα εργασίας του ΟΗΕ έπειτα από μακρά συζήτηση. Οι νέοι στόχοι προβλέπουν μεταξύ άλλων να αναλάβουν και τα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης συστήνονται παγκόσμιες στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων με παγκόσμια διάσταση, όπως η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και η εξάντληση των φυσικών πόρων.
Στόχος η ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών
Ακτιβιστές για το περιβάλλον καλούν την Άγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα
Μία ακόμη πτυχή της νέας ατζέντας του ΟΗΕ είναι η διεύρυνση του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συμμετοχή και των πολιτών. Όπως εξηγεί ο Πολ Λαντ, συνεργάτης του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ: «Καταλήξαμε σε τρία επίπεδα παγκόσμιας συμμετοχής. Το πρώτο ήταν ο εθνικός διάλογος σε περίπου 100 χώρες -όχι μόνο στις φτωχότερες αλλά και τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις ρωτήσαμε ανθρώπους σε τι κόσμο θέλουν να ζουν. Επίσης είχαμε θεματικές συναντήσεις σχετικές με την εκπαίδευση, την υγεία, τη διακυβέρνηση, την ειρήνη και την ασφάλεια, το νερό, τη γεωργία και διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές. Αυτές προσέλκυσαν ειδικούς, την επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματίες και νέους: φοιτητές που θα είναι οι μελλοντικοί ηγέτες. Και τέλος στήσαμε μια πολύ ζωντανή διαδικτυακή πλατφόρμα με την ονομασία ο κόσμος που θέλουμε (The World We Want)».
Απούσα η Άγκελα Μέρκελ
Ποιο είναι όμως το χρονοδιάγραμμα των νέων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη; Όπως διεκρινίζει ο Πολ Λαντ: «Τους προσεχείς μήνες ορισμένες κυβερνήσεις ζήτησαν από τον γγ. του ΟΗΕ (σ.σ. Μπαν Κι Μουν) να συντάξει μια τελική αναφορά με συστάσεις και με κατάλογο όλων όσων έγιναν έως τώρα. Έτσι ο γ.γ. θα παραδώσει την τελική αναφορά στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν σχετικές διαπραγματεύσεις πιθανότατα στο τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου».
Στην αυριανή σύνοδο θα δώσουν το «παρών» 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται η απουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Helle Jeppesen / Άρης Καλτιριμτζής dw de
No comments:
Post a Comment